Punkt 9 Tilsyn med døgntilbud 2017

Beslutningstema

Der foretages årligt tilsyn med kommunens døgntilbud, hvor disse bedømmes på baggrund af en central fastsat kvalitetsmodel.


Følgende er en orientering om tilsyn af Hus 53, Børnehuset, Skovsbovej 101 og CSV-kollegierne i 2017.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

I henhold til retssikkerhedsloven har kommunalbestyrelsen pligt til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses. Formålet med tilsynet er at bidrage til at sikre, at borgerne ydes en indsats, der er i overensstemmelse med formålet med offentlige og private tilbud efter lov om social service.


Den kommunale tilsynsopgave på det specialiserede børne- og ungeområde i Svendborg Kommune varetages af Socialtilsyn Syd.


Socialtilsynet fører løbende driftsorienteret tilsyn for at sikre, at tilbuddene fortsat har den fornødne kvalitet og opfylder betingelserne for godkendelse.


Til dette er der fastsat en kvalitetsmodel, der indeholder syv kvalitetstemaer konkretiseret i en række kvalitetskriterier og kvalitetsindikatorer:

  1. Uddannelse og beskæftigelse
  2. Selvstændighed og relationer
  3. Målgrupper, metoder og resultater
  4. Sundhed og trivsel
  5. Organisation og ledelse
  6. Kompetencer
  7. Fysiske rammer

I Socialtilsyn Syd´s vurdering af det enkelte tilbud indgår en bedømmelse af alle indikatorer i kvalitetsmodellen. Indikatorerne bedømmes efter følgende skala:

  1. I meget lav grad opfyldt.
  2. I lav grad opfyldt.
  3. I middel grad opfyldt.
  4. I høj grad opfyldt.
  5. I meget høj grad opfyldt.

På baggrund af bedømmelsen af indikatorerne foretages en bedømmelse af kriterierne, som resulterer i en samlet skriftlig bedømmelse af hvert tema.


Overblik over Socialtilsyn Syd´s vurdering af de syv kvalitetstemaer på de fire tilbud fremgår af bilag 1.


Socialtilsynet udtrykker i samtlige rapporter generel tilfredshed med institutionerne og alle tilbud er blevet godkendt. Overordnet ses det af tilsynsrapporterne, at der er tale om velfungerende tilbud, der har den fornødne kvalitet.


Socialtilsynet har givet tilbuddene en gennemsnitlig bedømmelse på mellem 4,2 og 4,7.


Tabel 1: Overblik over den gennemsnitlig bedømmelse af tilbuddene.


Gennemsnitlig bedømmelse

Hus 53

4,5

Børnehuset

4,2

Skovsbovej 101

4,7

CSV-kollegierne

4,4


Høring i Handicaprådet

Tilsynsrapporterne vedrørende Hus 53 og Børnehuset har været i høring hos Handicaprådet. Høringssvaret er vedlagt som bilag (bilag 2).

Lovgrundlag

Servicelovens §148 samt lov om retssikkerhed og administration på det sociale område fastlægger, at kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, hvorledes de kommunale opgaver løses.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 16-05-2018

Taget til efterretning.