Hvad er ”Grøn Pulje”?
Vedvarende energi skal fremmes i Danmark med henblik på at nedbringe afhængigheden af fossile brændstoffer, sikre forsyningssikkerheden og reducere udledning af CO2 og andre drivhusgasser. Folketinget har besluttet, at opstillere af vedvarende energianlæg skal indbetale midler til en kommunal ”Grøn Pulje” ved igangsætning af anlæggene. Denne grønne pulje kan søges til projekter til gavn for naboer til vedvarende energianlæg og til gavn for lokalsamfundet generelt. Midlerne i ”Grøn Pulje” kan anvendes til mange forskellige formål, herunder tiltag der afhjælper gener ved energianlæggene, grønne tiltag, landskabelige, rekreative eller kulturelle formål etc. Midlerne anvendes hovedsageligt til projekter med nærhed til nye vedvarende energianlæg som en kompensation for de gener disse anlæg medfører.
Der uddeles 999.600 kr. fra solcelle-anlægget i Tved.
Hvem kan søge?
Puljen kan som udgangspunkt søges af borgergrupper, foreninger og selvejende institutioner i hele Svendborg Kommune. Enkeltpersoner, der bor maks. 4,5 km fra anlægget, kan ligeledes søge denne pulje. Der kan ikke gives støtte til virksomheder.
Hvad kan man søge støtte til?
Midlerne i ”Grøn Pulje” kan anvendes til mange forskellige formål, herunder
- tiltag der afhjælper gener fra de opstillede energianlæg projekter til gavn for de nærmeste naboer
- øvrige projekter til gavn for de nærmeste naboer
- grønne tiltag,
- landskabelige,
- rekreative eller
- kulturelle formål mv.
Kommunen må i forbindelse med tildeling af tilskud ikke yde erhvervsstøtte. Kommunen varetager ikke den efterfølgende drift af projekterne.
Hvordan prioriteres og udvælges projekter?
Ansøgere (enkeltpersoner, borgergrupper, foreninger, selvejende institutioner):
- Naboer inden for 200 meter fra et solcelleanlæg
- Naboer, der bor i en radius på 4,5 km fra anlægget.
- Lokale borgere i kommunen som indsender projekter, som understøtter kommunens vedtagne klima- og energipolitik, Bæredygtighedsstrategi 2020 eller Svendborg Kommunes Klimahandleplan.
Projektets formål:
- projekter, der afhjælper gener fra de vedvarende energianlæg
- øvrige projekter til gavn for de nærmeste naboer (4,5 km)
- projekter, der understøtter Svendborg Kommunes klima- og energipolitik, Bæredygtighedsstrategi 2020 eller Svendborg Kommunes Klimahandleplan.
Derudover kan der lægges vægt på en eller flere af nedenstående elementer i vurderingen af ansøgningerne:
- Projektets deltagerkreds, målgruppe og sammenhængskraft
- Ansøgers kapacitet til at gennemføre projektet
- I hvor høj grad projektets aktiviteter, tidsplan og ressourcer er realistiske og gennemførlige
Der er ikke et loft over, hvilket beløb man kan ansøge om ud over puljens samlede størrelse. Der er mulighed for at indstille til et delvist tilsagn.
Deadline for puljen er d. 3. august 2023. Ansøgere får besked i løbet af september 2023.
Udbetaling af støtten Kommunen betaler løbende projektets udgifter via EAN-fakturering. Projektholder oplyser EAN-nummer samt tilhørende nødvendige oplysninger til leverandører, som sender projektets fakturaer til kommunen, som afholder projektets udgifter. Nærmere informationer vil stå i bevillingsbrevet.