LOMA fejrer 10 års jubilæum

I løbet af de seneste 10 år har masser af børn, forældre og medarbejdere sat tænderne i sund og klimavenlig mad under projektet LOMA – Lokal Mad – på Nymarkskolen. Jubilæet blev markeret onsdag den 27. september med samling af alle elever i hallen, taler og selvfølgelig gratis LOMA-mad til alle elever og medarbejdere.

Køkkenleder Camilla Suna har været med siden LOMAS begyndelse – et projekt, der nu er lige så stor en del af menuen, som dansk og matematiktimerne er på skoleskemaet, for ja, det er faktisk en del af elevernes skoledag at hjælpe til med at lave LOMA-mad.

Her kommer Camilla Sunas bedste tip til strække madbudgettet og undgå madspild:

  • Brug gulerodsskræller eller inderstok fra kål i dej til boller eller minipizzaer. Blend det fint inden det kommes i dejen
  • Hav altid en restedag på menuen, så fryseren ikke bliver hospice for rester

 

Hvad er LOMA?

Der produceres dagligt et sundt frokostmåltid i Nymarkskolens køkken i et samarbejde mellem det professionelle køkkenpersonale, en madkundskabslærer og en gruppe elever. Eleverne i køkkenet har selv haft stor indflydelse på menuplanlægningen med inspiration fra en LOMA-koordinator, som besøger alle klasser før deres LOMA-uge, for at hjælpe dem med at forberede ugen.  

Til frokost samles alle skolens elever klassevis med deres lærer for at spise sammen og nyde det fælles måltid, hvad enten eleverne spiser LOMA-mad eller medbragt madpakke. LOMA-personale og –elever serverer LOMA-mad fra flere stationer fordelt rundt på skolen, bagefter spiser de selv, rydder op, vasker op og gør klar til næste dag.

Hver klasse har to LOMA-uger på hhv 7. og 8. årgang.

 

Baggrund

LOMA-projektet er en del af den nationale ”Landsforeningen LOMA – lokal mad for Dagtilbud og Skoler”

LOMA startede som et pilotprojekt og blev udviklet og gennemført på Nymarkskolen i Svendborg fra 2011-2013

 Lige siden har LOMA været en fast del af skolens hverdag