Punkt 7 Varmeplan: Godkendelse af projektforslag, Skårup Fjernvarme - Solfangeranlæg

Beslutningstema

Sagen forelægges på ny.


Godkendelse af projekt fra Skårup Fjernvarme a.m.b.a. om etablering af et solfangeranlæg.

Indstilling

Direktionen anbefaler til oversendelse til Økonomiudvalget og Byrådet, at

  • projektet fra Skårup Fjernvarme a.m.b.a. om ”Solfangeranlæg” godkendes i henhold til varmeforsyningslovens og projektbekendtgørelsens bestemmelser.

Sagsfremstilling

Hvis et varmeforsyningsselskab ønsker at ændre energiform og lave en transmissionsledning, skal selskabet indsende et projektforslag, som kommunen skal godkende, inden selskabet kan få lov til at lave ændringerne. Et projektforslag skal blandt andet beskrive, hvilke konsekvenser ændringerne har for samfundet og miljøet.


Forinden kommunalbestyrelsen kan meddele godkendelse, skal kommunalbestyrelsen foretage en energimæssig, samfundsøkonomisk og miljømæssig vurdering af projektet.


Svendborg Kommune er varmeplanmyndighed. Svendborg Kommune har i den forbindelse pligt til at sikre sig, at det lovmæssige grundlag for projektforslaget er til stede.


Skårup Fjernvarme a.m.b.a. har den 11. marts 2014 fremsendt projektforslag vedrørende ”Solfangeranlæg”. Projektforslaget vedrører etablering af et solfangeranlæg på en bar mark 250 m syd-øst for fjernvarmeanlægget, til dækning af cirka 20 % af det nuværende energiforbrug på fjernvarmeanlægget. Desuden ønskes godkendt en transmissionsledning mellem solfangeranlægget og fjernvarmeanlægget.

 

Svendborg Kommune (Miljø-, Klima- og Trafikudvalget) har den 29. september 2014 godkendt, at projektforslaget sendes i høring. Projektforslaget har været i høring i perioden 3. oktober til og med den 31. oktober 2014 hos NGF Nature Energy, Sydfyns Elforsyning samt hos to matrikelejere af jord, hvor transmissionsledningen skal placeres. Der er ingen høringssvar indkommet. Projektforslaget blev sendt i endnu en høring til samme parter i perioden 5. februar og til og med den 5. marts 2015 på grund af nye beregningsforudsætninger fra Energistyrelsen, der kom i december 2014. Der indkom ingen høringssvar i anden høringsrunde.


Administrationen har lavet et udkast til godkendelse (se vedlagte bilag). Der er foretaget en energimæssig, samfundsøkonomisk og miljømæssig vurdering af projektet i forhold til en reference, som er den nuværende drift:

  • Den energimæssige konsekvens vil blive, at fjernvarmeværket erstatter cirka 20 % af naturgasforbruget med solenergi.
  • De selskabsøkonomiske beregninger viser en årlig besparelse på cirka 212.000 kr., der vil kunne komme forbrugerne til gode med 509 kr./ejendom/år inkl. moms. Efter den 20-årige afskrivningsperiode vil besparelsen pr. ejendom være 2.545 kr./år inkl. moms.
  • Der er en positiv samfundsøkonomisk gevinst på cirka 1.592.400 kr. over en 20-årig periode ved en kalkulationsrente på 4 %. Det svarer til et renteafkast på 1,7%.
  • Miljømæssigt vil udledningen af CO2 falde med cirka 20 % set over en 20-årig periode.

Svendborg Kommune har vedtaget en Klima- og Energipolitik 2013. Den afspejler de statslige mål omkring reduktion af CO2 udledningen, via energibesparelser og indførsel af vedvarende energi. Med projektforslagets beregnede fald i CO2 udledning, lever projektforslaget op til målsætningen om energibesparelser via virksomhedsinitiativer og individuel opvarmning.


Til orientering er der på nuværende tidspunkt givet en landzonetilladelse og vurderet ”Ikke VVM-pligt” for solfangeranlægget. Landzonetilladelsen er påklaget af naboer til Natur- og Miljøklagenævnet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Sagen har ikke økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune.

Lovgrundlag

  • Bekendtgørelse nr. 374 af 15. april 2013 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (Projektbekendtgørelsen).
  • Lov 382 af 13. juni 1990 om varmeforsyning (Varmeforsyningsloven) med senere ændringer.

Beslutning i Miljø-, Klima- og Trafikudvalget den 02-02-2015

Udsat.


Beslutning i Miljø-, Klima- og Trafikudvalget den 13-04-2015

Indstilles.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-04-2015

Indstilles.

Beslutning i Byrådet den 28-04-2015

Godkendt.


Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som suppleant deltog Steen Tinning (B).