01.05.15 Offentlighedens adgang til naturen

Der er i Svendborg og omegn gode muligheder for ture på egen hånd. Tag f.eks. en flot vandretur ad Øhavsstien gennem Syltemade Ådal, besøg Danmarks største sten, Damestenen, eller tag med færgen fra Svendborg til en af de små øer Drejø og Skarø. Besøg også det spændende geologiske område ved Klintholm Kalkgrave, kig på fugle ved Vejlen og Noret på Tåsinge, oplev den enestående strandengsnatur på både Monnet på Tåsinge og Thurø Rev.

Vandreruter

I samarbejde med lokale lodsejere, naturinteresserede borgere og foreninger med interesse for friluftsliv og turisme er der udviklet flere vandreruter med varierende sværhedsgrad. Ruterne går gennem det åbne land, langs kysten, gennem skov, langs vandløb og gennem lokale bytorv og tilbyder derved et foranderligt landskab. Vandreruterne er sammenhængende og kan vandres over flere dage, men det er også muligt at dele ruterne op i delstrækninger, da der går offentlig transport i nærheden af ruterne. Vandreruterne i Svendborg Kommune er godt skiltet, så det er sjældent nødvendigt at kigge på et kort. Hunde er velkommen i snor. 

 

Cykelruter

Svendborg er et ideelt udgangspunkt for cykelture i det sydfynske. Overalt er der mindre veje væk fra landevejenes trafik, og langs kysten er der en enestående udsigt over øhavet. Bløde bakker, idylliske stråtækte huse, vejboder med jordbær og ærter og skønne overnatningsmuligheder i det fri - det er Sydfyn, når det er allerbedst!

Her er et artsrigt overdrev med store sten i overfladen og et væld af tuer af den gule engmyre, der vidner om, at arealet ikke har været pløjet siden istiden, og at der har været græssende dyr her i århundreder. Her er mange sjældne planter. Den smukkeste er guldblomme, som her har sit eneste voksested på Fyn. Der findes også flere arter af orkideer og kødædende planter. Om efteråret lyser 17 arter af svampeslægten ’vokshatte’ op som små lygter i hvide, gule og røde farver.

Området rummer også vandhuller, rigkær, hængesæk, skovsumpe og bøgeskov.

Der venter altid en oplevelse i svinehaverne uanset årstiden. Rødme Svinehaver er åben for alle, der kommer til fods. Naturen er sårbar, så man skal træde varsomt og pluk ikke de sjældne blomster. Man må ikke cykle i området. Naturstyrelsen og Svendborg Kommune fortæller mere om svinehaverne i en folder.

Man kommer til Rødme Svinehaver fra Alpevej ad vejen Tørvelong, hvor der er en parkeringsplads.

Området blev fredet i 1939, da motorcykelklubben i Svendborg ville anlægge en motorbane i bakkerne.

Rødme Svinehaver indgår i et 41 ha stort Natura 2000-område med natur af international værdi. Kommunen og Naturstyrelsen har udarbejdet en Natura 2000-handleplan for, hvordan områdets naturværdier sikres og udvikles.

Naturstyrelsen købte i 2014 Rødme Svinehaver og skoven vest for i et partnerskab med Svendborg Kommune.

 

Friluftsrådet har kåret Svendborg Kommune som Danmarks Friluftskommune 2012 for sine spændende og forskelligartede friluftsaktiviteter i de 'blå områder', dvs. hav, sø og å.

Prisoverrækkelsen fandt sted ved et større arrangement på Skansen i Vindebyøre den 18. september 2012. Prisåret går fra september 2012 til september 2013, hvor en ny kommune kan vinde titlen som årets friluftskommune.

Svendborg Kommune var en af de 21 kommuner, der var indstillet til prisen. Bag indstillingen til prisen stod Miljø og Teknik samt Kultur, Erhverv og Udvikling i Svendborg Kommune, Naturturisme I/S, Svendborg Naturskole og Maritimt Center. Der har således været tale om et succesfuldt og bredt samarbejde, hvilket også kunne aflæses i juryens meget fine begrundelse for prisen.

Ud over æren følger der 250.000 kroner, som skal bruges på projekter med fokus på det kreative, det sunde og det maritime liv.

Svendborg Kommune har valgt at bruge pengepræmien til at realisere nogle af de mange spændende friluftsprojekter fra ansøgningsmaterialet til Friluftsrådet.

Svendborg Maritime Oplevelser Rambla, Maritimt Center - forskellige sjove og anderledes maritime aktiviteter og formidlingstiltag på havnen omkring Maritimt Center.

Ekskursionsudstyr til Svendborg Natur- og Miljøskole til undersøgelser af marine miljøer og pleje af skovsøer sammen med gymnasier og skoler.

Ny bålhytte til Lundeborg Aktivitetsområde og Borgerforeningen Lundeborg, som er i gang med at udvikle et helt nyt kystnært aktivitetsområde.

Nye gå-spang til Syltemade Ådal som forbedring af den smukke og meget våde vandresti gennem ådalen.

Nyudviklet formidlingsprojekt ’HELT UD I DET BLÅ’ med 12 guidede naturture – én hver måned i hele 2013 samt en lille guide med beskrivelse og kort over områderne samt opsætning af pæle med QR-koder ude på områderne.

Svendborg Kommune blev kåret af Friluftsrådet som Danmarks Friluftskommune i 2012. Som følge heraf har vi sat fokus på 12 spændende naturområder med en lille guide. Du kan få den i Borgerservice, på biblioteker m.fl.

 

Danmarks største vandreblok er Damestenen, der ligger mellem Hesselager og Vormark på Østfyn. Stenen måler 46 m i omkreds, har en synlig højde på 10 m og vejer i nærheden af 1.000 ton.

Stenen, der er en lys, rødliggrå granit, med smalle bånd af den mørkegrå vulkanske bjergart diabas, har oprindeligt været en del af det centrale sydsvenske grundfjeld, inden den, under istiden, blev revet løs og bragt hertil af indlandsisen.

Stenen er fredet fortidsminde, da der er helleristninger (’skåltegn’) fra Bronzealderen på den. Selve stenen blev fredet i 1846, mens den omkringliggende matrikel blev fredet i 1941.

Stenen og arealet omkring ejes af Svendborg Kommune. Der er offentlig adgang, og det er tilladt at kravle på stenen.

Find vej
Adressen er Damestensvej 1, 5874 Hesselager. Fra landsbyen Hesselager kører man mod nord ad Skolevej, indtil man møder Damestensvej på højre hånd. Et skilt viser ned til Damestenen og dens p-plads.

Der er lavet syv folderkort over Øhavsstiens forløb, og disse kan fås på biblioteket, i Rådhusbutikken og på Turistbureauet.

Strækningen i Svendborg Kommune er på ca. 80 km.

Stien er bl.a. etableret ved frivillige aftaler med private lodsejere, så vis hensyn og følg reglerne for færdsel på stien.

Gode råd:

  • Hele stien er åben for færdsel til fods fra klokken seks morgen til solnedgang
  • Hunde skal føres i snor
  • Færdsel er på privat ejendom. Tag hensyn til ejerne, vær hensynsfuld og smid ikke affald
  • Teltovernatning skal foregå på lejr- eller campingpladser eller andre steder, hvis ejeren giver lov
  • I tilfælde af jagt kan stien være lukket, men du vil på stedet blive informeret om en alternativ rute

Adgangsforhold
Sti fra P-pladsen til et fugletårn med planceudstilling. I øvrigt er området ikke tilgængeligt, men der er en fin udsigt fra dæmningen.



Natur, landskab og kultur
Rigt fugleliv med mange vadefugle, ænder og gæs. Svendborg Kommune arbejder for at gøre levevilkårene for disse fugle endnu bedre ved at omdanne områder med tagrør til eng igen. Det sørger græssende kreaturer for. Herved vil engens planter også kunne brede sig på ny.

Om sommeren er der en naturlig, men ubehagelig lugt af rådne æg ud for vejlen. Lugten stammer fra lyserøde svovlbakterier, som finder grobund i opskyl af ålegræs og trådalger.

Det er et lavvandet fjordområde med rør, sump og eng. En lille havn findes på ydersiden af dæmningen.

Materiale fra bakken, Bøgebjerg, blev til dæmningen i 1904. Tidligere var der et vældigt leben ved den lille havn, når fragtbåden kom med foderstoffer fra Svendborg. I tre ud af fire huse ved Bøgebjerg har der været købmand.

Ejerforhold
Fyns Statsskovdistrikt med 60 hektar.

Adgang
Du må gå overalt, men følg helst stierne i fuglenes yngletid. Reservatet er oprettet for, at dværgternen skal have fred til at yngle.

Landskab og natur
Geologerne kalder det et vinkelforland, fordi havets aflejringer danner den sjove form, hvor landet næsten bliver firkantet. Formen fremkommer, når grus og sten aflejres af to forskellige strømretninger. Tidevandet skyller ind i et system af “loer” (naturlige kanaler) 2 gange i døgnet og efterlader søer i lavningerne.

De våde lavninger på engen er et ideelt levested for mange vadefugle. Der ses mange karakteristiske strandengsplanter, der tåler det salt, der kommer med havvandet. For eksempel er der et tæt dække af den lyserøde engelskgræs i maj måned.

Thurø Rev er gennem mange år blevet afgræsset af heste, kreaturer og får. Hvis denne kulturpåvirkning hører op, gror arealet til i få høje arter, og så vil også vadefuglene forsvinde.

Ejerforhold
Fyns Statsskovdistrikt med 31 hektar.

Stier
Der går en sti langs åen. Den kan ind i mellem være fugtig, så gummistøvler anbefales. Turen er en fin oplevelse og et af de få steder på Sydfyn, hvor det er muligt at følge en å. Stien er ikke velegnet til barnevogne og gangbesværede.
 

Landskab og natur
Syltemade Ådal er markant med stejle skråninger og med åen, der løber i sit naturlige leje i dalen. Åen er ikke rettet ud som de fleste på Fyn. Vester Skerninge Præstegårdsskov er en perle med sine gamle egetræer og underskov af tjørn og hassel.

Overdrev, mose, eng, sump og skove. Mange kildevæld i de stejle dalsider, hvor rent vand pibler ud. I store dele af året er vandet i åen dog helt grønfarvet af alger fra Ollerup Sø. Langs åen ses en rigdom af blomster og smådyr som frøer og guldsmede. Mange småfugle yngler i det varierede terræn. Nærmest udløbet breder ådalen sig ud i en strandeng, som i dag er tilgroet med tagrør.

Ejerforhold
Ådalen er privatejet, og fredet med 98 hektar. Der er offentlig adgang til dele af ådalen.

Hent folder om Syltemade Ådal del 1 og del 2.

Ophold og overnatning 
Øen har en købmand, et spisested og primitiv lejrplads.

Rekreative muligheder
På beboerforeningens initiativ er der lavet fine afmærkede trampestier tværs over marker og langs havet, som giver adgang til spændende rundture og små fine rastepladser på øen. Der er gode fiskemuligheder langs kysten.

Landskab. natur og kultur
Skarø er en ret flad ø med højeste punkt 9 meter. Det meste af øen er opdyrket undtagen de to strandenge, Revet i nord og Fælleden i syd.
Strandengene Revet og Fælleden samt den kilometerlange Skarø Odde ligger som udyrket natur og er levested for mange forskellige vadefugle bl.a. rødben og strandskade samt ynglekolonier af havterne og klyde.  Skarø Odde er også vildtreservat, og der er ikke adgang i fuglenes yngletid fra 1. marts til 15. juli. I flere af øens vandhuller lever grøn frø, strandtudse og grønbroget tudse. Der er lever ingen større rovdyr på øen, hvorfor haren har gode vilkår.

Her har boet mennesker i stenalderen, men derefter har øen været dækket af skov og brugt til jagt for kongerne. Den sidste skov blev fældet i 1700-tallet, og øen blev bebygget.  I 1800-tallet blev øens jord delt mellem bønderne, så hver fik sin egen mark.

Transport
Du kan tage færge fra Svendborg til Skarø eller sejle dertil i egen båd. 

Rekreative muligheder
Der er badestrande og fiskevande i området. Du kan også opleve klokkefrøernes vandhuller og kalkjordens planter. Du kan gå i hele det geologiske forskningsområde. Der græsser køer på arealet, men stien er hegnet fra. Af hensyn til køerne skal hunde være i snor.

 

Natur og geologi
På varme dage i forsommeren kan du være heldig at høre klokkefrøernes smukke hule kværken. Selv om den oprindelige bestand uddøde i 1980'erne, er der gjort en målrettet indsat for at få frøen til at yngle igen i vandhullerne. 
I Klintholm Kalkgrave får du indblik i jordklodens svimlende fortid. Fra dengang hajerne svømmede omkring i havet, og vulkaner og jordskælv ændrede det tropiske hav til et iskoldt polarhav.

 

Find vej
På landevejen mellem Nyborg og Svendborg - cirka 3 kilometer fra Nyborg - drejer du mod Vormark ad Klintholmvej og kører lige ud, til du når den fælleskommunale losseplads.

Besøgende kan parkere på parkeringspladsen ved Stenagergård og derfra følge skiltene til kalkgravene ved kysten.

Ophold og overnatning
Der er købmand, kro og lejrplads ved færgelejet. 

Rekreative muligheder
Drejø Beboerforening har været med til at etablere afmærkede stier til naturområderne. Der er flere gode badestrande og fine fiskemuligheder langs kysten, særligt på den sydlige og vestlige del af øen. Der er flere udkigspunkter, hvorfra du får et fantastisk kig ud over øen og hele øhavet.

Landskab 
Drejø består af 2 øer, som er forbundet via et smalt drag, Drejet.

Natur og kultur
I det lave vand omkring Drejø er ålegræsengene opvækstområde for mange arter af fisk. Ikke mindre end 60 fuglearter yngler på Mejlhoved, ved Tørvegravene og ved Søndersø. Et naturgenopretningsprojekt har ført til at Nørresø opstod, og et rigt fugleliv kan nu opleves fra fugletårnet bl.a. en stor bestand af gråstrubet lappedykker.
Efter udskiftningen flyttede en stor del af gårdene ud af Drejø By. Sct. Hans aften i 1942 nedbrændte 11 gårde og 7 huse og endnu en udflytning fandt sted.

Transport
Der er færgeforbindelse fra Svendborg eller du kan sejle dertil i egen båd.

 

Isen på søer skal have en tykkelse på mindst 13 cm, før det er sikkert at færdes på den.

Når isen på de offentlige søer er tyk nok, melder Svendborg Kommune ud, hvor du kan skøjte. Indtil da er det forbudt at færdes på isen.

På Rådet for Større Badesikkerheds hjemmeside finder du gode råd om, hvordan du kan færdes sikkert på isen. Følg linket under 'Læs også' i højre side, hvor der også er et link til en film om, hvad du skal gøre, hvis du ryger gennem isen.

Al færdsel på isen er på eget ansvar. Hvis du overtræder et forbudsskilt, kan du risikere at blive straffet med bøde.
 

I Svendborg Kommune er der rig mulighed for den gode oplevelse ved brug af vores natur. Besøg skovene, de mange parker, de åbne naturarealer, kysten og strandene.

Du kan opleve fantastisk natur både på kommunalt ejede arealer og private arealer. Vis hensyn og vær opmærksom på adgangsreglerne for de enkelte arealer.

Adgangsreglerne står beskrevet i naturbeskyttelsesloven, og du kan finde dem her:

Reglerne for din adgang i naturen kan være ret komplekse.
Hvis du ønsker at vide mere om reglerne, kan du hente en række videnblade, som på en letforståelig form formidler hvad du må og ikke må - hent dem på Viden om friluftsliv.