Punkt 6 Forslag til ny dagtilbudslov

Beslutningstema

Orientering om hovedlinjerne i forslag til ny dagtilbudslov, der er fremsat i Folketinget.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At udvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Regeringen indgik d. 9. juni 2017 en bred politisk aftale ’Stærke dagtilbud – alle børn skal med i fællesskabet’. Aftalen indeholder 24 initiativer inden for tre fokusområder, der skal løfte kvaliteten i dagtilbuddene og give børnefamilierne mere fleksibilitet og frit valg.


Den 28. februar fremsatte regeringen Lovforslag nr. L 160 om ændring af dagtilbudsloven og lov om folkeskoleloven (Styrket kvalitet i dagtilbud, øget fleksibilitet og valgfrihed for forældre m.v.), som udmønter store dele af den politiske aftale.


Lovforslaget indebærer en række større og mindre ændringer af primært dagtilbudslovens regelsæt, som harmoniserer en række områder, hvor der i dag opleves forskelle imellem kommunernes praksis. Lovændringerne er sammenfattet indenfor to hovedtemaer:

 

Styrket kvalitet i dagtilbud:

  • Justering af dagtilbudslovens formålsbestemmelse
  • Bedre sammenhæng i kommunens indsats for 0-6 årige (kommunale rammer og prioriterede indsatser mm.)
  • En styrket pædagogisk læreplan
  • Læringsfokus i SFO’er inden skolestart (forårs-SFO; folkeskoleloven)
  • Kvalitet i private pasningsordninger

 

Øget fleksibilitet og valgfrihed for forældre:

  • Styrket forældreindflydelse i bestyrelser
  • Ret til deltidsplads for forældre på barselsorlov
  • Styrket mulighed for opskrivning til et konkret dagtilbud
  • Ændrede godkendelseskriterier, justering af drift- og bygningstilskud til private dagtilbud
  • Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider
  • Mere fleksibilitet vedr. tilskud til pasning af egne børn

Lovændringerne vedr. bl.a. en styrket pædagogisk læreplan, ændrede regler for forældrebestyrelser og kombinationstilbud for familier med skæve arbejdstider forventes at træde i kraft fra 1. juli 2018. Dog kan der arbejdes videre efter eksisterende læreplaner i en periode frem til en fuld indfasning af ændringerne. Lovændringer om deltidsplads til forældre på barsel og ændring af reglerne om venteliste forventes at træde i kraft den 1. januar 2019.


KL understøtter kommunernes arbejde med at skabe overblik over de forskellige ændringer og at tolke og omsætte lovgivningen lokalt. Administrationen forventer på den baggrund at kunne orientere mere indgående på udvalgsmøde i juni om de enkelte elementer af loven, herunder fremlægge en tidsplan for behandlingen af ændringer, hvor der er behov for en lokal politisk beslutning om udmøntningen. 


Det er overordnet administrationens vurdering, at dagtilbudsområdet i Svendborg har et godt afsæt for at udmønte ændringerne, bl.a. med afsæt den model for pædagogiske læreplaner og tilsyn, som blev taget i anvendelse i 2017 og i kraft af arbejdet gennem flere år med prioriterede fokusområder som Program for læringsledelse, Trivselsvurderinger og Aktive børn i dagtilbud.


Den politiske aftale, der ligger bag loven følges op af en række puljer, der søger at understøtte kommunernes arbejde med at omsætte loven. Administrationen forventer aktuelt at søge puljer vedr. ekstra midler til de 100 mest udsatte børnehuse i Danmark samt pulje vedr. kompetenceløft af ledere og medarbejdere ifm. den styrkede pædagogiske læreplan. Begge puljer har ansøgningsfrist 16. april. Administrationen vil løbende orientere udvalget ift. øvrige relevante puljer, der udmeldes i forlængelse af loven.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

De økonomiske konsekvenser af de forventede lovændringer klarlægges i øjeblikket i KL.

Lovgrundlag

Dagtilbudsloven

Folkeskoleloven

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 04-04-2018

Taget til efterretning.