Punkt 3 Fremadrettede organisering af Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU)

Beslutningstema

Behandling af indstilling fra Centerrådet i UU Sydfyn om model for det fremadrettede samarbejde omkring Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU), som følge af den politiske aftale ”Bedre veje til uddannelse og job”.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Udvalget godkender Centerrådets indstilling om at det eksisterende tværkommunale UU-samarbejde nedlægges i sin nuværende form med selvstændigt Centerråd.
  • At Udvalget godkender Centerrådets indstilling om at der udarbejdes en samarbejdsaftale mellem Svendborg, Langeland og Ærø kommuner, således at vejledningsindsatsen fortsat sker i et tværkommunalt samarbejde, men hvor det politisk er forankret i de tre kommuners fagudvalg.

Sagsfremstilling

Med udgangspunkt i den politiske aftale om ”bedre veje til uddannelse og job”, og den deraf afledte ”lov om indsats for unge under 25 år”, bortfalder krav om en selvstændig UU-vejlednings institution fra 1. august 2019. Kommunerne får frem over det entydige ansvar for at løse vejledningsopgaverne som det passer den enkelte kommune bedst. Opgaverne bliver en del af ”Den sammenhængende kommunale ungeindsats”.

 

Det er således op til den enkelte kommune, at afgøre, hvordan man mest hensigtsmæssigt organiserer den fagprofessionel uddannelses- og erhvervsvejledning, som stadig skal videreføres og fortsat varetages af personer, der har en uddannelses- og erhvervsvejlederuddannelse, som er godkendt af Undervisningsministeriet, eller som kan dokumentere et tilsvarende vejledningsfagligt kompetenceniveau

 

Svendborg, Langeland og Ærø Kommuner har en gældende aftale om drift af UU Sydfyn, som løber frem til 31. juli 2019, hvilket er i overensstemmelse med overgangen til den nye lovgivning.

 

denne baggrund har Centerrådet for UU Sydfyn, på centerrådsmøde den 12. december 2018, behandlet sag om model for det fremadrettede samarbejde om UU Sydfyn. Centerrådet indstiller til kommunerne at Centerrådet nedlægges, og der i stedet udarbejdes en samarbejdsaftale, således at vejledningsindsatsen fortsat sker i et tværkommunalt samarbejde, men hvor det politiske ansvar er forankret i de tre kommuners fagudvalg.

 

UU Sydfyn er administrativt forankret i Svendborg Kommune, direktørområdet Børn, Unge, Kultur og Fritid under afdelingen Familie og Uddannelse. Sekretariatet er placeret i Ungekontakten i Svendborg.

 

Der er aktuelt nedsat et Centerråd med en repræsentation af de 3 kommuners politiske udvalgsformænd for de udvalg, som er ansvarlige for UU Sydfyn, samt 1 menigt byrådsmedlem. Centerrådet er ansvarlig for at påse at UU Sydfyn følger lovgivningen.

 

I kraft af den nye lovgivning på området, hvor kommunernes ansvar for ungeindsatsen indskærpes, anbefaler Centerrådet, at det politiske ansvar placeres i kommunernes fagudvalg og ikke i et selvstændigt centerråd.

 

Særlige lokalpolitiske strategier og prioriteringer udover den lovpligtige indsats kan aftales og afregnes særskilt på foranledning fra beslutninger i de tre kommuners fagudvalg. Dette giver den enkelte kommune mulighed for at fastlægge en selvstændig strategi for uddannelses- og erhvervsvejledningen så længe den ikke er i modstrid med lovgivningens krav.

 

Såfremt udvalget tiltræder Centerrådets indstillinger udarbejder administrationerne i fællesskab en samarbejdsaftale, som Centerrådet behandler på deres marts møde, og som efterfølgende sendes til godkendelse i Børne- og Ungeudvalget, samt i de respektive fagudvalg på Langeland og Ærø Kommuner.

Lovgrundlag

Lov nr. 746 af 8. juni 2018 (Lov om kommunal indsats for unge under 25 år)

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 16-01-2019

Godkendt.