Punkt 15 Valgbestyrelse til folkeafstemning om en fælles patentdomstol

Beslutningstema

Valg af 4 medlemmer og 4 stedfortrædere til valgbestyrelse for folkeafstemning om en fælles Patentdomstol.

Borgmesteren skal være et af medlemmerne.

Indstilling

Direktionen foreslår, at Byrådet godkender valg af de samme personer, som er udpeget til Valgbestyrelse ved Folketinget og Europa-Parlamentet, såfremt at regeringen udskriver folkeafstemning om Patentdomstolen.

Sagsfremstilling

Økonomi- og indenrigsministeriet har ved brev af 31. januar 2014 meddelt, at der sammen med EU-valget, forventes afholdt folkeafstemning om en fælles patentdomstol samme dag.


Baggrunden herfor er, at regeringen den 2. oktober 2013 har fremsendt lovforslag om en fælles patentdomstol (L22), der indebærer, at der overlades yderligere beføjelser til EU. Grundlovens § 20 finder derfor anvendelse ved behandlingen af lovforslaget. Vedtagelse af lovforslaget kræver således enten, at der opnås et flertal på 5/6 af Folketingets medlemmer, eller at der opnås et almindeligt flertal, og af lovforslaget efterfølgende godkendes ved en folkeafstemning efter reglerne i grundlovens § 42.

Regeringen har besluttet, at såfremt der ikke opnås et flertal på 5/6 af Folketingets medlemmer, skal folkeafstemningen afholdes samme dag som Europa-Parlamentsvalget, dvs. søndag den 25. maj 2014.

Der må således påregnes, at der skal afholdes to forskellige valghandlinger samme dag, hvortil forskellige vælgergrupper har valgret.


Da der er tale om to valg, skal der vælges særskilte valgbestyrelser til henholdsvis Europa-Parlamentsvalget og til folkeafstemning om en fælles patentdomstol.

Der er intet til hinder for, at personer, der er medlemmer af valgbestyrelsen til Europa-Parlamentsvalget i de enkelte opstillingskredse, tillige er medlemmer af valgbestyrelsen til en folkeafstemning om en fælles patentdomstol.


Byrådet har på møde den 10. december 2013 godkendt følgende til valgbestyrelse ved Folketinget og Europa-Parlamentet:

Lars Erik Hornemann (V)   Stedfortræder Jens Munk (O)

Henrik Nielsen (C)  Stedfortræder Hanne Ringgard Møller (B)

Bo Hansen (A)  Stedfortræder Curt Sørensen (A)

Bruno Hansen (F)  Stedfortræder Arne Ebsen (T)

Beslutning i Byrådet den 25-02-2014

Godkendt.