Fra naturskøn idyl til råt havnemiljø: Her er de to vindere af arkitekturprisen

Årets arkitekturpris går til to vidt forskellige bygninger, der har det til fælles, at de begge passer exceptionelt godt ind i deres omgivelser. 

Mandag stod i arkitekturens tegn, da Svendborg Kommunes arkitekturpris blev uddelt for 41. gang. Det foregik i det maritime pakhus på Svendborg Havn.

Ud af fem nominerende har arkitekturrådet valgt at præmiere to bygninger med den traditionsrige plakette, som gennem årene har prydet smukke bygningsværker i hele kommunen.

”Det har ikke været nemt - og det er det i øvrigt sjældent - at prioritere blandt de nominerede, der alle er eksempler på arkitektur af høj kvalitet, som er med til at løfte vores lokalmiljøer. Alligevel er der to, som har gjort sig særligt bemærket. De kunne næsten ikke være mere forskellige, hvad angår både udtryk, materialer og størrelse. Men begge er opført med en ekstraordinær stedsans og blik for det, der holder,” udtaler formand for Plan- og Lokalsamfundsudvalget Arne Ebsen.  

Sjældent nyopført villa   

Den ene vinder er en etplansvilla på 231 kvadratmeter med garage og anneks beliggende ned mod Ollerup Sø.

Huset er bygget i teglsten, der er synlige både ude og inde, og som brydes af spånbeklædte flader på dele af murværket og et sedumtag med udhæng. Mod vandet fremtræder huset med store glaspartier, der åbner huset mod naturen, haven og søen.

Arkitekturrådet har peget på bygningen, fordi den er ”unik i sit udtryk med eksemplarisk brug af ærlige, enkle og originale materialer,” som der står i motivationen for udvælgelsen. ”En så gennemtænkt nyopført boligbebyggelse er sjælden,” lyder konklusionen.  

Ejerne af huset er Lykke Dam Nielsen og Jakob Sinning, der selv både har tegnet huset og styret arbejdsprocessen.

Arkitektur, der nyfortolker kulturarven

Den anden vinder er SIMAC på Nordre Kaj i Svendborg, der med sine 12.500 kvadratmeter fordelt på fire etager allerede er en kendt bygning både i og uden for byen.  

Arkitekturrådet finder bygningen ”ekstraordinært fint indpasset i byens eksisterende havnemiljø” med dens størrelse, rå og enkle struktur, som refererer til kulturarven i en ny fortælling om fremtidens søfart.  

Samtidig fremhæver Arkitekturrådet, at bygningen på flere måder er åben for sin omverden. Dels fordi de store glaspartier eksponerer studielivet, særligt om aftenen, når bygningen lyser kajkanten op i mørket. Dels fordi bygningens hjerte er et stort offentligt tilgængeligt rum, der ”åbner sig mod himlen og bygningens etager og danner forbindelse til omverdenen i alle fire hjørner,” hvor stueetagens overdækkede udearealer ”forbinder skolens liv med det offentlige rum på en overbevisende måde,” som der står i motivationen.

Endelig er der i motivationen lagt vægt på, at bygningen er udformet på en måde, der tillader en fleksibel anvendelse, så den kan ændre funktion over tid og dermed få et langt liv.

Arkitekterne bag SIMAC er C.F. Møller Architects og EFFEKT Architects.

Mere end 100 billeder i fotokonkurrence

Som noget nyt har arkitekturprisen i år været ledsaget af en fotokonkurrence på det sociale medie Instagram. Under hashtagget #fangdetaljen har folk fra hele alle hjørner af kommunen delt billeder af detaljer, de har spottet på lokale bygninger.

Formålet med konkurrencen har været at sætte spot på alle de små bygningsdetaljer, der til sammen skaber helheden – på samme måde som et smukt hus kan være med til at løfte et helt lokalområde.  

Blandt de mere end 100 billeder, som er blevet delt på Instagram eller sendt til kommunen, har arkitekturrådet udvalgt et billede af en mosaik på Svendborg Rådhus. Det er taget af Mike Strøander, som fik overrakt bogen "Huse med sjæl" til prisuddelingen. 

 

FAKTA

  • Svendborg Kommune anerkender årligt indsatsen for at gøre kommunen til et smukkere sted at bo med en arkitekturpris i forbindelse med den landsdækkende Arkitekturens Dag.
  • Arkitekturprisen blev uddelt første gang i 1980 og i år for 41. gang.
  • Med prisen følger ud over æren en plakette, der kan placeres på den præmierede bygning eller det præmierede anlæg.
  • Årets vindere er en villa ved Ollerup Sø og SIMAC på Svendborg Havn. Der var fem nominerede bygninger.  
  • Præmien er et diplom og en plakette, der kan opsættes på det vindende bygningsværk.
  • Prisen uddeles af Svendborg Kommunes arkitekturråd, som består af Anders Hulgaard, Ole Østergaard, Jørgen Dahlgaard, Ulrik Feveile Nielsen og Esben Hedegaard, og formand for Plan- og Lokalsamfundsudvalget Arne Ebsen.

Foto: Robert Wengler. 

Foto: Mike Strøander, mosaik af Svendborg Rådhus.