Punkt 8 Ændring af Naturgas Fyn I/S’ vedtægter

Beslutningstema

Med den seneste ændring af naturgasforsyningsloven er det blevet muligt for fælleskommunale naturgasselskaber som Naturgas Fyn I/S (herefter NGF I/S) at deltage i biogasproduktionsaktiviteter. NGF I/S ønsker derfor at ændre formålsbestemmelsen i selskabets vedtægter, således at det utvetydigt fremgår ,at selskabet kan deltage i disse aktiviteter. Der er tale om ændringer på to punkter:

a.  Præcisering af de formålsbestemte aktiviteter

b.  Ændring af krav om kontrollerende indflydelse i datterselskaber

Formålet med at ændre kravet om kontrollerende indflydelse i datterselskaber er at skabe mere fleksible rammer for NGF I/S’ deltagelse i biogasaktiviteter i selskaber med andre ejere.

 

Vedtægtsændringerne fremsendes til godkendelse i Svendborg Byråd.

 

Sagsfremstilling

Den seneste lovændring i naturgasforsyningsloven, lov nr. 576 af 18. juni 2012, giver de fælleskommunale naturgasselskaber hjemmel til at deltage i biogasproduktionsaktiviteter. Dette aktualiserer behovet for en ændring i NGF I/S’ formålsparagraf, således at det utvetydigt fremgår, at NGF I/S kan deltage i disse aktiviteter.

I henhold til vedtægternes gældende formulering kan NGF I/S kun udøve sine aktiviteter i selskaber, hvis NGF I/S direkte eller indirekte har kontrollerende indflydelse i de pågældende selskaber. Dette krav udgør en hindring for, at Naturgas Fyn-koncernen kan indgå som én af flere samarbejdsparter i forskellige projekter vedrørende biogas mv.

Formålet med de ønskede vedtægtsændringer er derfor at skabe mere fleksible rammer for, at NGF I/S kan deltage i aktiviteter i selskaber med andre ejere, uden at det i den forbindelse er et krav, at NGF I/S har kontrollerende indflydelse i de pågældende selskaber.

 

De foreslåede ændringer:

Den gældende formålsbestemmelse i NGF I/S" vedtægter har følgende ordlyd:

"§ 2. Formål

2.1.  Selskabets formål er inden for den til enhver tid gældende lovgivning at drive virksomhed med køb og salg af naturgas og anden energi samt forestå fordeling og distribution heraf. Selskabet kan endvidere drive virksomhed med beslægtede aktiviteter inden for ovennævnte formål.

2.2.  Selskabets virksomhed kan helt eller delvist udøves i et eller flere selvstændige selskaber med begrænset ansvar, hvor selskabet via direkte eller indirekte ejerskab har kontrollerende indflydelse.”

 

Den foreslåede formålsbestemmelse har følgende ordlyd:

"§ 2. Formål

2.1.  Selskabets formål er inden for den til enhver tid gældende lovgivning at drive naturgasforsyningsvirksomhed og virksomhed med nær tilknytning til naturgasforsyningsvirksomhed samt anden virksomhed, som i henhold til lovgivningen kan varetages af kommunalt ejede naturgasforsyningsvirksomheder.

2.2.  Selskabets virksomhed kan helt eller delvist udøves i et eller flere selvstændige selskaber med begrænset ansvar, hvori selskabet har direkte eller indirekte ejerandele."

 

 

Økonomiske konsekvenser

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

 

 

Lovgrundlag

Det følger af kommunestyrelsesloven § 60 samt af selskabets vedtægter, at vedtægtsændringer skal godkendes af den kommunale tilsynsmyndighed (statsforvaltningen). Endvidere skal væsentlige vedtægtsændringer, herunder ændringer af selskabets formål, godkendes af interessentkommunernes kommunalbestyrelser.

Vedtægtsændringerne har været forelagt Statsforvaltning Syddanmark  til forhåndsgodkendelse, og statsforvaltningen har ved brev af 14. september 2012 meddelt sin forhåndsgodkendelse og oplyst, at endelig godkendelse kan ske, når vedtægtsændringerne er godkendt af kommunalbestyrelserne i interessentkommunerne.

 

 

Indstilling

Det indstilles, at Økonomiudvalget/byrådet godkender ændringerne i formålsbestemmelsen i NGF I/S’ vedtægter.

 

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 11-12-2012

Indstilles. Hanne Klit var inhabil og deltog ikke i sagens behandling.