Punkt 15 Socialdemokratiet - Klimavenlig mad i kommunale køkkener

Beslutningstema

Socialdemokratiet.

Sagsfremstilling

Socialdemokratiet v/Kristine Andersen ønsker følgende behandlet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 11. maj 2023:

 

” Konkrete mål for klimavenlig mad i de kommunale køkkener

 

Kristine Andersen ønsker på vegne af Socialdemokratiet, at vi skal komme i gang med at handle på vores fødevareindsats i klimahandleplanen. Derfor skal vi politisk vedtage konkrete mål for klimvenlig mad i vores offentlige institutioner.


Fødevarer står for 25% af vores samlede klimabelastning pr. person. Kan vi som kommune sikre klimavenlige måltider i vores institutioner, kan vi i høj grad bidrage til et lavere klimaaftryk. Derudover kan vi inspirere kommunens borgere til i højere grad at indtænke bæredygtige måltider i deres kost.

I indsatskataloget står der allerede, at vi skal tage en drøftelse omhandlende konkrete mål for klimavenlig mad i køkkenerne (se side 12 og side 105 i indsatskataloget). Dette mener vi er vigtigt, at vi får handlet på hurtigst muligt, da det er en forholdsvis ”lavthængende frugt”, men alligevel et tiltag som kan gøre en forskel.

I kommunen har vi allerede indgået i de første drøftelser med vores madaktører omkring, hvordan vi kan sikre mere klimavenlig kost i vores institutioner. Dog tror vi, at vedtagelsen af konkrete mål vil sikre, at madaktørerne i endnu højere grad indtænker klimavenlig kost. Ernæringsforbundet har også sidste år tilkendegivet, at konkrete politiske mål er det, der skal til for, at vores offentlige køkkener skal lykkes med den grønne omstilling (se vedhæftede link).


Vi ønsker derfor følgende:

-          At vi afholder en workshop, hvor politikere sammen med både interne og eksterne madaktører sporer os hen på ambitiøse, men samtidig realistiske klimamål.

-          At vi efter workshoppen får de konkrete mål vedtaget politisk.

-          At kommunen laver en klimapris som kan gives til den madaktør, som har omstillet sig mest til klimavenlig kost.

-          At idébanken som skal komme med forslag til nemme klimavenlige retter med fordel kan udarbejdes i samarbejde med andre kommuner, som også i høj grad arbejder med klimavenlig kost. (eks. Aarhus og Odense Kommune)
 

Links som underbygger vigtigheden af at vi får nedsat konkrete mål, samt gode råd som kan bruges til udarbejdelsen af målene:

https://altomkost.dk/kostraad-til-maaltider/ Gode råd til, hvordan man får implementeret klimavenlige måltider nemt i institutioner

Artikel fra kost og ernæringsforbundet om hvorfor politiske mål for klimavenlig mad er vigtig: https://www.altinget.dk/foedevarer/artikel/kost-og-ernaeringsforbundet-groennere-koekkener-kraever-konkrete-politiske-maal

Link om fødevarers klimabelastning:

https://www.experimentarium.dk/klima/hvor-stort-klimaaftryk-har-vores-mad/
 

Et billede, der indeholder bord

Automatisk genereret beskrivelse

Skærmbillede fra side 12 i indsatskataloget”

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 11-05-2023

Administrationen anmodes om at indhente erfaringer og forslag til mål for klimavenlig mad fra de kommunale køkkener og forelægge disse for udvalget.