Punkt 9 Regnskabsgennemgang - almene boligorganisationers regnskaber for 2011

Beslutningstema

Lovgivningen pålægger kommunen at foretage kritisk gennemgang af regnskaber fra de almene boligorganisationer.

Sagsfremstilling

Regnskaber fra de almene boligorganisationer m.v. med udlejningsvirksomhed i Svendborg Kommune skal efter lovbekendtgørelsen forelægges kommunalbestyrelsen til kritisk gennemgang med henblik på at påse, om boligorganisationen og dens afdelingers drift og økonomi er forsvarlig og i øvrigt opfylder de herom gældende regler.


Gennemgangen af regnskaber og revisionsprotokollater viser, at det er udfordrende for de almene boligorganisationer at sikre langsigtet økonomisk balance.


Det er fortsat således, at et flertal af afdelinger i de almene boligorganisationer har god sammenhæng i økonomien og beskedne tab som følge af udlejningssituationen.


Udlejningsproblemer i et afgrænset udsnit af afdelinger og boligtyper synes vanskelige at afhjælpe uden ekstraordinær indsats og midler.


For almene familieboliger med udlejningsvanskeligheder er igangværende helhedsplaner for Hømarken og evt. kommende planer i boligorganisationen BSB-Svendborg væsentlige bidrag i forhold til afhjælpning. Virkningen af disse planer bør følges nøje.


Situationen for ungdomsboligorganisationerne generelt må betegnes som kritisk og langsigtet uholdbar. Situationen vanskeliggøres af, at de uddannelsessøgende har oplevet et stigende udbud af alternative muligheder i andre typer af udlejningsboliger.

 

Kommunen og ungdomsboligorganisationerne vil, som en naturlig del af styringsdialogen, tage problemstillingen med udlejningsvanskeligheder for ungdomsboliger særskilt op med henblik på fastlæggelse af en overordnet strategi for hele kommunen.

Økonomiske konsekvenser

Sagen har ikke økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune.

Lovgrundlag

Almenboligloven, Lovbekendtgørelse om drift af almene boliger mv. og lovbekendtgørelser om drift og tilsyn med ungdomsboliger og ældreboliger.

Indstilling

Det indstilles:


•  at byrådet tager regnskabsgennemgangen til efterretning.

Beslutning i Økonomiudvalget den 11-12-2012

Indstilles.