Punkt 9 Orientering om arbejdet med plan for indfasning af Forårs SFO

Beslutningstema

Orientering om arbejdet med plan for indfasning af Forårs SFO.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

I forbindelse med delforliget den 24. maj 2018 om budget 2019 blev det besluttet, at der skal gennemføres en analyse med henblik på at afdække muligheder for at indføre obligatorisk Forårs SFO. Analysen skal indgå som et grundlag for, at der på Børne- og Ungeudvalgets møde i april 2019 kan træffes beslutning om en konkret udmøntning af forslaget.

 

Ved indførelse af obligatorisk Forårs SFO sker overgangen fra dagtilbud til skole inden undervisningspligtens indtræden, det vil sige inden 1. august. Forårs SFO er således et særligt tilrettelagt pædagogisk tilbud forud for den egentlige skolestart, det vil sige et andet tilbud end børnehave og den almindelige SFO. Budgetforslaget lægger op til at overgangen fra dagtilbud til skole sker pr. 1. april.

 

I forbindelse med Dagtilbudsreformen er der indført et nyt punkt i Folkeskoleloven, som formaliserer, at Forårs SFO skal arbejde med Dagtilbudslovens læreplanstemaer eller Folkeskolelovens kompetenceområder for børnehaveklassen.

 

Administrationen igangsætter arbejdet med analyse af muligheder og plan for indfasning af Forårs SFO i alle kommunale skoler med indskoling. Arbejdet omfatter bl.a.:

  • Erfaringsudveksling med kommuner, der har indført Forårs SFO
  • Kapacitetsafdækning af alle kommunale skoler med indskoling herunder eventuelle behov for tilpasninger
  • Endeligt budget for drift og eventuelle bygningstilpasninger
  • Plan for indfasning med afsæt i kapacitetsafdækning
  • Rammer, principper og anbefalinger for arbejdet med Forårs SFO - med afsæt i erfaringsudveksling med andre kommuner og i samarbejde med skoler og dagtilbud
  • Dialog med private dagtilbud og private skoler
  • Dialog med forældrebestyrelser og skolebestyrelser

I arbejdet inddrages i øvrigt erfaringer fra distrikter, som allerede arbejder med forskellige modeller for overgangsarbejde.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Drift:

Ifølge budgetforslaget vil indførelse af Forårs SFO give en besparelse på 1,513 mio. kr. i 2020 svarende til at 25 pct. af alle kommunale skoler med indskoling har Forårs SFO, og en besparelse på 3,029 mio. kr. i 2021 og overslagsår svarende til at 50 pct. af alle kommunale skoler med indskoling har Forårs SFO.

Oversigt fra finansieringskataloget – delforlig 2019

Besparelsespotentialet findes ved, at medarbejdernormeringen i Forårs SFO er lavere end i børnehaven, og taksten fastholdes svarende til børnehavetakst.

 

Anlæg:

Der er i reduktionsforslaget ikke afsat budget til anlægsinvesteringer. Såfremt analysen peger på behov for bygningstilpasninger vil finansiering indgå i sagens udvalgsbehandling i april 2019.

Lovgrundlag

Folkeskoleloven

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 10-10-2018

Taget til efterretning.

Dorthe Ullemose (O), Mette Kristensen (V) og Torben Frost (A) var fraværende.