Punkt 5 Enhedslistens byrådsgruppe

Beslutningstema

Enhedslistens byrådsgruppe.

Sagsfremstilling

Enhedslistens byrådsgruppe ønsker følgende behandlet på Miljø- og Naturudvalgets møde den 14. januar 2020:

 

Genovervejelse af Svendborg Kraftvarmes fremtid

I et svar fra ministeren for Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen bliver der slået fast, at Svendborg Kraftvarme (SKV) skal overholde 80%-reglen, hvis man vil køre videre efter in-house-reglen. Efter gennemførelse af den nye affaldsplan, reduceres affaldsmængden fra Vand og Affald fra 18.000 tons til 11.000 tons.  Det betyder enten, at Svendborg Kraftvarmes afbrænding skal reduceres til en tredjedel eller at Svendborg Kommunes affald skal i udbud og dermed risikere at blive brændt i andre anlæg. SKV kan ikke teknisk eller økonomisk køre på med ? af de nuværende affaldsmængder. Dermed skal Svendborg Kommunes affald sendes i udbud efter 2024, det kan føre til værket kører videre helt uden lokalt affald. Det kan ikke være en kommunal opgave. Et udbud betyder samtidigt, at man ikke kan køre videre efter hvile-i-sig selv-princippet, hvor affaldskunderne, som nu betaler en overpris for at få brændt affaldet. Dermed risikerer Svendborg Kommune at stå med et tab, såfremt der ikke kan skaffes de nødvendige mængder affald fra udlandet eller hvis Svendborg Fjernvarme ikke ønsker at aftage varmen.

Byrådet vedtog 29. oktober 2019 at drive SKV videre til 2024 og at det inden udgangen af 2021 vurderes om værket skal videreføres. I materialet til byrådets beslutning fremstod det som om affaldsmængderne fra Vand og Affald kunne tages for givet. Dermed har en del af beslutningsgrundlaget været forkert. 

Svendborg Kommune har i december 2019 vedtaget en ny klima og energipolitik, som forudsætter: 

  1. Virksomheden skal være 100 % omstillet
  2.  til vedvarende energi (VE) i 2030.
  3. Den geografiske enhed skal være 100
  4.  % omstillet til vedvarende energi (VE) i 2040

 

 

Afbrænding af affald udleder CO2 og indeholder store mængder plastik, som er baseret på olie og altså er fossilt brændstof. Det skal udfases for, at kommunen kan leve op til målsætningerne. Derfor er det nødvendigt, at SVK afvikles og det bør forberedes i god tid, således, at der kan findes gode løsninger for værkets medarbejdere. 

 

Derfor foreslår Enhedslisten:

  • Udvalget oversender sagen til Økonomiudvalget, som anmodes om at genoverveje beslutningen om Svendborg Kraftvarme, således at værket afvikles senest 2024 og at man indgår dialog med Svendborg Fjernvarme om dette. 
  • Administrationen belyser, hvad en lukning af Svendborg Kraftvarme har af effekt på CO2-regnskabet både som virksomhed og som geografisk område, såfremt den nuværende produktion erstattes med ren vedvarende energi. 
  • Administrationen belyser hvilke alternative tiltag kommunen skal foretage, som kunne have samme effekt på CO2-regnskabet, som en lukning af Svendborg Kraftvarme og erstatning med ren vedvarende energi. 
  • Administrationen udarbejder en oversigt over de forventede affaldsmængder på Fyn efter 2024 på baggrund af kommunernes nye affaldsplaner. Dette sammenholdes med Fynsværkets forbrændingskapacitet. 

Ministersvar på spørgsmål fra Enhedslisten

https://www.ft.dk/samling/20191/almdel/kef/spm/83/svar/1617441/index.htm

 

Beslutning i byrådet 29. oktober

https://www.svendborg.dk/dagsorden/byraadet-29-10-2019

 

Svendborg Kommunes Klima- og Energipolitik

http://svendborg.dk/sites/default/files/PDF/klima-_og_energipolitik.pdf”.

 

 

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 14-01-2020

Sagen blev afvist fra dagsordenen.
 

Søren Kongegaard (A) var fraværende. Som suppleant deltog Torben Frost (A).