Bronzeskulptur på Klosterplads. Fotograf: Tim Kildeborg Jensen

Kulturarven bliver synlig og levende i Svendborg

Tre munke er med til at fortælle historien om, hvordan Svendborg så ud for 800 år siden. Byfornyelsesprojektet, Liv i min By, har siden 2016 arbejdet på at omdanne centrale dele af Svendborgs bykerne. Samtidig har det været en bunden opgave at formidle en på mange måder godt gemt historie om et af de centrale knudepunkter i Svendborg.

En ambitiøs 5-års-plan, der blandt andet indeholdt opgaver som at skabe sammenhæng mellem byen og havnen, genindføre synlige symboler på Svendborgs kulturarv, og at forskønne en slidt festgade - nogenlunde sådan kan man beskrive områdefornyelsesprojektet Liv i min By, der blev vedtaget af Områdeforum for 5 år siden.

Siden da har blandt andet Klosterplads gennemgået en forvandling, og trappen er blevet ført tilbage til sit oprindelige udtryk. Også den tidligere så nedslidte festgade, Frederiksgade, har fået ny belægning, og så er der blevet skabt mere plads til udeservering og grønne elementer.

-Jeg synes, at der er sket en stor forskel på relativt kort tid. Vi har nu en flot indgang til Svendborg med Klosterplads, Frederiksgade er opgraderet og forskønnet til glæde for borgere, turister, restauratører og andre handlende. Og der er skabt sammenhæng mellem by og havn. Det synes jeg godt, vi kan være stolte af, siger formand for Teknik- og Erhvervsudvalget i Svendborg Kommune, Flemming Madsen.

Mens Liv i min By-projekterne blev indviet i juli 2021, bliver det endelige og markante punktum for områdefornyelsen sat fredag d. 26. november, når de sidste to bronzeskulpturer bliver afsløret på Klosterplads.

 

Kulturarven er rykket helt ud på Klosterplads

Svendborg Museum har spillet en stor rolle i områdefornyelsesprojektet. Ambitionen har været at gøre Svendborgs historie mere synlig og levende i netop det område, hvor klosteret for munkeordnen Gråbrødrene opstod i 1200-tallet.

Klosteret lå lige der, hvor banegården og jernbaneoverskæringen er i dag, og undervejs i gravearbejdet i området, hvor middelalderens klosterkirkegård lå, fandt man blandt andet 70 uberørte grave. Det er derfor heller ikke tilfældigt, at det netop er tre bronzestatuer af munke, der præger udsmykningen af Klosterplads:

-Vi er ofte blevet spurgt, hvorfor det hedder Klosterplads, Munkestræde og Klosterstræde. Nu, hvor munkene er tilbage i bybilledet, og skiltningen forbedret, så tror jeg ikke, at vi får flere af de spørgsmål – nu giver navnene mening igen. Galschiøts skulpturer fortæller historie, og får kunst og kulturarvsformidling til at gå op i en højere enhed, forklarer Nils Valdersdorf fra Svendborg Museum.

Kunstner Jens Galschiøt har skabt de tre bronzemunke i naturtro størrelse, der nu kommer til at pryde et af knudepunkterne i Svendborg.

-Jeg er meget begejstret for Svendborg, som på mange måder er en fortættet storby. Svendborg har en særlig historie, og jeg er meget glad for, at min kunst nu kan være med til at fremkalde Svendborgs historie og kulturarv, siger Jens Galschiøt, som glæder sig til at deltage i afsløringen af de sidste to skulpturer.

 

Sammenhæng mellem by og havn

Et af de væsentlige punkter i områdefornyelsen har været ambitionen om at få by og havn til at hænge bedre sammen. Det er blandt andet sket ved at styrke og forskønne forbindelserne hen over Klosterplads og Frederiksgade og ved at skabe byrum, der inviterer til ophold og fordybelse. 

-Jeg oplever allerede, at både borgere og gæster har taget de nye byrum til sig, og der er heller ingen tvivl om, at vi har fået byen og havnen til at hænge bedre sammen. Det har vi set hele sommeren, og det kommer vi helt sikkert også til at opleve næste sommer, når DGI Landsstævne har et væld af aktiviteter både på havnen og i bymidten, siger Flemming Madsen.

Der er gratis adgang til afsløringen af de to nye bronzeskulpturer på Klosterplads fredag d. 26. november kl. 16.00. Ferniseringen fejres på behørig vis og der vil være taler af Flemming Madsen, Niels Valdersdorf og Jens Galschiøt.

 

FAKTA:

Områdefornyelsesprojektet Liv i min By har eksisteret siden 2016.

Hovedformålet med Liv i min By har været at styrke by-havn forbindelserne samt at skabe grobund for et bredt forankret og mangfoldigt byliv i området mellem bymidten og havnen.

Den første bronzeskulptur blev afsløret den 3. juli 2021.

De sidste to bronzeskulpturer afsløres fredag d. 26. november kl. 16.00 på Klosterplads. Der er offentlig adgang til ferniseringen.