Punkt 5 Ansøgning til forsøgsordning for kyst- og naturturisme (Christiansminde)

Beslutningstema

En national forsøgsordning for kyst- og naturturisme giver mulighed for, at der ti steder i Danmark kan gives tilladelse til at afprøve nye ideer til turismebyggeri og -anlæg inden for kystnærhedszonen og strandbeskyttelseslinjen. Hotel Christiansminde har udarbejdet et projektforslag, som hotellet ønsker fremmet gennem forsøgsordningen. Byrådet har beslutningskompetencen til at fremsende ansøgning til Naturstyrelsen. Ansøgningsfristen er 1. maj 2015.

Indstilling

Direktionen indstiller til oversendelse til byrådets afgørelse,


  • At der indsendes ansøgning til den statslige forsøgsordning for kyst- og naturturisme med mulighed for at få godkendelse til at planlægge for etablering af Øhavscenter Christiansminde.

Sagsfremstilling

Som en del af vækstplan for dansk turisme har regeringen sammen med aftaleparterne iværksat en forsøgsordning til at fremme udvikling af kyst- og naturturisme i Danmark inden for strandbeskyttelseslinjen og kystnærhedszonen.

 

Efter ansøgning fra kommunerne skal der udvælges op til i alt ti nyskabende forsøgsprojekter i Danmark. Kommuner, der får udvalgt et forsøgsprojekt, får godkendelse af miljøministeren til at igangsætte planlægningsproces (eller landzonetilladelse) inden for strandbeskyttelseslinjen og kystnærhedszonen. Ansøgningsfristen er den 1. maj 2015.

 

Ved udvælgelse af forsøgsprojekter vil der blive lagt vægt på:

  • Potentiale for at udvikle kyst- og naturturisme og øget tiltrækning af udenlandske turister
  • Synergi og samspil med kommunens politikker, planlægning og aktiviteter for turisme
  • Projekter, der er bæredygtig, arkitektonisk indpasset og opført under særlig hensyntagen til natur og landskab.

 

Svendborg Kommunes har indkaldt ønsker til forsøgsprojekter og fik et forslag fra Hotel Christiansminde om projekt for et center for mad og aktiv ferie i Det sydfynske Øhav, der ønskes fremmet gennem forsøgsordningen. Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget godkendte 5. februar 2015, at der kunne arbejdes videre på dette projektforslag til oplæg til ansøgning. Udvalget understregede vigtigheden af at tilgodese den offentlige adgang til kysten, badebroer mv. Udvalget præciserede endvidere, at man ikke så for sig, at Svendborg Kommune skal indgå som partner eller kan bidrage med økonomi til realisering af forsøgsprojektet. Administrationen fortolker Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalgets beslutning fra februar således, at der ikke skal ske nogen form for kommunalt tilskud eller supplerende kommunal medfinansiering.

 

Hotel Christiansminde har viderebearbejdet projektet ’Øhavscenter Christiansminde’. Projektet har ambition om på en ny og innovativ måde bruge de lokale styrkepositioner og markedstendenser til at skabe vækst og vise en ny vej for kystturismen. Nærhed til naturen, aktiviteter i naturen og naturens fødevarer er omdrejningspunktet. Ønsket er at skabe et internationalt kendt, autentisk rekreativt oplevelsesmiljø med moderne aktiv sport, undervisning, bevægelse og fødevarer ved Svendborg Sund/Det sydfynske Øhav. Målgruppen er ’Det gode liv’-segmentet, Special Interest-turisteren (dykning, havkajak, cykling, vandring osv.), lokale borgere, skoler, virksomheder o.lign.

 

Det arkitektoniske hovedgreb består af ”Øen” med en nyopført bygning på et opfyldt areal i Svendborg Sund til undervisning, café mv., ”Pladsen” til ophold, vandsport, promenade, gennemgående cykelsti osv., og ”Ryggen” med støttefaciliteter for friluftsliv og vandsport samt nye hotelværelser bygget ind i terrænet. Oplæg til ansøgning og supplerende materiale er vedlagt som bilag.

 

Administrationens bemærkninger:

 

Projektområde er omfattet af strandbeskyttelseslinjens planlægningsmæssige restriktioner, som forsøgsordningen giver tilladelse til at fravige. Der er en eksisterende lokalplan for området og et eventuelt godkendt forsøgsprojekt vil indebære, at der skal udarbejdes en ny.

 

Forsøgsordningen er en unik mulighed for at få statens tilladelse til at planlægge for aktiviteter, som normalt ikke er mulige inden for gældende lovgivning.

 

Administrationen vurderer, at projektet kan opfylde forsøgsordningens krav om at tiltrække udenlandske turister, bæredygtighed og indpasning i natur og landskab. Projektet kunne understøtte kommunens udviklingsstrategi om aktiv kystferie med Svendborg og Det sydfynske Øhav som maritimt og kulinarisk centrum i Danmark.

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Økonomiske konsekvenser:

Forsøgsordningen indeholder ikke fra statens side muligheder for økonomisk tilskud. Der er tilsvarende ikke taget stilling til eventuel kommunal medfinansiering af projektet. Staten stiller ikke krav om, at kommunerne afsætter økonomiske midler til forsøgsprojektet.

 

De afledte udgifter til projektet er endnu ikke klarlagt præcist, men forventes konkretiseret i forbindelse med udarbejdelse af lokalplan.

 

Hvis forsøgsprojektet realiseres og tiltrækker betydeligt flere turister, aktivitetsudbydere gæster og lokale til stedet vil det få afsmittende virkning på de tilstødende offentlige friarealer. Det vil betyde afledte udgifter til opgradering af vejadgangsforholdene, parkering og servicefaciliteter.

 

Erhvervsmæssige konsekvenser:

Forsøgsordningen lægger op til, at der tænkes stort og ambitiøst med nye indtjeningsmuligheder for turisme- og oplevelseserhvervene.

 

Projektejer estimerer med 5.000-10.000 nye turistovernatninger i området og heri en øget udenlandsk andel af overnatninger fra 12% til 18%, et turismeskabt vækstforbrug i Svendborg og omkringliggende kommuner som følge af Øhavscenteret på ca. 10-17 mio. kr. og en vækst på 20-28 fuldtidsstillinger over en tre-års periode. Administrationen har ikke mulighed for at vurdere projektejers estimat over projektets bidrag til overnatning, omsætning mv.


Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget besluttede på mødet den 5. februar 2015:

 

Der kan arbejdes videre med at omdanne forslaget til en ansøgning, så oplæg til ansøgning kan behandles politisk i april.

 

Udvalget lægger vægt på, at der skal etableres et projekt, som tilgodeser den offentlige adgang til kysten, badebroer mv.

 

Udvalget præciserer, at det ikke ser for sig, at Svendborg Kommune skal indgå som partner eller kan bidrage med økonomi til realiseringen af projektet.

 

 Bruno Hansen (F) har flg. mindretalsudtalelse: SF kan ikke støtte, at forslaget bearbejdes til en ansøgning, da området fortsat skal bevares som folkepark. Henning Stærmose (løsgænger) og Steven Legêne (Ø) kan tilslutte sig mindretalsudtalelsen.

 

Helle Caspersen (V) var fraværende, Jesper Ullemose (V) var suppleant.

Lovgrundlag

Forsøgsordningen indgår i Lov nr. L. 70A om ændring af lov og planlægning og lov om naturbeskyttelse, der blev vedtaget af Folketinget den 19. december 2014.

Beslutning i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget den 09-04-2015

Indstilles.

Bruno Hansen (F) og Steven Legêne (Ø) henviser til deres udtalelse fra mødet i februar.

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-04-2015

Indstilles. Liste F og Ø var imod. Liste Ø var imod, fordi planen vil ødelægge indtrykket af en åben og ubebygget kystlinie ved Christiansminde, og derfor skal der ikke søges dispensation.

Beslutning i Byrådet den 28-04-2015

Godkendt. Liste F, T og Ø var imod og henviste til mindretalsudtalelsen fra Økonomiudvalget.


Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som suppleant deltog Steen Tinning (B).