Punkt 6 Godkendelseskriterier for private pasningsordninger

Beslutningstema

Godkendelse af kriterier for private pasningsordninger opdateret som følge af dagtilbudsreformen.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger godkendes.

Sagsfremstilling

Generelt om private pasningsordninger
Private pasningsordninger er ordninger i dagtilbudslovens § 78-85, hvor forældre modtager et økonomisk tilskud fra kommunen til brug for ansættelse af en privat pasningsordning.

Der gives i Svendborg Kommune tilskud til privat pasning af 0-2-årige. Der findes to typer af private pasningsordninger :

  • Privat pasning uden for eget hjem. Den private pasningsordning er selvstændig erhvervsdrivende og er maksimalt godkendt til fem børn. Varetages pasningen af flere personer, kan der gives tilladelse til, at der modtages op til ti børn. Der indgås pasningsaftale mellem forældre og den private pasningsordning.
  • Privat pasning i eget hjem (ung pige, bedsteforældre, ven, m.m.). Svendborg Kommune har aktuelt ingen i denne ordning.

Svendborg Kommune har aktuelt 24 godkendte private pasningsordninger med 96 indmeldte 0-2-årige pr. september 2018.

Den private pasningsordning skal inden opstart godkendes af Svendborg Kommunes tilsynsførende. 

Private pasningsordninger er ikke et dagtilbud, det vil sige, at private pasningsordninger ikke er omfattet af dagtilbudslovens specifikke formål for dagtilbud samt kravet om pædagogiske læreplaner med videre. Private pasningsordninger er omfattet af dagtilbudslovens generelle formålsbestemmelse om blandt andet at skulle skabe trivsel, læring, udvikling og dannelse for barnet.

Økonomi
Svendborg Kommunes tilskud pr. barn udgør pr. 1. januar 2018 maksimalt kr. 5.548 kr. pr. måned. Det kommunale tilskud pr. barn skal udgøre mindst 75 procent af den billigste budgetterede nettodriftsudgift pr. barn i et alderssvarende dagtilbud i kommunen, dog højst 75 procent af forældrenes dokumenterede udgifter til den private pasningsordning. Hvis barnet passes mindre end 31 timer om ugen, nedsættes maksimumtilskuddet. Tilskuddet søges af og udbetales til barnets forældre jf. § 83 stk. 2.

Dagtilbudsreformen
Med dagtilbudsreformen vedtaget i Folketinget i sommeren 2018 er der indført nye krav til private pasningsordninger:

Navnet privat pasningsordning skal anvendes om ordningen i offentlige sammenhænge. Formålet er at opnå at private pasningsordninger i deres markedsføring ikke giver forældre og andre indtryk af, at der er tale om eksempelvis en dagpleje efter dagtilbudslovens § 21 stk. 2 og 3, hvor der stilles andre krav i forhold til rammer og det pædagogiske indhold.

Svendborg Kommune skal forud for godkendelse af pasningsaftaler orientere forældrene om forskellen mellem privat pasningsordning efter dagtilbudslovens § 78 og dagtilbud efter dagtilbudslovens § 19 stk. 2-5, og § 21, stk. 2 og 3. I en privat pasningsordning er der ikke krav om: Udarbejdelse af en pædagogisk læreplan, formaliseret forældreindflydelse, pasning af barnet, hvis børnepasseren er syg, alternativ pasning ved afholdelse af lukkedage og opsigelse. Desuden gives der ikke fripladstilskud til privat pasning.
Formålet med kravet om oplysning er, at forældre, der ønsker tilskud til en privat pasningsordning som et alternativ til en plads i et dagtilbud, kan træffe deres valg på et oplyst grundlag.

Kommunens tilsyn skal ske løbende. Der skal nu også føres tilsyn med børns læring via trygge læringsmiljøer, og det skal stå mål med kommunes tilsyn med alderssvarende dagtilbud.

Der er udarbejdet nye godkendelseskriterier for de private pasningsordninger, hvor ændringerne i dagtilbudsloven er indarbejdet. Bilag er vedhæftet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Godkendelseskriterierne har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Lovgrundlag

Dagtilbudslovens § 78 – 85.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 10-10-2018

Godkendt med tilføjelsen: Den private børnepasser må gerne have dyr og dyrene må gerne være sammen med børnene. Dyrene må aldrig være alene med børnene og skal derfor forsvarligt kunne adskilles fra børnene. 

Tidligere vedlagt bilag Tidligere retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger 2014 blev udskiftet med ”2017 oktober måned – Retningslinjer for godkendelse og tilsyn med private pasningsordninger”.

Dorthe Ullemose (O) var fraværende.