Landsstævnets første aften, torsdag den 30. juni 2022. Foto af Tom Andreasen

DGI Landsstævne i Svendborg: Regnskabet er gjort op

Det endelige regnskab efter sommerens landsstævne i Svendborg viser et underskud på 3 millioner kroner. Underskuddet skyldes, at der blev solgt færre deltagerbilletter end forventet, da aftalen om værtskabet for Landsstævnet blev indgået for seks år siden.

Forventningerne til den estimerede turismeomsætning i forbindelse med Landsstævnet og omsætningen for lokale leverandører blev indfriet, men det ændrer ikke på, at regnskabet for selve afviklingen af Landsstævnet lander på et underskud.

Forklaringen på det lavere deltagerantal formodes at skyldes Corona-pandemien og den deraf afledte udskydelse fra 2021 til 2022. Derudover var der et fald i efterskolernes deltagerantal som følge af udskydelsen. DGI Landsstævne i Svendborg er dog ikke et enestående eksempel på store begivenheder, der har haft svært ved at tiltrække det forventede antal gæster, siger projektleder for Landsstævnet, Mikkel Harritslev:

-Jeg har lyttet mig til, at den danske eventbranche generelt har oplevet, at det har været sværere at sælge billetter til sommerens events end før Corona, og i Svendborg nåede vi ikke op på 25.000 deltagere, som vores indledende beregninger tog udgangspunkt i. Vi har hele tiden forsøgt at tilpasse udgiftsniveauet til det kendte deltagerantal, dog efter bestyrelsens ønske om ikke at gå på kompromis med den samlede landsstævneoplevelse, siger Mikkel Harritslev.
 

Økonomisk underskud falmer ikke Landsstævnets succes
Den estimerede turismeomsætning i forbindelse med Landsstævnet er på 49,5 millioner kroner. Lokale leverandører og håndværkere har udført opgaver for 20 millioner kroner i forbindelse med afviklingen af begivenheden, og evalueringerne blandt borgere, erhvervsliv og deltagere er entydigt positive. Blandt andet viser DGI’s deltagerevaluering, at hele 98% af deltagerne var glade for Svendborg som værtsby, og det glæder borgmester Bo Hansen:

-Jeg synes det er værd at bemærke, at budgettet for Landsstævnet blev lavet i en anden tid før Corona, og en så stor forhindring kunne der umuligt tages højde for på forkant. Når det er sagt, så synes jeg ikke, regnskabet for afviklingen skal tage pusten ud af alle de store, sjove og magiske øjeblikke og oplevelser, som jeg ved, rigtig mange borgere og deltagere havde under Landsstævnet. Derudover har vores erhvervsliv og vores mange foreninger vist enestående opbakning og engagement, og det håber jeg også, der vil være langvarige effekter af, siger Bo Hansen.  

De mange lokale foreninger, som engagerede sig i Landsstævnet som frivillige, har tilsammen fået udbetalt knap 1 mio. kr. til foreningskasserne.


Fakta
Underskuddet efter DGI Landsstævne 2022 lyder på 3,06 mio. kroner. hvilket betyder, at Svendborg Kommune skal afholde 1.530.486 kroner.

Svendborg Kommunes samlede udgift til Landsstævnet ender på 29,3 mio. kroner.

Svendborg Kommune havde i første omgang budgetteret med en udgift på 25 millioner kroner til Landsstævnet. I forbindelse med udskydelsen fra 2021 til 2022, blev bevillingen forhøjet med 3 millioner kroner.

Det samlede regnskab for Landsstævnet ender på 90,0 mio. kroner.

Målet for Landsstævnet var 25.000 deltagere. Det faktiske antal endte på 20.743, hvilket uundgåeligt har påvirket Landsstævnets resultat.

Der er udbetalt 932.000 kr. til lokale foreninger og 1,9 mio. kr. i alt til foreninger.

Læs mere om DGI’s deltagerevaluering her: https://www.dgi.dk/landsstaevne/nyt/seneste-nyt-om-landsstaevnet/landsst...


For yderligere oplysninger, kontakt venligst
Mikkel Harritslev Nielsen, projektleder for Landsstævnet, Svendborg Kommune, tlf.: 61613332