Punkt 4 Orientering om Svendborgprojektet

Beslutningstema

Orientering om Svendborgprojektet.

Indstilling

Det indstilles,

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Idrætsskolerne startede i 2008, som en del af Team Danmark-aftalen. Der var tilknyttet forskning i en periode – pt. er der forskning tilknyttet Aktive børn i dagtilbud.  Det er frivilligt om skolerne vil være idrætsskoler. Siden 2012 har alle grundskoler været idrætsskoler. I alt 3.742 elever har ekstra idræt – der er ikke lignende indsatser i Danmark.
 

I 0.-6. klasse har de seks lektioners idræt om ugen. To lektioner tilrettelægges efter fælles mål og fire lektioner efter principperne i aldersrelateret træning (grundmotorisk træning tilpasse børnenes alder og udviklingstrin).
 

I Svendborg har vores bud på at leve op til intentionerne i den understøttende undervisning været Svendborgprojektet, da der er fokus på variation i skoledagen, trivsel og bedre undervisningsparathed.
 

Med henblik på at udvikle kvalificeret kompetenceudvikling for medarbejderne på skolerne og i dagtilbud, er der indgået partnerskabsaftale med Gymnastikhøjskolen i Ollerup – ”Svendborgkurserne”. Sammen med UCL har de afviklet efteruddannelsen i ATK for de 250 lærere og pædagoger, der indtil nu har gennemgået denne.

 

Det er ikke obligatorisk for skolerne at have ekstra idræt i udskolingen, men tre skoler har valgt at øge idrætstimerne. Issø-skolen har 4 lektioner om ugen + valgfaget ”Sund og Aktiv”, som der er stor søgning til.  Skårup har 4 lektioner om ugen og Rantzausminde har 60 min. lektioner, svarende til 30 min. ekstra idræt om ugen. Herudover tilbyder nogle skoler forskellige valgfag indenfor idræt og bevægelse.

 

Svendborgprojektet består af 16 ph.d'er. Der er fundraiset 36 mio. kr. til forskningen. Der er til dato afsluttet 12 ph.d’er og 37 publikationer fra studiet.
Man ved, at børnene på idrætsskolerne:

  • er mindre fede – der er halvt så mange fede i hver klasse i Svendborg sammenlignet med resten af landet
  • har nedsat risikoen for livstilssygdomme
  • bliver i bedre fysisk form, stærkere, får bedre koordination og balance
  • får på trods af et højere aktivitetsniveau ikke flere skader
  • får lavere risiko for rygproblemer
  • øget trivsel hos børnene i Svendborg (jf. de nationale trivselsmålinger)
  • de børn der har mest brug for et sundhedsmæssigt løft har størst gavn af den ekstra idræt


Fra andre studier ved man, at fire lektioner idræt om ugen ikke er tilstrækkeligt i forhold til at opnå de sundhedsmæssige gevinster, men med Svendborgprojektet kan man nu vise, at seks lektioner har en markant effekt. Effekten er især markant for de børn, der normalt ikke dyrker idræt i fritiden.


Fra andre undersøgelser ved man desuden, at disse børn ofte kommer fra familier uden tradition for foreningsidræt eller lignende. Idrætsskolerne er derfor især en gevinst for sundheden hos børn fra disse familier.


SDU er i gang med at udarbejde fondsansøgning, der skal forsøge at sikre penge til at undersøge knoglevæksten hos piger og koble Svendborg-gruppen med den nyeste genetiske forskning. Forventet projektstart er i 2020.


Svendborgprojektet tiltrækker stor opmærksomhed fra ind- og udland. Der har været besøg fra 6 lande, 20 kommuner, ministerier, 10 sundheds- og erhvervsnetværk, oplæg på forskellige konferencer i Danmark, vi har afholdt to konferencer med 300 deltagere – den næste er den 6. november 2018. Herudover har der været mange dækninger af projektet i pressen igennem årene.


Fra starten har det været et tværfagligt samarbejde med direktørområderne i kommunen. Svendborgprojektet er fundament for flere andre indsatser i Svendborg; Aktive børn i dagtilbud, Bevæg dig for livet-visionskommune, Den sydfynske Idrætsklynge, Team Danmark-aftalen, Svendborgkurserne m.fl.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Driftsudgiften til idrætsskolerne fra 0.-6. klasse udgør årligt 4,3 mio. kr.

Det dækker den del af lønudgiften, der udgør differencen mellem den understøttende og den fagopdelte undervisning i de fire ekstra idrætslektioner.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 10-10-2018

Taget til efterretning.

Dorthe Ullemose (O) var fraværende.