Punkt 10 Godkendelse af pejlemærker og proces for arbejdet med en uddannelsespolitik for Svendborg Kommune

Beslutningstema

Godkendelse af oplæg til pejlemærker og proces til en Uddannelsespolitik for Svendborg Kommune.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Udvalget godkender oplæg til pejlemærker og proces til en uddannelsespolitik for Svendborg Kommune.

Sagsfremstilling

Uddannelsesrådet har i efteråret 2017 anbefalet at der udarbejdes en Uddannelsespolitik, for Svendborg Kommune. Anbefalingen er at det laves i et samarbejde mellem kommune, erhvervsliv og uddannelsesinstitutionerne inden for uddannelsesområdet.


Administrationen har arbejdet på at konkretisere anbefalingen, og har i den forbindelse etableret en projektorganisation bestående af en styregruppe, arbejdsgruppe og en følgegruppe. Styregruppen og arbejdsgruppen er bredt sammensat af repræsentanter fra Svendborg Kommunes uddannelses-, beskæftigelses- og erhvervsområde, mens følgegruppen er bredt sammensat af personer fra Svendborg Kommune, fra erhvervslivet og fra uddannelsesområdet.


Der foreligger nu et udkast til pejlemærker og proces for en uddannelsespolitik. Udkastet er blevet behandlet, drøftet og anbefalet af følgegruppen. Pejlemærker og proces er skitseret i nedenstående. Der er til sagsfremstillingen vedhæftede uddybende bilag.


Pejlemærker for Svendborg Kommunes uddannelsespolitik

Svendborg skal være fremtidens uddannelsesby, hvor et tæt samarbejde mellem kommune, erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner er med til at skabe udsyn, understøtte og uddanne vores kommende generationer til en fremtid, der efterspørger både faglært arbejdskraft, selvforsørgende individer og kreativt iværksætteri.


Konkret er det formålet at uddannelsespolitikken skal danne et forpligtende fundament som med afsæt i Svendborgs fælles lokale uddannelsesmiljø og de fælles lokale værdier styrker Svendborg som Sydfyns uddannelsescentrum.


Uddannelsespolitikken skal mellem parter fra kommune-, erhvervs- og uddannelsesliv danne afsæt for konkrete forpligtende handlinger, for et fælles ansvar og for en fælles retning inden for uddannelsesområdet, sådan at uddannelse kan blive en motor for fælles vækst på tværs af områderne.


Uddannelsespolitikken vil blive rammesat af 3 tydelige og retningsgivende pejlemærker, som vil fungere som uddannelsespolitikkens visionspunkter, som politikken vil stræbe efter at indfri. Hvert pejlemærke vil blive konkretiseret i et handlingsspor, som vil danne baggrund for uddannelsespolitikkens konkrete handlingsstrategier.  Det er oplægget at uddannelsespolitikken skal skabe:

  • Uddannelse til vækst
  • Uddannelse i bevægelse
  • Uddannelse for livet

Eksempler på hvad de overstående pejlemærker eksempelvis kunne adressere er vedlagt som bilag.


Tids- og procesplan

I arbejdet med uddannelsespolitikken vil der være en væsentlig ekstern involvering. Den eksterne involvering er overordnet kendetegnet ved nedsættelsen af en bredt funderet følgegruppe, af en ”ungefølgegruppe” og af afholdelsen af et event for uddannelsespolitikken.


Følgegruppen er sammensat på tværs af Svendborg Kommune, erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og en ung fra ”ungefølgegruppen”. Ungefølgegruppen er sammensat af unge studerende fra Svendborgs uddannelsesinstitutioner.


Følgegruppen vil få en gennemgående rolle i arbejdet med uddannelsespolitikken. Følgegruppen inviteres til at være aktive deltagere på opstartseventen, ligesom følgegruppen i løbet af efteråret vil blive indbudt til at kvalificere udkast til uddannelsespolitikken.


Ungefølgegruppen vil ligeledes få en gennemgående rolle. Ungefølgegruppen mødes inden hvert følgegruppemøde, sådan at den ungerepræsentant der også sidder i følgegruppen kan virke som et kontinuerligt link og talerør mellem de to følgegrupper.


Event for uddannelsespolitikken er rammesat til 30. oktober 2018. Det centrale omdrejningspunkt for event for uddannelsespolitikken vil være at få interessenternes sparring på og bud ind i, hvordan at de enkelte pejlemærkers handlingsspor i uddannelsespolitikken vil kunne udformes.


Det er intentionen at uddannelsespolitikken vil forelægge klar til byrådsbehandling i april 2019.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 05-09-2018

Godkendt.