Baggrund for masterplan

Borgere engagerer sig i fremtidens ældreliv

Ca. 300 engagerede borgere deltog torsdag den 01. marts 2018 i Social- og Sundhedsudvalgets Ældrekonference omkring, hvad Svendborg Kommunes nye masterplan for ældreområdet 2025 skal indeholde.

Social- og Sundhedsudvalgsformand, Hanne Klit åbnede konferencen med ønsket om, at borgerne vil inspirere politikerne i Social- og Sundhedsudvalget ift. prioriteringer og ideer til videreudvikling af ældreområdet. 
Dernæst kom tre forskellige oplægsholdere med hver deres bud om, hvad der kan bidrage til det gode ældreliv.


Den første oplægsholder var professor, Lars Larsen, der fortalte om paradokset, at ældre mennesker almindeligvis trives godt på trods af aldersrelaterede belastninger, 
hvilket måske skal ses i sammenhæng med, at mange mennesker efter de er blevet 50 år oplever større frihed og flere muligheder i livet – og kom med eksempel fra Aarhus Kommune om psykologhjælp til ældre, der mistrives.
 

Derefter gav Lone Kühlmann alle fremmødte en humoristisk opfordring til at droppe brokken, sætte sig bag rattet i eget liv, bruge livet samt overveje at tage en taxa og lade arvingerne gå.

Den tredje oplægsholder forsker, Annette Johannesen, fortalte om, hvad der har betydning for tilfredshed i livets sidste år. 
Forskningen viser eksempelvis, at det at kunne komme ”på gaden” være sammen med andre mennesker er afgørende for livsglæden.
 

Kommunens ældrechef, Kirsten Vie Madsen, havde et kort oplæg om forskellige udfordringer, dilemmaer og muligheder på ældreområdet.

Der var efterfølgende mulighed for at komme med gode ideer og diskuterer dilemmaer ved en række stande. Konferencen gav en masse gode konkrete forslag til, hvad en masterplan 2025 kan indeholde. Ideer som der vil blive arbejdet videre med i forskellige arbejdsgrupper.


”Det var rigtig dejligt at få så mange borgernes gode ideer og kommentar til masterplan 2025, og ikke mindst høre, hvad der er vigtigt for dem i det gode ældreliv. Vi vil jo rigtig gerne have at masterplan 2025 tager udgangspunkt i borgernes liv.” udtaler Hanne Klit, formand for Social- og Sundhedsudvalget.