Smakkejolle i Øhavet

UNESCO evaluerer Geopark Det Sydfynske Øhav

To evaluatorer udpeget af UNESCO ankommer til Sydfyn fra den 24. til 28. juni 2023 for at foretage en omfattende vurdering af Geopark Det Sydfynske Øhav.

Med et område på 2.733 km2, fire kommuner, 551 kilometer kystlinje, hundredvis af udflugtsmål, 45 geospots og tre besøgscentre, er det en ambitiøs opgave at indfange essensen af Sydfyn på bare tre dage. Det er det, som venter to evaluatorer fra UNESCO, når de lander i Svendborg d. 24. juni. Evalueringen er kulminationen på fem års arbejde siden de fire sydfynske kommuner (Svendborg, Ærø, Faaborg-Midtfyn og Langeland) i 2018 etablerede Geopark Det Sydfynske Øhav med det mål at opnå en udnævnelse som UNESCO Global Geopark.

Leder af Geopark-sekretariatet, Rasmus Elmquist Casper udtaler om programmet:

”Vi har sammensat et intenst program med aktiviteter til vands, til lands og i luften. Vores evaluatorer vil blandt meget andet opleve Svanninge Bakker på mountainbikes, øerne fra et traditionelt træskib, Ristinge Klint i vandrestøvler, shantysang i Marstal, frokost i trætoppene ved Egebjerg Bakker og Det Sydfynske Øhav fra propelfly.”

Undervejs vil evaluatorerne møde borgmestrene fra de fire sydfynske kommuner, lodsejere, turistaktører, undervisere, museumsfolk samt en række fagpersoner og lokale involveret i arbejdet med Geopark Det Sydfynske Øhav. Med sig har de en tjekliste, som tager udgangspunkt i den 475 sider lange ansøgning, Geopark Det Sydfynske Øhav indsendte i november 2022. For at blive en UNESCO Global Geopark, skal man ikke blot kunne vise exceptionel geologi. Man skal også dokumentere formidling i verdensklasse og påvise, at man vil sikre en bæredygtig udvikling i området i pagt med de unikke landskaber, natur- og kulturværdier.

Formand for geoparkens bestyrelse og borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager udtaler:

”Vi har på tværs af de fire ejerkommuner og Geopark Sekretariatet siden 2018 arbejdet målrettet på at etablere en geopark, som kan opnå udnævnelse som UNESCO Global Geopark. Det har været fem års omfattende arbejde, og nu glæder vi os til at vise UNESCO, hvad vi har udrettet - for det er vi ikke så lidt stolte af. Og uanset hvad udfaldet bliver, så har vi i dag takket være processen et unikt godt samarbejde kommunerne imellem”.

Evalueringen resulterer i en rapport og anbefaling, der gives videre til UNESCO Global Geopark Council senest den 15. august i år. Rådet træffer hen over efteråret beslutning om, hvorvidt Geopark Det Sydfynske Øhav skal indstilles til nominering. Går alt som håbet, så følger selve udnævnelsen i forbindelse med et møde blandt UNESCOs medlemsstater i UNESCOs Executive Board i foråret 2024.

De to evaluatorer er António Duarte, erfaren Geopark leder fra Arouca Unesco Global Geopark, Portugal og Sara Gentilini, PhD, grundlægger og leder af Geofood International, tidligere UNESCO Global Geopark Magma i Norge.