Punkt 8 Affaldsplan 2014-2024 - Høring

Beslutningstema

Godkendelse af Affaldsplan 2014-2024 til udsendelse i offentlig høring.

Indstilling

Direktionen anbefaler til oversendelse til Økonomiudvalg og Byråd, at

  • nærværende forslag til Affaldsplan 2024-2024 sendes i offentlig høring i 8 uger.

Sagsfremstilling

Denne affaldsplan er den 2. efter sammenlægningen af kommunerne i 2007.

 

Den første affaldsplan havde oprindeligt gyldighed frem til udgangen af 2012, hvorefter Miljøstyrelsen havde varslet at de ville udarbejde en ressourcestrategi og -plan til erstatning for de hidtidige nationale retningslinjer for affaldshåndtering.

 

I løbet af efteråret 2013 og foråret 2014 blev ressourcestrategien fremlagt i høring, og 15. maj 2014 blev den nationale ressourceplan ”Danmark uden affald” vedtaget.

 

 Hovedpointerne i ressourcestrategien er:

  • Mindre forbrænding – mere genanvendelse.
  • Reducering af miljøpåvirkningen fra affald, så økonomisk vækst ikke i samme takt øger belastningen af natur og miljø.
  • Mere kvalitet i genanvendelsen og farlige stoffer ud af affaldet inden genanvendelsen.
  • Omlægningen af affaldshåndteringen skal ske gennem et styrket offentligt/privat samarbejde.
  • Senest i 2022 skal 50% af husholdningsaffaldet indsamles til genanvendelse eller anden materialenyttiggørelse (organisk affald, pap, papir-, plast-, glas- og metalaffald) (Status for Svendborg Kommune er 31%).

 

Undervejs i processen fik kommunerne melding om at affaldsplanernes gyldighed kunne forlænges til 1. oktober 2014. Denne tidsfrist kunne vi ikke overholde - Miljøstyrelsen er underrettet.

 

For at kunne leve op til regeringens nye mål skal Svendborg Kommune etablere mere effektive indsamlingsordninger for metal og plast, justere på de nuværende ordninger for papir, glas og pap samt etablere en indsamlingsordning for organisk affald.

 

På denne baggrund udarbejdede forvaltningen et forslag over mulige initiativer, der - efter behandling i byrådet - blev debatteret på en workshop i november 2014 med deltagelse af borgere, virksomheder, politikere og Vand & Affald.

 

Workshoppen ”Fremtidens affald – hvad gør vi?” blev en succes med deltagelse af ca. 50 aktive borgere. Hovedbudskabet fra debatten var, at alle selvfølgelig gerne vil bidrage til mere genanvendelse, så længe ordningerne bliver skruet sammen, så det bliver så let og praktisk som muligt at sortere affaldet, og gerne med så megen fleksibilitet og valgfrihed som muligt.

 

De nye ordninger vil tidligst kunne træde i kraft primo 2017, hvor aftalen med den nuværende entreprenør udløber, og de kan derfor ikke beskrives i detaljer i denne Affaldsplan 2014-2024.

 

I den mellemliggende periode foreslås det derfor at åbne op for såkaldte ”Frontløbere”. Det vil sige lokale, afgrænsede områder (minimum 50 husstande) der, ved lokale kræfter og initiativ, vil være de første til at etablere indsamlingsordninger for organisk affald og pap, papir, plast, glas og metal.

 

Etablering af Frontløbere vil give en beskeden ekstraudgift for kommunen/forsyningen, men det vurderes, at fordelene er store i forhold til inddragelse og medejerskab til opnåelse af kommunens mål om samskabelse.

 

I efteråret 2015 vil mulige ordninger med overslagspriser blive forelagt udvalget til beslutning, hvorefter der vil blive sat gang i udbudsrunde.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Mulige positive konsekvenser for Svendborg Kommunes erhvervsliv.

Området er brugerfinansieret – det vil sige, at alle udgifter til affalds/ressourcehåndteringen skal dækkes via taksterne, der betales af henholdsvis borgere og virksomheder.

Mindre konsekvenser for Svendborg Kommunes budget hvis Frontløber-områder etableres.

Lovgrundlag

Miljøbeskyttelsesloven

Affaldsbekendtgørelsen

Ressourcestrategi og –plan ”Danmark uden affald”.

Regeringens strategi for affaldsforebyggelse

Beslutning i Miljø-, Klima- og Trafikudvalget den 13-04-2015

Indstilles med den tilføjelse, at der også for metal, papir og pap foreslås henteordning ved borgerne.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-04-2015

Indstilles.

Beslutning i Byrådet den 28-04-2015

Godkendt.


Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som suppleant deltog Steen Tinning (B).