1100 ”Bøger i kravlehøjde” skaber bogglæde hos de mindste

Svendborg Bibliotek og dagplejen er sammen om projektet ”Bøger i kravlehøjde”, som sikrer, at vores mindste medborgere i alderen 0-2 år har adgang til bøger. Samtidig skal projektet gøre det nemmere for dagplejerne at bruge relevant litteratur i dagligdagen med børnene.

Tirsdag morgen indtog Svendborg Bibliotek dagplejens heldagslegestue ”De røde Æblekinder” på Tåsinge. Med et trylleslag blev et betydeligt hjørne i fællesrummet forvandlet til et inspirerende læsehjørne med farverige måtter at sidde på og selvfølgelig masser af indbydende bøger.

Projektet ”Bøger i kravlehøjde” giver nemlig flere bøger til dagplejen – helt præcis er der indkøbt 1100 stykker – som kommer alle dagplejere i Svendborg Kommune til gode. Tirsdag blev projektet skudt i gang på Tåsinge, og begejstringen hos både små og store var ikke til at tage fejl af: der blev ivrigt bladret, peget og pludret i det nye læsehjørne.

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Hanne Ringgaard Møller, byder projektet velkommen:

-Vi ved, at det er vigtigt, at børn får gode læseoplevelser så tidligt sm muligt, og gerne så mange som muligt. Derfor er jeg glad for, at vi med dette samarbejde mellem Svendborg Bibliotek og dagplejen nu giver et ordentligt rygstød til læseoplevelser for de helt små, siger Hanne Ringgaard Møller.


Sprogstimulering og analoge oplevelser
De 1100 helt nye bøger skal i sidste ende være med til at styrke børnenes sprog og ordforråd. Jo flere ord man kan som lille, jo bedre er man stillet senere, viser forskning. Og børnebibliotekar Hanne Vest, som er tovholder på projektet, ser frem til, at bøgerne giver mulighed for at skabe et endnu bedre sprogligt miljø:

-Vi har glædet os til i dag, hvor bøgerne skal ud i hænderne på de små, og vi har glædet os til at se, hvordan børn og dagplejere tager bøgerne i brug og får snakket, læst, rimet og vrøvlet. Når børn er omgivet af ord og bøger, udvikler de sproglige kompetencer. Derfor håber vi, at bøger i kravlehøjde bliver en selvfølgelig del af dagplejens hverdag, siger Hanne Vest.

Det er ikke kun i heldagslegestuerne, børnene får glæde af de mange nye bøger. Dagplejerne kan også låne bøgerne med hjem. Alle dagplejere er løbende på kursus i dialogisk læsning og i dét arbejde får de nye bøger en central rolle. Teamleder i dagplejen på Tåsinge, Britta Napier, glæder sig over projektet, som understøtter det arbejde dagplejerne i forvejen er i fuld gang med:

-Vi understøtter den målsætning, der er på landsplan om at skabe mere sprog for alle børn. Bøger giver analoge oplevelser fremfor de mange digitale indtryk, som også børn i 0-2-årsalderen ’udsættes’ for, så vi er meget begejstrede for projektet, siger Britta Napier.


Fakta:
Svendborg Bibliotek har fået 150.000 kr. fra Kulturministeriets pulje BOGglad til projektet ”Bøger i kravlehøjde”.

Med projektet ønsker Svendborg Bibliotek i samarbejde med dagplejen at sikre adgangen til og understøtte brugen af relevant litteratur i dagplejen.

Alle heldagslegestuer i Svendborg Kommune er en del af ”Bøger i Kravlehøjde”, hvor i alt 1100 bøger er indkøbt til formålet. Heldagslegestuen på Tåsinge har fået 120 nye børnebøger.


I finansloven for 2021 blev der afsat 25 millioner kroner til at styrke børns møde med litteraturen. Derfor oprettede Kulturministeriet puljen BOGglad, hvor biblioteker og kommuner har kunnet søge om nye bogsamlinger til dagtilbud, SFO’er og klubber. Initiativet er målrettet børn fra 0-12 år.