Punkt 17 Lukket - Ejendomshandel Graaesvej

Beslutningstema

Beslutning om udbudsvilkår og igangsætning af salg af Graaesvej 27, 5700 Svendborg.

Graaesvej 27 ejes af kommunen og overtages fra SIMAC pr. 1. januar 2024.

I det følgende kaldet Ejendommen

Indstilling

Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen:

 

  • At godkende at Ejendommen udbydes uden mindstepris
  • At godkende at salget af Ejendommen sker på en købsoption, således at budgiverne i første omgang byder på købspris og leverer et skitseforslag til bedømmelse
  • At godkende at udbudsvilkår er:
  • Pris
  • Bæredygtighed
  • Arkitektur
  • Sammenhæng til området
  • At godkende at budgiver kan ikke give bud på et projekt med almennyttigt boligprojekt
  • At godkende at købesummen, skitseforslag og begrundelse for bedømmelse fremlægges igen for Kommunalbestyrelsen til endelig godkendelse
  • At godkende at salget vil være betinget af at der vedtages en ny lokalplan i overensstemmelse med de gældende udbudsvilkår og kommuneplan
  • At godkende at udarbejdelse af ny lokalplan sker efter vedtagelse af vinderbud, i samarbejde med den nye ejer.

 

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget:

 

At orienteringen om, at Ejendommen sælges så snart Ejendommen står tom, tages til efterretning

Sagsfremstilling

Ejendommen fungerer som undervisningsbygning for SIMACs elever. SIMACs nybyggeri på Havnen forventes færdig i juni 2023 og den endelige fraflytning forventes at være tilendebragt den 1. januar 2024. Ny køber kan tidligst overtage Ejendommen på dette tidspunkt.

 

Grundarealet udgør 4.323 m² (Markeret med rødt), og det samlede bygningsareal er på 4.175 etagemeter. Bygningsmassen består af 3 bygninger i forskellige højder. Der vil i forbindelse med udbudEt billede, der indeholder kort

Automatisk genereret beskrivelsedet blive inddraget et offentligt vejareal svarende til 50 parkeringspladser, hvilket modsvarer et forventet parkeringsbehov jf. parkeringsnormen. Udvidelsen af grundarealet er vist med blåt på kortet. Der vil fortsat være 20 offentlige parkeringspladser til rådighed.

 

Ejendommen er ikke registreret som bevaringsværdig. Administrationen vurderer dog, at bygningerne har væsentlig historisk betydning og derfor anbefales det, at der i udbudsvilkårene fremhæves, at en del bevares, og at dette vægtes i forbindelse med bedømmelsen af vinderbuddet. 

 

Området:

Ejendommen ligger attraktivt på toppen af bakken ved Graaesvej med en enestående udsigt over Svendborg by og havn, tilbagetrukket i grønne omgivelser og samtidig med kort afstand til midtbyen. Mod nord ligger Kolonihaveforeningen Christianshøj og mod øst den attraktive rekreative Caroline Amalielund Skov også kaldet Rottefælde-skoven. Ejendommen karakteriseres ved den oprindelige ankomstfacade fra 1952, som danner ansigtet mod byen samt et 5 etagers lyst betontårn flankeret af 2 røde gavle i 2 højder. Området vejbetjenes via Graaesvej

 

Udbudsvilkår:

 

  • Pris
  • Bebyggelsens omfang

Bebyggelsesprocenten fastsættes til maksimalt 100%, svarende til det eksisterende etagekvadratmeter. Bebyggelsens etageantal skal svare til det eksisterende. De bygningsregulerende bestemmelser fastsættes hertil, for at sikre en tilpasning til den øvrige bebyggelse i område, samt sikre, at trafikbelastningen ikke forringes yderligere. Bebyggelse må kun opføres indenfor området markeret med rødt på kortbilaget. Kommuneplanrammen fastsætter en bebyggelsesprocent på 140%.
Der må kun opføres bebyggelse indenfor arealet markeret med rødt på kortbilaget - gælder ikke for sekundær bebyggelse.

  • Bæredygtighed

Det vægtes, at den eksisterende ejendom bevares mest muligt med reference til Svendborg Kommunes klimahandleplan og en reduktion af CO2-aftrykket ved genanvendelse af bygningsmassen frem for nedrivning. Ejendommen er ikke kategoriseret som bevaringsværdig, hvorfor der kan ændres i facaden og frit disponeres indvendigt.

  • Anvendelse

Såfremt fremtidig anvendelse er boligformål, skal bebyggelsen udformes så den giver mulighed for boliger i varierende størrelser.

  • Sammenhæng til området

Opholdsarealerne skal byde på alsidige opholds- og anvendelsesmuligheder og de skal indrettes så de er sammenhængende, trygge og offentlig tilgængelige. De skal være funktionelle i de timer, hvor der reelt er mulighed for at benytte dem. Lys og læ er vigtige parametre i kvaliteten af friarealerne og dermed sikre sammenhæng med stiforbindelser og på den måde sikre den eksisterende grønne struktur.

Parkering skal ske i henhold til Kommuneplanens parkeringsnormer. Der skal i projektet anvises, hvordan trafikken til og fra området afvikles hensigtsmæssigt i forhold til omgivelserne. Det er gældende for både kørende, cyklende og gående.

Nuværende parkeringsplads vil blive sammenlagt til Ejendommen, da dette kan give bedre rammer for et boligområde og opfyldelse af parkeringsnorms kravene.

 

Vægtning:

De indkomne bud vurderes ud fra i hvor høj grad de løser de ovenfor listede vilkår.

 

Vejadgang og parkering sker via Graaesvej. Der skal i forbindelse med udarbejdelse af en ny lokalplan udarbejdes en trafikanalyse, som sikrer, at de trafikale forhold for det omkringliggende boligområde og vejkryds i området ikke forringes væsentligt. 

Der skal i det indledende skitseforslag anvises, hvordan trafikken til og fra området afvikles hensigtsmæssigt i forhold til omgivelserne. Det gældende for både kørende, cyklende og gående.

Nuværende parkeringsplads vil blive sammenlagt til ejendommen, og må kun anvendes til parkering og rekreative formål. Parkering skal ske i henhold til Kommuneplanens parkeringsnormer.

 

 

Gældende planlægning:

Ejendommen er kommuneplanlagt til blandet bolig – og erhverv, og indgår allerede i den samlede boligrækkefølgeplan og oversigt over fremtidig boligudbygning. Projektet er omfattet af kommuneplanramme  01.01.C4.058.

Dette giver mulighed for, at Ejendommen i fremtiden kan planlægges til blandet bolig- og erhvervsformål med mulighed for offentlige institutioner. Ejendommen er aktuelt kun lokalplanlagt til offentligt formål, som skole, undervisning, institution og klubvirksomhed. Såfremt ejendommen ønskes anvendt til øvrige formål og/eller ombygges væsentligt, kræver det udarbejdelse af ny lokalplan.

 

Den nye planlægning igangsættes med den nye ejer.

 

 

Lukket dagsordenspunkt

I normalforretningsordenens § 1, stk. 2, jf. Indenrigsministeriets cirkulære 1969 129, er der angivet nogle sagskategorier, der som udgangspunkt skal behandles for lukkede døre. Herunder hører sager om køb og salg af faste ejendomme. Sager om salg af ejendom er en objektiv oplysning, som ikke er fortroligt, mens alle oplysninger om prisfastsættelse samt oplysninger om faktiske forhold, der underbygger overvejelser om pris og handelsvilkår vil være fortrolige. I denne sag skal et salg være fortrolig ind til dagsorden er godkendt.  På denne baggrund behandles sagen som lukket dagsordenspunkt.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Det forventes, at provenuet fra Graaesvej 27 vil dække Statskassens gæld på 9.947.900 kr. Gælden til statskassen skal indfries i det øjeblik ejendommen omdannes til boligformål.

 

Det forventes også, at der af nettoprovenuet dækker handelsomkostninger som udgifter til landinspektør, energimærkning og trafikanalyse. 

CO2-Konsekvensvurdering

Selve udbuddet medfører ikke CO2-konsekvenser, men vil afhænge af Ejendommens fremtidige anvendelse.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse om salg af kommunens faste ejendommen nr. 369 af 3. marts 2021.

Forvaltningslovens § 27 og straffelovens § 152 og 152 c-f angående tavshedspligt.

Indenrigsministeriets cirkulære 1969 129.

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 08-05-2023

Indstilles.

Afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Som suppleant deltog Jørgen Lundsgaard (B).

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 11-05-2023


Taget til efterretning.


John Arly Henriksen (liste A) og Birger Jensen (liste V) deltog ikke i punktets behandling.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 23-05-2023

Indstilles.

Birger Jensen (V) var fraværende.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 30-05-2023

Godkendt.

 

Der var afbud fra Karl Magnus Bidstrup (A). Som suppleant deltog Claus Krossteig (A).