Punkt 7 Opdatering af styrelsesvedtægten for forældrebestyrelser i kommunale dagtilbud - godkendelse efter høring

Beslutningstema

Godkendelse af opdateret styrelsesvedtægt for forældrebestyrelser i kommunale dagtilbud – efter høringsperiode.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At forslag til styrelsesvedtægt godkendes med de i dagsordenen nævnte justeringer pba. af høringssvarene.

Sagsfremstilling

Børne-og Ungeudvalget besluttede den 12. november 2018 at sende forslag til styrelsesvedtægt for forældrebestyrelser i kommunale dagtilbud i høring frem til 27. november.


Baggrund

Folketinget vedtog i sommeren 2018 en reform af dagtilbudsområdet. Reformen har også betydning for forældrebestyrelsernes rolle og opgaver i de kommunale dagtilbud, som udvides og præciseres på en række områder.


Forældrebestyrelserne på dagtilbudsområdet følger områdestrukturen, og dagplejen udgør sit eget dagtilbud med egen forældrebestyrelse. En opdatering af styrelsesvedtægten har afventet en afklaring af strukturen på dagtilbudsområdet, som Børne- og Ungeudvalget traf beslutning om 17. september 2018. Der er således fremover fem forældrebestyrelser i alt.


En forældrebestyrelse skal løse sin opgave i samarbejde med dagtilbuddets leder, indenfor dagtilbudslovens bestemmelser og de overordnede rammer og prioriterede indsatser, som Byrådet og Børne- og Ungeudvalget har fastlagt for området.


Forslaget til opdateret styrelsesvedtægt er blevet til dels med afsæt i ændringerne i lovgivningen, dels via opsamling af erfaringer med den nuværende styrelsesvedtægt samt i en dialog med de nuværende bestyrelsesformænd.


Forslaget til opdateret styrelsesvedtægt sendt i høring d. 12. november 2018:

Ændringen af dagtilbudsloven medfører behov for en række opdateringer af styrelsesvedtægten:

  • Der skal vælges en forældrerepræsentant fra hvert børnehus i forældrebestyrelsen
  • Forældrebestyrelserne skal som hidtil inddrages i udarbejdelse, evaluering og opfølgning på den pædagogiske læreplan. Som noget nyt skal læreplanen også omhandle, hvordan dagtilbuddet kan styrke samarbejdet med lokalsamfundet (”det åbne dagtilbud” – parallelt med ”den åbne skole”). Forældrebestyrelsen får derfor en ny rolle i dette samarbejde (afsnit 3)
  • Forældrebestyrelsen skal fastsætte principper for samarbejdet mellem dagtilbud og hjem, fx dagtilbud/hjemsamtaler, håndtering af børns ferie og fravær, forældrenes involvering i barnets læring m.m. (afsnit 3).

 

Derudover lægges der op til en række øvrige justeringer:

Forældrebestyrelserne sidder i to år. På baggrund af dialogen med de nuværende bestyrelsesformænd foreslås det, at der fast afholdes et suppleringsvalg i september i de år, hvor der ikke er nyvalg. Her vælges der repræsentanter og suppleanter på de poster, der måtte være blevet tomme i årets løb. Formålet er at give flest mulige forældre mulighed for at deltage i bestyrelsesarbejdet i den periode, deres barn er i dagtilbud samt at understøtte, at der er funktionsdygtige bestyrelser. Dette er i forlængelse af den nuværende praksis i Dagplejens forældrebestyrelse.


Derudover foreslås det, at dagtilbuddene aktivt understøtter, at der etableres et husråd af forældre i alle børnehuse. Etablering af husråd indgik desuden som et element i dagsordenspunkt om ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet behandlet i Børne- og Ungeudvalget d. 27. august 2018.  I styrelsesvedtægtens bilag 3 er beskrevet en vejledende model for husråd.


Formålet med husrådene er at styrke det direkte samarbejde om konkrete aktiviteter i dagligdagen mellem forældrene og med børnehuset og at styrke forbindelsen til det omgivende lokalsamfund, foreningslivet m.m. m.m. Husrådet er ikke formelt en del af forældrebestyrelsen og fungerer i dagligdagen uafhængigt af denne. Dette med henblik på at skabe en fleksibel ramme for en styrket forældreinvolvering, der passer til det enkelte børnehus og den enkelte forældregruppe.


Det foreslås at samle op på erfaringer med husrådenes arbejde med udgangen af 2020.


Endeligt lægges der op til en sproglig forenkling og en mere let tilgængelig udgave af styrelsesvedtægten. Indholdet af øvrige punkter i den nuværende styrelsesvedtægt videreføres i hovedtræk indenfor denne ramme, med enkelte præciseringer.


Der afholdes nyvalg til de nye forældrebestyrelser i januar 2019, undtagen Dagplejen, hvor lovgivningen ikke medfører en ændring af bestyrelsens sammensætning og hvor der netop har været afholdt nyvalg i september 2018. De fire forældrebestyrelser, der vælges i januar 2019, vil således få en funktionsperiode, der er et halvt år længere end ellers – dvs. frem til 30. september 2021.


I foråret 2019 afholdes fælles opstart og kursus i samarbejde med de nye forældrebestyrelser, hvor der bl.a. vil være fokus på forældrebestyrelsens nye opgaver i regi af dagtilbudsreformen.


Forslag til ændringer pba. af høringen

På baggrund af høringen anbefaler administrationen, at følgende ændringer indarbejdes:

  • Valgperioden for forældrebestyrelsen i Dagplejen fastholdes som i dag med årlige valg, hvor halvdelen af medlemmerne vælges for en to-årig periode, med henblik på at understøtte kontinuitet i bestyrelsesarbejdet, da forældre og børn er knyttet kortere tid til dagplejen.
  • Antal medarbejderrepræsentanter i Dagplejen ændres til tre, fordi Dagplejen geografisk dækker hele kommunen
  • Tidspunkt for afholdelse af valg tages op igen, når der foreligger politisk afklaring vedrørende Forårs-SFO
  • Øvrige mindre redaktionelle ændringer på baggrund af bl.a. høringssvar indarbejdes som angivet i bilaget.

Tre af fem forældrebestyrelser peger i høringssvarene på, at de ønsker at deres nuværende kompetence til at nedlægge et børnehus ændres til en mulighed for at indstille. Det foreslås at udvalget drøfter dette mhp. en beslutning. En ændring heraf er ikke indarbejdet i forslag til tilrettet styrelsesvedtægt.


Høringssvarene vedlægges dagsorden.

Forslag til tilrettet styrelsesvedtægt pba. de modtagne høringssvar eftersendes.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Sagen har ingen økonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.

Lovgrundlag

Dagtilbudsloven

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 05-12-2018

Godkendt. Spørgsmålet om kompetencen til at nedlægge et børnehus tages op på et dialogmøde.