Punkt 12 Politisk godkendelse af Strategi FYN 2018-21

Beslutningstema

Strategi FYN 2018-21 har i oktober-december været i politisk høring i de ni fynske kommuner, som deltager i Byregion Fyn-samarbejdet. Det nu tilrettede forslag fremsættes af Borgmesterforum Fyn til politisk godkendelse i de ni fynske kommuner.

Indstilling

Direktionen indstiller til byrådet,


  • At forslaget til Strategi FYN 2018-21 godkendes som grundlag for det fælles fynske samarbejde i indeværende byrådsperiode.

Sagsfremstilling

Med Strategi FYN 2018-2021 står ni fynske kommuner sammen om handlinger, der i tre strategiske spor sætter en fælles retning for udviklingen af Fyn ved at udnytte de fynske vækstpotentialer og skabe flere arbejdspladser, øget bosætning og en stærk sammenhængende infrastruktur. De tre spor er Arbejdsmarked & Uddannelse, Bosætning & Attraktivitet og Infrastruktur & Mobilitet. Strategi FYN 2018-2021 afløser Strategi FYN 2014-17 som Byregion Fyn-kommunernes fælles strategiske overligger for vækst og udvikling i indeværende byrådsperiode.

 

Resultatet af den politiske høring

Strategien har i perioden oktober-december været i politisk høring i de fynske kommuner, ligesom Beskæftigelsesforum Fyn og Region Syddanmark også har indgivet høringssvar. Sekretariatet noterer sig, at der blandt alle kommuner er en generel tilfredshed med- og opbakning til forslaget til Strategi FYN 2018-21. Således har kommunernes i alt indsendt 57 bemærkninger til Strategi FYN 2018-21 primært i form af ændringsforslag til uddybelse og klargøring af vigtige kommunale pointer omkring strategiens realisering. De indarbejdede rettelser i tekst- og grafik fremgår af vedlagte Hvidbog.


BMF har d. 22.2 2018 godkendt sekretariatets hvidbog og indstillinger til, hvordan kommunernes bemærkninger kan indarbejdes i strategien. Herefter har sekretariatet tilrettet strategien, så den i dag kan sendes til politisk godkendelse i kommunerne.

 

Processen hidtil

Arbejdet med Strategi FYN 2018-21 har nu været i gang siden oktober 2016, hvor Borgmesterforum Fyn besluttede, at indsatsen skulle fokuseres i de tre strategiske spor: Uddannelse & Arbejdsmarked, Bosætning & Attraktivitet og Infrastruktur & Mobilitet. Processen har inddraget politikere, embedsmænd og eksterne parter og har bestået af følgende:

 

  • Politisk prioritering: BMF-møde i oktober 2016: Beslutning om politisk prioritering af Strategi FYN 2018-2021s tre spor. De fynske byrådsmedlemmer deltog på de to politikudviklende konferencer Fyns Fremtid 7 i november 2016 på Lindø og Fyns Fremtid 8 i marts 2017 i Nyborg, hvor deltagerne gennem workshops i fællesskab fremsatte forslag om politisk fokus og ønsker til konkrete indsatser for det fremtidige fælles fynske samarbejde.
  • Ekspertinddragelse: Arbejdsgrupper med deltagelse fra bl.a. det fynske erhvervsliv, brancheorganisationer og uddannelsessteder har givet input til indholdet.
  • Administrativ høring og kvalitetssikring: Det første forslag til Strategi FYN 2018-2021 forelå i marts 2017, og kommunaldirektørforum besluttede at udsende forslaget til strategien i administrativ høring for at kvalitetssikre formuleringer af forslag til konkrete indsatser og for at sikre, at der peges på de rigtige ansvarshavende fora og samarbejdspartnere, der kan sikre gennemførelse af kommunalt forankrede samarbejdsprojekter. I august blev der afholdt to workshops, hvor fagchefer på tværs af de ni kommuner kvalificerede udfordringer, handlinger og mål til strategiens spor Arbejdsmarked & Uddannelse og Bosætning & Attraktivitet.
  • Strategi sendes i politisk høring: Borgmesterforum Fyn afholdt møde den 3. oktober og besluttede at sende strategien i politisk høring med høringsperiode fra 10. oktober til 20. december.
  • Strategi sendes til politisk godkendelse: Sekretariatet har bearbejdet kommunernes politiske høringssvar og forslag til justeringer af strategien i en hvidbog, der på BMF d. 22. februar er blev godkendt som grundlag for tilretning af strategien. Strategi FYN 2018-21 er tilrettet på baggrund af hvidbogen og sendes nu til politisk godkendelse.

Nu:

Strategi sendes til politisk godkendelse: Sekretariatet har bearbejdet kommunernes politiske høringssvar og forslag til justeringer af strategien i en hvidbog, der på BMF d. 22. februar er blev godkendt som grundlag for tilretning af strategien. Strategi FYN 2018-21 er tilrettet på baggrund af hvidbogen og sendes nu til politisk godkendelse.


Efter politisk godkendelse:

Realisering af fælles fynske indsatser med udgangspunkt i Strategi FYN 2018-21.Efter endelig godkendelse af den fælles fynske strategi, prioriteres, finansieres og igangsættes de fælles indsatser, som kommunerne beslutter i de enkelte byråd.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 04-04-2018

Indstilles.