Punkt 6 Børnetalsprognose og kapacitet 2018-2022

Beslutningstema

Dagtilbudsområdets børnetalsprognose og kapacitet fremlægges til orientering og beslutning.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne- og Ungeudvalget tager Børnetalsprognose og kapacitet 2018-2022 til efterretning
  • At der i kapacitetstilpasningen af 0-2 års pladser indregnes en reservekapacitet, ligesom i kapacitetstilpasningen af 3-5 års pladser

Sagsfremstilling

Formålet med dagtilbudsområdets Børnetalsprognose og kapacitet er at vise sammenhængen mellem Svendborg Kommunes interne befolkningsprognose, som udarbejdes for hele kommunen, dagtilbudsområdets børnetalsprognose, som kobler befolkningsprognosen med et forventet behov for pladser og kapaciteten på dagtilbudsområdet.

 

Kapaciteten på dagtilbudsområdet det vil sige antallet af pladser i kommunale og selvejende dagtilbud vurderes og justeres løbende. Ifølge visitationskriterierne er der ingen afstandskriterier for en plads. Pladsgarantien er opfyldt, når der tilbydes en plads indenfor kommunen senest tre måneder efter opskrivningsdato. Det tilstræbes dog altid at finde en plads i nærområdet, hvis det er muligt og i overensstemmelse med forældrenes ønske.


Kapaciteten afhænger af tre faktorer:

  • Det forventede behov for pladser jævnfør børnetalsprognosen
  • Politiske beslutninger
  • Private tilbudstyper

Børnetalsprognosen

Antallet af børn har været faldende i en årrække. I 2016 nåede antallet af 0-2-årige det laveste niveau. I 2018 er antallet af 0-2-årige steget og forventes at stige frem mod 2028. Udviklingen for de 3-5-årige afspejler udviklingen for de 0-2-årige med tre års forskydning. I 2019 forventes antallet af 3-5-årige at nå det laveste niveau, hvorefter antallet forventes at stige frem mod 2030.


Fordeling af 0-2 års pladser mellem dagpleje og børnehuse

I nogle skoledistrikter varierer fordelingen af 0-2 års pladser mellem dagpleje og børnehuse fra den politiske målsætning. Variationen skyldes etablering af 0-2 års pladser i Østerdalen Oure Børnehus, etablering af garantipladser i Svendborg by samt udbygning af tre børnehuse i Svendborg by og ét børnehus på Tåsinge.


Reservekapacitet

Ifølge principper for tilpasning af de fysiske rammer på dagtilbudsområdet skal der i kapacitetsplanlægningen af 3-5 års pladser indregnes en reservekapacitet.


Administrationen foreslås, at der i kapacitetsplanlægningen af 0-2 års pladser tillige indregnes en reservekapacitet. Dette skyldes at dagpleje og børnehuse også skal tilpasse kapaciteten i forhold til private tilbudstyper for de 0-2-årige, samt håndtere udsving i forventet antal 0-2-årige herunder flere fødsler.


Garantimodel på dagtilbudsområdet

I 2019 forventes det at Østerdalen Oure Børnehus, Østerdalen Bakkehuset Skårup og Østerdalen Hesselager Børnehus skal modtage budget fra garantimodellen svarende til samlet 23 3-5 års pladser. Dette medfører et merforbrug på 0,320 mio. kr. og skyldes at antallet af 3-5-årige er lavere i 2019 sammenlignet med 2018. Nedlæggelse af garantimodellen indgår som reduktionsforslag til budget 2019.


Private tilbudstyper

Antallet af indmeldte børn i private tilbudstyper er steget fra 2014 til 1. kvartal 2018. Stigningen har været størst for de 0-2-årige, hvor antallet af indmeldte børn er steget med 73 pct. Stigningen skyldes at udbuddet af private tilbudstyper er steget fra 2014 til 2018.

 

Børnetalsprognosen sammenholdt med kapaciteten

Der forventes mangel på 0-2 års pladser i Thurø Skoles distrikt, Vestermarkskolens distrikt og Stokkebækskolens distrikt. Når der tages højde for 0-2-årige, som søger dagtilbud i andre skoledistrikter, end hvor de bor, forventes der mangel på 0-2 års pladser i Svendborg by fra 2021.


Administrationen forventer, at

  • Dagplejen kan håndtere den forventede mangel på 0-2 års pladser i Thurø Skoles distrikt, Vestermarkskolens distrikt og Stokkebækskolens distrikt, om end det er et opmærksomhedspunkt, at det alene er Dagplejen, der skal imødekomme pladsgarantien på Thurø, hvor der ikke tilbydes 0-2 års pladser i børnehuse
  • Dagplejen ikke kan håndtere den forventede mangel på 0-2 års pladser i Svendborg by fra 2021
  • Der skal foretages kapacitetstilpasning i Skårup Skoles distrikt

Der forventes ledige 3-5 års pladser i alle skoledistrikter. Antallet af ledige 3-5 års pladser forventes at falde fra 2020, som følge af stigende børnetal for de 3-5-årige. Antallet af 3-5-årige forventes at stige frem mod 2030, hvorfor den ledige kapacitet kommer i anvendelse.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er ingen økonomiske konsekvenser

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 16-05-2018

Taget til efterretning og godkendt.