Punkt 8 Forslag til lokalplan 585, Den Grønne Tråd

Beslutningstema

Forslag til lokalplan 585, Den Grønne Tråd, for et område til blandet bolig og erhvervsformål samt offentlige formål og rekreativt byrum.


Indstilling

Direktionen indstiller, at der træffes beslutning om,


  • At forslag til lokalplan 585, Den Grønne Tråd videresendes til Byrådets godkendelse og offentliggøres i 8 uger.
  • At der ikke foretages yderligere miljøvurdering.
  • At der ikke foretages VVM.

 

Sagsfremstilling

Baggrund

For at skabe større sammenhæng mellem bymidte og havn er der udarbejdet et koncept der sammentænker Krøyers Have, Ramsherred, Torvet og forbindelsen ned til havnen.


På baggrund af en arkitektkonkurrence er der udvalgt et projekt til realisering kaldet ”Den Grønne Tråd.


Natur og Miljøklagenævnet har på baggrund af klage, truffet afgørelse om at projektet ”Den Grønne Tråd” er lokalplanpligtigt. Klagenævnet har derfor hjemvist sagen til fornyet behandling i Svendborg Kommune med henblik på at realisering af projektet sker gennem udarbejdelse af en lokalplan for området i overensstemmelse med Lov om planlægning.

 

Den 6. februar 2014 blev der i Erhvervs, Beskæftigelses- og Kulturudvalget truffet beslutning om udarbejdelse af lokalplanforslag ud fra gældende plangrundlag, konkurrenceprojektet Den Grønne Tråd og at der afholdes borgermøde den 10. marts 2014.


I øjeblikket er Svendborg Vand i gang med at nedgrave et regnvandsbassin på Torvet for at imødegå konsekvenserne af klimaforandringer. Kloakeringsprojektet – der ikke er lokalplanpligtigt – vil blive gennemført hurtigst muligt og som planlagt. I samme forbindelse vil Svendborg Museum foretage arkæologiske undersøgelser af området, hvorefter udgravningerne lukkes. De arbejder, der herefter følger til realisering af projektet forudsætter en vedtagelse af lokalplanforslag 585.


Lokalplanen er udarbejdet på grundlag af den gældende kommuneplan og de politiske beslutninger, der er truffet i forbindelse med ”Den Grønne Tråd”.

Området


Området er i alt ca. 12.000 m² og er et sammenhængende øst-vestgående bånd der strækker sig på tværs af bymidten med det centrale torv i midten. Området er inddelt i 5 delområder: F, A, B, C og D  

 

 

Bindende planlægningsmæssige rammer

Lokalplanens område omfattes af følgende kommuneplanrammer som er bindende for lokalplanlægningen:

01.01.R1.908

Krøyers Have med anvendelse til rekreative formål i form af bypark, legeplads, skov eller grønt område.

01.01.O5.124

Centrumpladsen omfattende overgangszonen mellem Krøyers Have og Ramsherred med anvendelse til offentlige formål i form af byrum

01.01.C4.146

Del af Ramsherred med anvendelse til blandet bolig og erhverv

01.01.O5.210

Torvet og Ramsherred med anvendelse til offentlig formål i form af byrum. Særlig bestemmelse tilføjer at Torvet på sigt omdannes til et rekreativt byrum.

01.01.C4.785

 Blandet bolig og erhvervsformål ved Munkestræde og Klosterstræde.

01.01.C4.869

 Blandet bolig og erhvervsområde i Møllergade.

01.01.T1.233

 Teknisk anlæg i form af trafikanlæg.

01.01.O3.522


Offentligt område Biograf og Svømmehal

Indenfor 01.01.C4, 146, 01.01.C4.785 og  01.01.C4.869 fastholdes eksisterende offentligt vejareal som offentligt vejareal.

Det er vurderet, at lokalplanforslagets bestemmelser er i overensstemmelse med kommuneplanens rammebestemmelser.


Endvidere er lokalplanområdet omfattet af gældende lokalplaner:

Lokalplan 290 som regulerer facader og skiltning i Svendborg bymidte. Sager om nybyggeri, ombygning eller nedrivning eller anden bygningsændring, herunder skiltning må kun ske i overensstemmelse med lokalplan 290. Andet forudsætter tilladelse fra Svendborg Kommune.

Lokalplan 349 for Svendborg Havn og banearealer. Lokalplanen er en rammeplan, som angiver en fremtidig forbindelse mellem Møllergade og Toldbodvej, hvor den nye stiforbindelse skal etableres.

 

Lokalplan 319 for et område mellem Centrumpladsen, Tinghusgade, Kedelsmedstræde og

Krøyers Have. Lokalplan 585 overlapper lokalplan 319 i et mindre område ud for indgangen til svømmehallen.

Med byrådets vedtagelse af lokalplan 585 ophæves lokalplan 349 og 319 for den del af lokalplanområdet, der omfattes af lokalplan 585.

 

Formål

Formålet med lokalplanen er at sikre muligheden for at realisere hovedprincipperne i byrumsprojektet ”Den grønne Tråd”.

 

Den overordnede målsætning er at styrke bylivet til gavn for alle borgere, handlende og gæster. Det gøres ved at ’åbne’ byen mod havnen med en ny stiforbindelse mellem gågadenettet og havnen og tilføre de eksisterende byrum nye kvaliteter af æstetisk og oplevelsesmæssig værdi. Et mere tilgængeligt og inviterende bymiljø forventes at give folk lyst til at opholde sig i byen, lege, mødes og bruge byrummene, alt sammen for at styrke bylivet.  


Disponering af delområderne 

De enkelte delområder indeholder bestemmelser, der sikrer principperne i ”Den Grønne Tråd”. Her fremhæves enkelte bestemmelser.


Delområde A, Ramsherred

Parkering skal foregå i midten af vejudlægget og der friholdes en åben plads ud for indgangen til Rådhuset. Belægningen sammensættes af genanvendte brosten og det sikres, at komfortzonens belægning i ny beton og granit fra Torvet videreføres.


Delområde B, Torvet og Lille Torv

Der sikres en fodgængervenlig komfortzone langs facaderne på både Torvet og Lille Torv. Zonen vil have karakter af et 6-7 meter bredt bånd langs bygningsfacaderne, der indkredser det centrale torv. Zonen giver udvidet plads til udeservering, udstilling etc. Komfortzonen kan ikke bruges til parkering og der kan ikke opføres permanentet bebyggelse på torvene. Komfortzonen anlægges i en blanding af granit og beton.

Den centrale del af torvene belægges med de eksisterende brosten. I forbindelse med gennemførelsen af lokalplanprocessen skal der politisk tages stilling til, i hvilket omfang der skal være parkering på det centrale torv, jfr. nedenstående.


Delområde C, Møllergade

Området er en del af det eksisterende gågadenet. Det sikres, at der ved omlægning skal være en sammenhæng med den belægning der er på Lille Torv og at den nye belægning markerer højdekurverne i terrænet som en del af fortællingen Bakken og Vandet.


Delområde D, Trappen

Området udlægges til offentligt vejareal med offentlig stianlæg. Her som et trappeanlæg med plads til gennemgang, ophold og aktiviteter. Der kan opføres mindre anlæg i forbindelse med områdets benyttelse til rekreative formål.


Delområde F, Krøyers Have

Området kan benyttes som hidtil. Voldanlægget er et registreret fortidsminde og, der må ikke ændres i dets omgivelser uden forudgående tilladelse. Enkelte træer er registreret som bevaringsværdige og kræver også forudgående tilladelse i tilfælde af fældning mm. Svendborg Kommune er myndighed på begge områder. Der kan opføres mindre anlæg i forbindelse med områdets benyttelse til rekreative formål.


Det skal bemærkes, at delområde A, B og C fastholdes som offentligt vejareal.


Hvad lokalplanen ikke regulerer

Administrationen har i samråd med repræsentanter for de erhvervsdrivende omkring Torvet valgt at fremhæve nogle af de ting som lokalplanen ikke administrerer.

  • En handlepligt eller handlingsplan for udførelse af lokalplanen. Den lægger alene rammen for, hvordan ændringer skal ske, når de sker.
  • En etapeplan for hvornår de enkelte dele af projektet skal gennemføres.
  • Fastlæggelse af tidsbegrænsede eller midlertidige anvendelser eller handlinger, der hører under begrebet drift.  

 

 

Denne lokalplan fastlægger ikke antallet af p-pladser eller tidsperioder for anvendelse til parkeringspladser på Torvet, men lægger alene op til, at anvendelsen som rekreativt byrum - som bestemt i kommuneplanen - ikke hindres. Lokalplanen sikrer alene de fysiske muligheder for, at der i et varieret omfang afhængig af tid på året, ugen og dagen er mulighed for parkering. Antallet af p-pladser fastlægges således i en særskilt politisk proces.

 

Midlertidige aktiviteter og anvendelse af gaderum reguleres af Svendborg Kommunes gågaderegulativ.

 

Facader og skilte ud mod lokalplanens område reguleres ikke af denne lokalplan, men af den fra 1999 gældende Lokalplan 290 for Facader og skilte i Svendborg.

 

VVM

VVM screening (Vurdering af Virkning på Miljøet)

Svendborg Kommune har jf. “Bekendtgørelse af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet” foretaget en screening af projektets VVM- pligt og vurderet at projektets realisering ikke vil medføre væsentlige indvirkninger på det omkringliggende miljø. Kommunen har på den baggrund truffet en afgørelse om, at projektet ikke er VVM-pligtigt.

 

Miljøvurdering

Der er i henhold til ”Lov om miljøvurdering af planer og programmer” foretaget en miljøscreening af planforslagene. Kommunen har vurderet, at den ændrede anvendelse ikke vil skabe væsentlige miljøgener. Der er taget beslutning om, at der ikke foretages yderligere miljøvurdering.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Økonomiske

  • Lokalplanen indeholder i sig selv ingen handlepligt.
  • Den ændrede tidsplan medfører justeringer i aftalerne med entreprenørerne, og der er truffet aftale om disse justeringer og de økonomiske konsekvenser heraf. De økonomiske konsekvenser fremgår af notat på sagen. Den forventede merudgift vil ligge i størrelsen fra 300.000 kr. til maksimalt 677.750 kr. Merudgiften foreslås finansieret gennem forventet mindreforbrug i regnskabet for 2013. Beslutning herom træffes i forbindelse med godkendelse af regnskabet for 2013 og tilhørende bevillingssag.

Erhvervsmæssige

  • Der arbejdes fortsat med en stram tidsplan for lokalplanens udarbejdelse, så anlægsarbejdet omkring Den Grønne Tråd forsinkes så lidt som muligt. Dette prioriteres med henblik på at minimere generne for erhvervsliv og borgere.
  • Gadegennembruddet i Møllergade vil være en mulighed for en øget butiksaktivitet grundet større gennemstrømning af mennesker - i netop denne del af Møllergade.

Lovgrundlag

Lov om planlægning

Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Beslutning i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget den 24-02-2014

Indstillingen tiltrådt, idet det i lokalplanens § 1 tilføjes: ”At sikre fleksibilitet i anvendelsen af Torvet” og


I § 6 tilføjes: ”og bygninger”


Lokalplanen sendes i høring hos Handicaprådet.


F og A har følgende særudtalelse:


”Vi er enige i, at antallet af p-pladser ikke præciseres i lokalplanen, men understreger, at dette punkt er der indgået aftale med et samlet byråd den 29. januar 2013 om, at der i perioder er mulighed for op til 15 p-pladser.


Partierne ønsker at fastholde styregruppen for bymidten”.


Der er afbud fra Helle Caspersen (V). Som suppleant deltager Jesper Ullemose (V)

Beslutning i Økonomiudvalget den 24-02-2014

Indstilles, idet A og F samtidig ønsker at fastholde særudtalelsen fra Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget.

Beslutning i Byrådet den 25-02-2014

Godkendt, idet Liste A og Liste F samtidig ønsker at fastholde særudtalelsen fra Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget. Liste Ø ønsker at stå ved det begrænsede antal parkeringspladser på Torvet, som tidligere er aftalt af et enigt byråd. Det vil være en stor fejlinvestering at bygge Torvet om for mange millioner, for så at bruge Torvet som parkeringsplads.