Punkt 3 Punkt til behandling fra byrådsmedlem Arne Ebsen

Sagsfremstilling

Byrådsmedlem Arne Ebsen (T) ønsker følgende optaget på byrådets dagsorden den 25. februar 2014:


”Jeg vil gerne have sagen, der blev drøftet på Erhverv-, kultur- og beskæftigelsesudvalgets møde torsdag d. 06. februar behandlet i kommunalbestyrelsens næste møde.


Forslag:


Liste T ønsker ikke, at der arbejdes videre med etablering af et solcelleanlæg ved Rødkildevej. En mulig etablering er derfor betinget af, at anlægget placeres et andet sted end den tidligere foreslåede. En lokalplan for anlægget kan derfor ikke tage udgangspunkt i den ansøgte/foreslåede placering.”


Udskrift af dagsordenpunkt nr. 6 på Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget den 6. februar 2014:


”Beslutning om igangsættelse af lokalplanforslag og miljøscreening for solcelleanlæg ved Rødkildevej, Ulbølle


13/25904

Beslutningstema:

Principbeslutning på baggrund af afholdt foroffentlig høring om udarbejdelse af tillæg 2013.4 til kommuneplan og lokalplanforslag 581 for solcelleanlæg ved Rødkildevej, Ulbølle.

 

På baggrund af afholdt borgermøde og modtagne høringssvar i høringsperioden 18. december 2013 til 22. januar 2014 skal der træffes beslutning om det videre planlægningsforløb. Realisering af etablering af 3-4 ha stort solcelleanlæg vest for Ulbølle by på Rødkildes jorde indebærer, at der skal træffes beslutning om udarbejdelse af tillæg til kommuneplanen samt udarbejdelse af lokalplanforslag.


Indstilling:

Direktionen indstiller, at udvalget – såfremt det ønsker at fremme etablering af solcelleanlæg i det åbne land vest for Ulbølle – træffer beslutning om,

 

·  At der udarbejdes tillæg 2013.4 til kommuneplanen med rammer for lokalplanlægningen
·  At der udarbejdes forslag til lokalplan(landzonelokalplan) for et større solcelleanlæg under hensyntagen til landskabelige interesser og nabogener for det tilstødende byzoneområde.
·  At der foretages miljøscreening.

Sagsfremstilling:

I forlængelse af beslutning i Udvalget for Kultur og Planlægning d. 27. november 2013 har der været afholdt forudgående høring om nyt 3-4 ha stort solcelleanlæg ved Ulbølle.

Der er i høringsperioden fra d. 18. december 2013 til d. 22. januar 2014 indkommet 26 indsigelser, ideer og bemærkninger herunder en underskriftsindsamling fra 186 borgere i området. Indsigelser samt administrationens korte sammenfatning er vedlagt som bilag.

 

Høringssvarerne peger på den store påvirkning af landsbyen og den landskabelige påvirkning. Nogle mener, at sådanne anlæg burde placeres i allerede udlagte erhvervsarealer.

 

Der er både tilhængere af projekter for alternativ energi og modstandere, som ikke mener, at anlæggene har nogen samfundsmæssig gevinst, men alene er til gavn for ansøger.

Der er ønske om, at placering i givet fald bør ske på baggrund af en samlet kommunal planlægning. Se opsamling af høringssvar i bilag.

 

Administrationen vurderer, at der blandt de indkomne høringssvar ikke er helt nye planfaglige argumenter, som hindrer udarbejdelse af planforslag. Der vil i forbindelse med udarbejdelse af et mere detaljeret lokalplanforslag ske en afklaring af solcelleanlæggets samlede størrelse, påvirkning af landskab, visualisering mm.

Ved placering af solcelleanlægget i kystnærhedszone, som angivet i den forudgående høring, skal lokalplanforslagets redegørelse indeholde en planlægningsmæssig redegørelse. Herunder en begrundelse for den valgte placering og fravalg af undersøgte alternativer, stillingtagen til størrelse af det samlede solcelleanlæg, afskærmende beplantning mod beboelse mm.

 

Med hensyn til behovet for en samlet udpegning af områder i kommuneplanen, hvor der kan forventes tilladelse til solceller, vurderer administrationen ikke at der på nuværende tidspunkt er et presserende behov. Det kan overvejes i forbindelse med en senere revision af kommuneplanen eller en temaplantillæg for nye alternative energianlæg (herunder ny vindmølleplanlægning). 

 

Tidligere sagsbehandling i udvalg:

 

Foroffentlig høring og borgermøde blev d. 27. november 2013 besluttet på baggrund af nedenstående sagsfremstilling:

 

Svendborg Kommune har modtaget ansøgning fra privat grundejer, som med udgangspunkt i regeringens tilskudspolitik til grøn energi, ønsker tilladelse til opførelse af et større solcelleanlæg på sin landbrugsejendom. Der er tale om anlæg på 3- 4 ha placeret på terræn i landzonen. Arealerne anvendes i dag til landbrugsafgrøder og er beliggende umiddelbart vest for Ulbølle. Ansøger har allerede fået zonetilladelse til opstilling af 1 ha solcelleanlæg i samme område.

 

Kommunen har hidtil administreret således, at anlæg på op til 400 kW (som fylder ca.1 hektar) er sket på baggrund af en landzonetilladelse, hvorimod kommunen har vurderet, at anlæg, der er større kræver udarbejdelse af lokalplan. 

 

Udvalget for Miljø og Teknik har d. 9. september 2013 besluttet at fastholde denne praksis og hermed lokalplanpligt for større anlæg. Beslutningen blev videresendt til Udvalget for Kultur og Planlægning.

 

Byg, Plan og Erhverv har foretaget følgende planlægningsmæssige overvejelser i forbindelse med flere placeringsforslag inden for ansøgerens landbrugsejendom, Rødkilde Gods:

 

·  Flere alternative placeringer er undersøgt og fravalgt af hensyn til de landskabelige værdier, jf. landskabskarakteranalysen.
·  Placeringer er fravalgt som værende i konflikt med statens vejreservation for omfartsvej syd og vest om Ulbølle.
·  I overvejelserne er indgået den statslige udmelding om at større tekniske anlæg normalt forventes placeret i tilknytning til bymæssige arealanvendelser og ske efter princippet ” inde fra og ud”.
·  Lokalplanlægningen bør ske som landzonelokalplan, således at området ikke overføres til byzone. Det betyder at efter endt anvendelse til solcelleformål, at området kan tilbageføres til sit oprindelige formål - jordbrug.
·  Kommunen har holdt møde med Ulbølle Efterskoles bestyrelse, idet ansøgtes forslag til placering af solcelleanlæg på egen jord i givet fald ville være i strid med gældende lokalplan 521 for efterskolens udvidelse. Skolens bestyrelse har givet udtryk for vigtigheden af at fastholde lokalplanens udvidelsesmuligheder for skolen, også selvom skolen ikke ejer jorden i dag.  Skolens bestyrelse giver i den forbindelse udtryk for at være positiv for evt. køb af arealerne.
·  Nærmeste naboer til anlæg på Grønnegade, Ulbølle har givet udtryk for, at et anlæg af denne størrelse vil påvirke byens udvikling negativt herunder muligheden for at sælge egne uudnyttede byggegrunde. Grundet terrænforskelle vil det tage mange år inden en beplantning vil kunne afskærme i forhold til Grønnegade-området. Hensynet til byens borgere bør veje tungere end de landskabelige forhold og derfor er fremsendt forslag til alternativ placering i det åbne land.
·  Der er givet landzonetilladelse til opsætning af 400 kW anlæg – ca. 1 ha -  på areal umiddelbart vest for Ulbølle som vil støde op til lokalplanområdet 

 

Administrationens vurderede, at der i lokalplanlægningen bør lægges særligt vægt på og hensyntagen til

·  Ulbølle Efterskoles fremtidige udvidelsesmuligheder jf. lokalplan 521 vedtaget i 2009
·  Landskabelige værdier jf. landskabskarakteranalysen
·  Nabogener i forhold til nærliggende byzoneområder med boliger

 

I forbindelse med sagens forberedelse har administrationen forhørt sig i juridisk afdeling, om der kan opstå overtagelsespligt for kommunen i forhold til afslag på placering inden for lokalplan 521´s område samt det forhold, at lokalplanen udlægger området til offentlige formål. Juridisk afdeling vurderer, at der ikke umiddelbart foreligger en sådan risiko.


Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser:

Der er tale om etablering af et privat solcelleanlæg og det vil ikke medføre nogen økonomiske konsekvenser for kommunen.

 

Ved etablering af et anlæg af denne størrelsesorden på landbrugsejendommen Rødkilde Gods vurderes dette at bidrage til en mere bæredygtig erhvervsvirksomhed.


Lovgrundlag:

Planlov

Lov om miljøvurdering af planer og programmer


Bilag:
Åben - Opsamling af indsigelser og bemærkninger. Solcelleanlæg ved Ulbølle.pdf
Åben - Modtagne høringssvar. Solcellerved Ulbølle

 

Beslutning i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget den 06-02-2014:

Et flertal bestående af (C+A+V+L+O+F) godkender indstillingen.

 

Et mindretal (F+A) ønsker, at der arbejdes med en anden placering i større afstand til bebyggelser.

 

Enhedslisten kan ikke støtte lokalplanen og en enkeltpersons jagt på en høj afregningspris, men ønsker i stedet en overordnet planlægning for solcelleområder baseret på kollektivt ejede anlæg

 

Der er afbud fra Curt Sørensen (A), Steven Johannes Legêne (Ø).

 

Som suppleant deltager Bo Hansen (A), Jesper Kiel (Ø).”


Beslutning i Byrådet den 25-02-2014

Liste A foreslog, at sagen blev tilbagesendt til Erhvervs-, Beskæftigelses- og Planudvalget.


For stemte 21 (A, F, T, Ø, V, B, I og L)

Imod 0

Undlod 8 (C og O)