To kajakroer i Svendborg Havn med front mod kameraet og værft i baggrunden

Høring om fremtidens Svendborg: Ny udviklingsstrategi og kommuneplan på vej

Svendborg Kommunes udviklingsstrategi skal frem til 2035 sætte retning for, hvordan politikere og lokale aktører prioriterer og sigter efter at livet i kommunen ser ud for borgere, studerende, pendlere, erhvervsdrivende, foreninger, turister m.fl.

Alle kan læse og kommentere på udviklingsstrategien i en åben høringsperiode, før den lægges op til endelig politisk vedtagelse i august i år.

Samtidig kan man indsende idéer og forslag til en revision af Kommuneplanen, der sætter rammerne for den fysiske udvikling og anvendelse af kommunens arealer. Det gælder fx på Svendborg havn, hvor der i disse år udvikles projekter, bygges og anlægges, men også alle andre steder i kommunen.

Høringen er åben for både bemærkninger til udviklingsstrategien og idéer og forslag til den forestående revision af kommuneplanen fra den 17. april til og med den 12. juni 2023.

Hvorfor ”Fra mere til bedre?”

”I Svendborg gør vi det vigtigste bedre i stedet for at stræbe efter mere, større, flere og hurtigere.”

Sådan lyder en del af visionen for fremtidens Svendborg. Kommunalbestyrelsen indleder deres forslag til en ny udviklingsstrategi for hele kommunen med denne forklaring:

”Vi tror på, at den mest bæredygtige udvikling af fremtidens Svendborg tager sit afsæt i dét, vi allerede er rigtig gode til – eller har potentiale til at blive endnu bedre til. Sammen med det lokale erhvervs- og foreningsliv har vi fundet frem til fem styrker på Svendborg-egnen, som kommunalbestyrelsen er enige i, at vi skal arbejde videre med som pejlemærker og solid grobund”.

De fem svenborgensiske styrker skal være markører for, hvilke konkrete projekter og indsatser, man bør vægte i udviklingen af Svendborg. Styrkerne er:

  • Naturen – som rammen om det gode liv
  • Det maritime – både erhverv og kulturarv
  • Turismen – kendetegnet af natur, kultur, ro og autenticitet
  • Uddannelse – med tid til indsigt og plads til udsyn
  • Kulturen – som en vigtig del af det gode liv

Hvad skal der så konkret ske?

Sidst i strategien præsenterer Kommunalbestyrelsen en række forslag til konkrete initiativer – de såkaldte signaturprojekter, der har afsæt i de udvalgte styrker. Altså indsatser eller projekter, der fremmer noget af det, man i Svendborg og omegn allerede er gode til eller ser et særligt potentiale i.

Signaturprojekterne kombinerer typisk flere styrker på én gang, som eksempelvis når natur og uddannelse går hånd i hånd i en ny helhedsplan for Svendborg Natur- og Miljøskole, en ny Geohavnepark rummer både formidling af Svendborgs maritime DNA, kulturarven og Geopark Det Sydfynske Øhav – og samtidig giver mulighed for endnu mere leg, bevægelse og ophold på Fremtidens Havn.

I alt er listet 19 signaturprojekter op i strategien for fremtidens Svendborg.

Hvordan kan man selv bidrage til udformningen af fremtidens Svendborg?

Udviklingsstrategien skal lægges op til endelig politisk vedtagelse i august i år. Inden da samles alle kommentarer til strategien ind til Kommunalbestyrelsen og tages med i overvejelserne.

Samtidig kan man indsende idéer og forslag til en revision af Kommuneplanen. Herefter vil der blive udarbejdet et egentligt forslag, som kommer i offentlig høring i 2024. 

Du deltager i den offentlige høring ved at sende dit input ind via hjemmesiden senest 12. juni 2023: udviklingsstrategi.svendborg.dk

Du kan også fremsende et høringssvar per brev ved at sende det til: Byg og Byudvikling, Frederiksø 4, 1. sal, 5700 Svendborg.

Borgermøder og andre arrangementer

Der bliver i forbindelse med arbejdet med Kommuneplanen også afholdt en række arrangementer om bl.a. turisme, fremtidens boformer og Fremtidens Havn samt et overordnet, digitalt infomøde om alle temaerne for kommuneplanen.

Se arrangementerne og tilmeld dig her

 

Kontakt:

Administration: Zacharias Baden, planlægger i Byg og Byudvikling, Svendborg Kommune, zacharias.baden@svendborg.dk


Baggrundsfakta

Hvad er en kommuneplan og hvorfor skal vi have én?

Hver kommune i Danmark skal have en kommuneplan, som gælder for hele kommunens geografiske område (i flg. ’Lov om planlægning’ også kendt som ’Planloven’). Kommuneplanen revideres helt eller delvist hvert 4 år, og omfatter en planperiode på 12 år.

Kommuneplanen er grundlaget for al fysisk planlægning. Den er ikke direkte bindende for den enkelte grundejer, men Kommunalbestyrelsen har pligt til at arbejde for kommuneplanens gennemførelse. Når et område er udlagt til et bestemt formål i kommuneplanen, må man derfor som beboer eller grundejer forvente at udviklingen vil gå i den retning.

Aktuelt har Kommunalbestyrelsen besluttet, at der skal gennemføres en delvis revision af Kommuneplan 2021-2033.

Du kan se hvilke temaer, der vil blive gennemgået, og læse mere om dem i menuen til venstre her på siden

Hvorfor en udviklingsstrategi?

Kommunalbestyrelsen har besluttet at udarbejde en udviklingsstrategi for bedre at kunne navigere i nogle af de helt store, langsigtede spørgsmål om kommunens fremtid.

Arbejdet blev startet med en workshop med det lokale forenings- og erhvervsliv, hvor man fandt frem til Svendborg-egnens fem største styrker. Herefter fulgte et borgermøde i 2022, hvor fremtidsforsker Anne Skare Nielsen gav et bud på fremtidstendenser i lokalt perspektiv, og hvor man udforskede de fem styrkepositioner.

Derefter har både borgere, politikere og kommunale fagpersoner fra juni til oktober udviklet en række forslag til signaturprojekter, der kan forstærke styrkepositionerne, og som derfor indgår i udviklingsstrategien.

En baggrundsrapport med bl.a. Svendborg Kommune i tal, kan ses her