Punkt 13 Enhedslistens byrådsgruppe - Forslag om revideret CO2-regnskab for 2019

Sagsfremstilling

Enhedslistens byrådsgruppe ønsker følgende behandlet på Miljø- og Naturudvalgets møde den 4. februar 2021:

”Forslag om revideret CO2-regnskab for 2019

 

Enhedslisten ønsker en faktuel og reel opgørelse af CO2-udslip fra Svendborg Kraftvarme. Vi vil have et retvisende billede af, hvorledes CO2-udslip fordeler sig på varme og el. Vi mener at CO2-udslippet skal vurderes ud fra mængden af den faktisk producerede energi.

I CO2-regnskabet for 2019 har man valgt en helt teoretisk fordeling, som intet har med den konkrete produktion at gøre. Rådgiveren angiver også, at man kunne opgøre det på en anden måde og henviser til, at man som regel bruger 200%-metoden, men at 125%-metoden anvendes i anden sammenhæng. Det har stor indflydelse på hvor meget CO2-udslip, der er ved fjernvarme fra Svendborg Fjernvarme.

 

Vi henviser til metodik afsnittet i Bilag A: CO2 emissionsfaktor for fjernvarme i Svendborg Kommune. Her fremgår det, at ved anvendelse af 200 % metoden (som data fra Energistyrelsens Energiprocenttælling hviler på), der udledes kun 33,7% på varmen. Hvorimod det er 54% som udledes, hvis man anvender 125% metoden, som er den metode Svendborg Kraftvarme anvender i egen opgørelse.

 

200%-metoden stammer angiveligt fra 1976, hvor kraftværkerne leverede hovedparten af elektriciteten, medens de i dag i højere grad producerer fjernvarme.  Begge metoder vil være stærkt misvisende både i 2019 og de kommende år, det fremgår af Årsrapporten fra Svendborg Kraftvarme.  Her kan man se, den producerede el i MWh kun udgør 19% af den samlede producerede energi i 2019, derfor giver det ingen mening at påføre hovedparten af CO2-udslippet produktionen af el, og dermed give fjernvarmen et urealistisk lavt CO2-udslip.

Enhedslisten foreslår:

Der udarbejdes et nyt CO2-regnskab for 2019, hvor CO2-udslippet fordeles mellem EL og varme ud fra den faktisk producerede mængde energi.

Der rettes henvendelse til Energistyrelsen og KL med henblik på at få ændre vejledningerne.

 

Data fra SVK årsrapport 2019 Se: Årsrapport for 2019

 

 

 

 

Bilag

 

Allokering af CO2-emissioner på varme og el for Svendborg Kraftvarmeværk....pdf

Bilag A - Notat om emissionsfaktorer for fjernvarme

Brændværdier og CO2-emissionsfaktorer for 2019.pdf

 

 

https://www.svendborg.dk/dagsorden/miljoe-og-naturudvalget-16-06-2020

Punkt 6: Redegørelse for CO2-udledning fra Svendborg Fjernvarme og Svendborg Kraftvarme i 2018”

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 02-02-2021

Forslaget tiltrædes ikke.

 

Jens Munk (løsgænger) var fraværende.