I dag ankommer man til Thurø i et T-kryds på Brovejen, Bergmannsvej og Eriksholmsvej. I forbindelse med børnehuset vil krydset blive ændret fra et T-kryds til et almindeligt signalreguleret kryds med fire veje. Den nye fjerde vej er indkørslen til børnehuset.
Trafikken skal for så vidt muligt opretholdes i hele anlægsperioden. Der kan dog opstå behov for kortvarige spærringer af dele af kørebanearealet, når der skal graves til en ny vejafvanding.
Ombygningen af krydset løber fra 1. maj til 23. juli 2023.
Vejspærring i perioden fra 12. juni til 23. juni 2023:
Svendborg Kommune skal lægge nye ledninger til afvanding af overfladevand i krydset Erikholmsvej/Brovejen/Bergmannsvej. Derfor bliver det nødvendigt at spærre for Eriksholmsvej mellem Rønnebærvænget og Brovejen.
Omkørsel vil være skiltet. Der vil stadig være gennemkørsel for cyklister.
Bemærk: Forud for etablering af det nye lyskryds vil det nuværende busstoppested på Eriksholmsvej blive flyttet hen til Brovejen.
Kort fakta om lyskrydset
Samlet set vil ændringerne af krydset komme til at indebære følgende:
- Den nuværende sti langs Brovejen bliver. Men når man krydser af Eriksholmsvej bliver det signalreguleret
- Der bliver anlagt en ny sti syd for Eriksholmsvej og Brovejen, som fodgængere og cyklister skal dele
- Der kommer signalregulerede fodgængerovergange ved børnehuset, Brovejen og Bergmannsvej
- Et nuværende levende hegn må desværre fældes for at sikre nødvendige oversigtsforhold i det nye signalregulerede kryds og for at etablere adgang til det nye børnehus
- For at bevare grønt i området bliver der i stedet plantet træer ved Eriksholmsvej (på nordsiden af vejen ved det nuværende busstoppested samt syd for vejen ind mod den kommende parkeringsplads til børnehuset). Der bliver også anlagt nye grønne rabatarealer.
Hele projektet bliver anlagt, så det med tiden er muligt at udvide krydset med svingbaner, hvis det bliver nødvendigt.
Lyskrydset blev besluttet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. september 2022. Find referat og bilag til sagen, herunder høringssvar til lokalplanen samt et uddybende notat om de forskellige trafikøsninger, under punkt 8 her.
Spørgsmål og svar
Hvorfor er det nødvendigt med en ny trafikløsning i krydset?
Den nye adgang til børnehuset i krydset vil give et 4-benet kryds med øget trafik, hvilket kræver en ny trafikløsning for at kunne afvikle trafikken på en hensigtsmæssig måde.
Hvorfor bliver der lavet et lyskryds frem for en rundkørsel?
I september 2022 besluttede Teknik- og Miljøudvalget at gå videre med et signalreguleret lyskryds i stedet for en rundkørsel.
Rundkørslen blev i foråret 2022 anbefalet i det oprindelige idéoplæg udelukkende på baggrund af en estimering af den fremtidige trafik på Thurø, herunder i krydset Brovejen/Bergmannsvej/Eriksholmsvej.
Efterfølgende er der arbejdet videre med en dyberegående undersøgelse af trafikale løsningsmuligheder for at sikre en mere balanceret løsning, der ikke kun tilgodeser biltrafikken, men også trafiksikkerhed, og desuden respekterer den samlede økonomiske virkelighed, som kommunen befinder sig i.
I det perspektiv er et signalreguleret lyskryds med mulighed for udvidelse med svingbaner den mest balancerede løsning.
Hvorfor er et lyskryds mere sikkert end en rundkørsel?
En rundkørsel er mindre trafiksikker for bløde trafikanter, da de bløde trafikanter skal krydse i uregulerede overgange, og der er risiko for højresvingsuheld.
Desuden kan færdsel i rundkørsel erfaringsmæssigt give utryghed for de bløde trafikanter.
Undersøgelser viser desuden, at der sker flere uheld med cyklister i vigepligtsregulerede byrundkørsler end ved signalregulerede kryds.
Undersøgelser viser også, at ombygning af vigepligtsregulerede kryds til vigepligtsregulerede rundkørsler forebygger venstresvingsuheld og tværkollisioner, mens alle andre typer af uheld såsom eneuheld, højresvingsuheld, bagende- og frontalkollisioner øges i antal.
Kunne man ikke have valgt en minirundkørsel?
Løsningen med ombygning af krydset til en minirundkørsel blev frarådet af kommunens eksterne rådgiver, da en sådan løsning ville medføre en forværring af de eksisterende trafiksikkerhedsmæssige forhold for cyklister.
Hvorfor er det nødvendigt at fælde det levende hegn med bannere?
Hegnet skal fældes for at skabe den nødvendige oversigt i det nye kryds i forhold til de bløde trafikanter. Desuden bliver krydset udført, så det i fremtiden kan udvides med svingbaner, hvis det skulle blive nødvendigt i forhold til en eventuel trafikstigning, hvorfor det heller ikke er muligt at bevare dele af hegnet.
Endelig er det nødvendigt for at kunne sikre de underliggende ledninger fra forsyningsvirksomheder samt at niveauregulere i forhold til børnehus og vejprojekt.
Kunne man have bevaret hegnet, hvis man havde lavet en rundkørsel i stedet for et lyskryds?
Det levende hegn ville skulle fældes, uanset om man havde valgt at lave rundkørsel eller lyskryds.
Hvad kommer der i stedet for det levende hegn?
Der bliver plantet nye træer på børnehusets p-plads langs med Eriksholmsvej, ligesom der arbejdes med begrønning af de nye rabatter, der hvor hegnet er i dag, og af et trådhegn hele vejen rundt om børnehusets legeplads.
Har man tænkt i alternative placeringer til bannere?
Hvis der skal opsættes bannere, skilte eller lignende på en ny placering, skal der i de enkelte tilfælde ansøges om tilladelse til dette. Der er aldrig givet tilladelse til at hænge bannere op på det levende hegn.
Kunne man have valgt en anden placering til børnehuset for at bevare hegnet?
I forbindelse med den indledende afsøgning af placeringsmuligheder for det nye børnehus blev muligheden for placering i mosen undersøgt. Der blev ikke arbejdet videre med denne løsning for at undgå, at trafikken fra den vestlige del af Thurø skulle køre på tværs af Thurø By, der i forvejen har trafikale udfordringer.
Desuden er det ikke muligt at sammenbygge det nye børnehus med det nuværende børnehus på Thurø, da det ledelsesmæssigt og pædagogisk ville skabe et for stort børnehus med samlet 34 vuggestuepladser, 185 børnehavepladser og heldagslegestue til dagplejere på Thurø.
Placeringen for enden af Brovejen giver mulighed for at skabe et moderne børnehus, der kan kan tænkes sammen med omgivelserne, og hvor de udendørs læringsmiljøer kan anvendes som et aktiv for det tilstødende rekreative område og resten af lokalområdet.
Hvorfor har man ikke valgt indgang fra Rønnebærvænget?
Administrationen undersøgte indledningsvist muligheden for at arbejde med at bibeholde T-krydset ved Brovejen/Bergmannsvej/Eriksholmsvej og skabe adgang til det nye børnehus via Rønnebærvænget. Siden har trafikundersøgelsen vist, at T-krydset på sigt ikke er holdbart.
Rønnebærvænget er desuden en privat fællesvej, der ejes og driftes af grundejerforeningen Eriksholm. Administrationen var derfor i dialog med grundejerforeningen i forhold til at indgå en aftale om at benytte en del af den private fællesvej og med en proportionel andel indgå i den fremtidige drift og vedligehold af vejen.
Grundejerforeningen tilkendegav imidlertid i den forudgående høring, at de ikke ønskede adgang til det nye børnehus via Rønnebærvænget.
Kommer der til at være nok parkeringspladser ved børnehuset?
Der kommer til at være plads til 25 biler på børnehusets parkeringsplads.