Tæt på en kvart million kroner på vej til borgerdrevne projekter i Svendborg by

Efter første ansøgningsrunde til SVENDBY-puljen kan svendborgenserne nu se frem til lindydans, gavlmalerier og historiske infotavler, som skal styrke fællesskaberne i byens lokalområder.

Skulle der være nogen, som mener, at byboere kun ser deres naboer, når de står i vejen for den gode udsigt, tager de alvorligt fejl.

Det må være konklusionen efter første ansøgningsrunde til SVENDBY-puljen, der har til formål at støtte borgerdrevne projekter, der kan skabe liv og fællesskab i lokalområderne i Svendborg by.

Lige fra øst til vest og fra bymidten til den nordlige del af byen er der nemlig initiativrige grupper af svendborgensere, som har grebet muligheden for at få penge til at styrke det lokale liv og sammenhold.  

Samlet set er der i første runde givet 234.042 kroner til seks projekter, der på hver deres måde skal få svendborgenserne til at komme hinanden endnu mere ved, hvad enten det er i en svingom til jazzmusik eller over en kop kaffe på en legeplads.

Borgerne skaber liv i lokalområderne

SVENDBY-puljen er oprettet som et alternativ til de såkaldte borgerbudgetter, som er puljer målrettet borgerdrevne projekter i kommunens lokalområder.

Det er lokalrådene, der administrerer borgerbudgetterne i samarbejde med de lokale borgere, der selv kommer med idéerne og stemmer om, hvad der skal realiseres.

Igennem de sidste fire år er det blevet til hele 90 projekter, som har været med til at skabe liv, tilhørsforhold og udvikling i lokalområderne. Et picnicområde, en bogklub for børn, byt-en-bog-skabe, en pizzaovn, der samler kvarteret, og skilte, som formidler den lokale historie, er bare få ud af mange eksempler.

Det har dog vist sig at være svært at organisere Svendborg by i lokalråd på samme måde, som man er lykkedes med det for eksempel på Thurø, i Vester Skerninge med Forum 5762 eller Gudmekongens Land, og derfor har borgerne i Svendborg by ikke hidtil haft samme mulighed for at engagere sig og påvirke udviklingen i deres lokalområder.

Den mulighed har byboerne nu med SVENDBY-puljen. Og nåede man ikke at søge i første runde, skal man ikke ærgre sig – der er stadig 465.958 kroner tilbage i puljen, og næste ansøgningsfrist er den 5. september 2023.

Sådan er midlerne fordelt

Midlerne er fordelt på følgende projekter:  

  • ”Nyt liv i naturlegepladsen ved Dronningemaen” – 50.000 kroner til fornyelse af naturlegepladsen med fokus på forskellige aktiviteter, borgerkontor, gavlmalerier, folkefest med mere.
  • ”Aktiv Sommer i Skovparken” – 44.480 kroner til at styrke det tværkulturelle naboskab, frivillighed og trivsel gennem sommeraktiviteter, herunder to store aktivitetsdage for de lokale.
  • ”Fremtidens Christiansminde” – 39.089 kroner til en aktivitetsdag, der skal være grobund for en lokal dialog om udvikling af området.
  • ”Liv i mit Kvarter – liv i min by” – 50.000 kroner til udvikling af byrummet i Skattergade med aktiviteter, workshops, bord- og bænkesæt og beplantning samt historiske infotavler.
  • ”Mer’ leg, hygge og fællesskab på Glentevej” – 25.473 til ansigtsløft af det grønne område på vejen.
  • ”Svendborg Live & Lindy” – 25.000 til fællesdans i samarbejde med Svendborg Jazzfestival og Ørkild Skole.