Styrket fælles retning på børne- og ungeområdet i Svendborg Kommune

Hvordan ser en federe fremtid ud for kommunens børn og unge? Det spørgsmål stiller Svendborg Kommune, som lige nu er i gang med at udarbejde en revideret og ambitiøs tværgående børne- og ungepolitik. Derfor beder Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget om input fra dem, det hele drejer sig om – nemlig børn og unge.

Mere medbestemmelse i skolen? Flere spændende fritidstilbud? Mere fokus på, hvordan børn og unge har det? Svendborg Kommune er trukket i arbejdstøjet for at udarbejde en ny og ambitiøs tværgående børne- og ungepolitik. Og hvem ved mere om det at være barn og ung end dem selv? Derfor er der sendt materiale ud til blandt andre alle folkeskoler, Ungekontakten, Ungdomsskolen, Elevforum og Ungepanelet. Overskriften er en ”En federe fremtid for børn og unge … din mening tæller”, og håbet er, at mange børn og unge griber muligheden og giver deres mening til kende.

Formand for Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget, Henrik Nielsen, glæder sig til at læse deres svar og dermed blive klogere på, hvad børn og unge selv mener kan være med til at gøre fremtiden endnu bedre:
 

-Vi vil meget gerne vide, hvad der har betydning for børn og unge i dag. De tilbagemeldinger, der kommer, er med til at gøre os politikere klogere på, hvordan vi i fællesskab kan gøre en forskel i fremtiden. Vi vil bruge svarene meget konstruktivt og meget konkret, når vi formulerer en ny børne- og ungepolitik, siger Henrik Nielsen.  

Ny sammenhængende børne- og ungepolitik
Behovet for en tydelig fælles retning har aldrig været større, mener direktør for Børn, Unge, Kultur og Fritid, Jonas Wittendorff. Dels er flere kommuner lige nu ramt af besparelser, dels viser den ene undersøgelse efter den anden, at der er udfordringer med trivslen blandt unge, ikke bare i Svendborg Kommune, men over hele landet. Jonas Wittendorff glæder sig derfor til at komme videre med arbejdet.

-Heldigvis trives langt størstedelen af børn og unge i Svendborg. Men vi oplever desværre en stigende mistrivsel blandt unge, og det kalder på et styrket tværgående samarbejde. Jeg mener, at der er et uudnyttet potentiale i skabe større sammenhæng mellem de gode ting, der sker på skole- og dagtilbudsområdet og med vores driftige og innovative kultur- og fritidsliv. Vores børn og unge skal være med til at udstikke retningen, og det er derfor, vi spørger dem, siger Jonas Wittendorff.

 

Fakta:

Spørgeskemaet, som tilgås via plakat og postkort, kan ses her
Formidlingsfilm, som tilgås via plakat og postkort, kan ses her

Materialet er distribueret til alle folkeskoler, til Biblioteket, Musikskolen, Ungdomsskolen, CSV Sydfyn og Center for Børn, Unge og Familier.

Alle tilkendegivelser vil være anonyme og svarene vil blive aflæst i en statistik. Denne vil blive brugt i det videre arbejde og være med til at vise retningen for politikken.

Ud over materialet, vil der også blive afholdt dialogmøder med fx Elevforum, Ungepanelet og unge i Ungekontaktens tilbud.

Der vil også være en mindre involvering af børn i de kommunale børnehaver. Her skal børnene stemme om, hvilken aktivitet de synes bedst om, når de er i børnehave.

Udover børn og unge vil politikken også blive til med bidrag fra forældrebestyrelser, ledere, medarbejdere og repræsentanter for de faglige organisationer samt samarbejdspartnere fra civilsamfundet.

Den nye sammenhængende børne- og ungepolitik forventes at skulle godkendes i foråret 2024.