Punkt 13 Opførelse af nyt plejecenter, Sofielund Skovvej

Beslutningstema

Godkendelse af skema A til Fyns Almennyttige Boligselskab for etablering af 48 almene plejeboliger samt servicearealer og aktivitetscenter beliggende Sofielund Skovvej, herunder indskud af kommunal grundkapital samt kommunegarantistillelse.

 

Herudover bemyndigelse til administrationen til at godkende valg af totalentreprenør i forbindelse med afslutning på udbud.

 

Endeligt orientering om status på købsaftale og tildelingskriterier.

Indstilling

Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

  • At der via Skema A godkendelse stilles grundkapital på 9.9 mio. kr. og kommunegaranti på 88 mio. kr. til rådighed for etablering af 48 almene plejeboliger,
  • At der via Skema A godkendelse stilles kapital på 26.6 mio. kr. til rådighed for etablering af 994 m2 kommunale servicearealer inkl. 300 m2 aktivitetscenter,
  • At der opkræves gebyr for kommunal sagsbehandling på 2,5 promille af anskaffelsessummen ekskl. gebyrer svarende til 0,31 mio. kr.
  • At godkende præciseringer og fravigelser fra ABT 18
  • At godkendelse af Skema B (endeligt anlægsbudget på baggrund af licitation) og Skema C (byggeregnskab) delegeres til administrationen, og påtegning af krav om kommunegaranti sker administrativt
  • At bemyndige administrationen – i samarbejde med FAB - til at godkende valg af totalentreprenør i forbindelse med udbud,
  • At bemyndige administrationen til at gennemføre handlen på vegne af Kommunalbestyrelsen,
  • At bemyndige administrationen til at godkende ejerlejlighedsvedtægter, samarbejdsaftale, driftsaftale, byggeadministrationsaftale på vegne af Kommunalbestyrelsen, og
  • At tage orientering vedr. købsaftale og tildelingskriterier til efterretning

Sagsfremstilling

Sofielund Plejecenter kommer til at bestå af en almen boligdel, der indeholder 48 demensvenlige 2-rums plejeboliger med tilhørende fællesboligarealer, der ejes af Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB) og en servicedel, der består af servicearealer og aktivitetscenter, der ejes af Svendborg Kommune. Begge parter indgår i en fremtidig ejerforening med én ejerlejlighed hver.

 

Det sikres, at visionerne for plejecenteret og de ældrefaglige kriterier, der også ligger til grund

for FAB’s ansøgning og idéoplæg, opfyldes ved beskrivelser og illustrationer i udbudsmaterialet. Det drejer sig blandt andet om kravene til fremtidens demensboliger, nærhed til naturen, det gode boligliv, fællesskabet, kvalitet og bæredygtighed i byggeriet og ikke mindst en god arbejdsplads. Det sikres samtidig, at der er sammenhæng i forhold til haveanlæg, fælles faciliteter og p-pladser. Der er ikke udarbejdet et idéforslag, som totalentreprenørerne skal prissætte, men udelukkende at forslag til disponering af bygningerne på grunden for at illustrere kravene til sammenhænge mellem funktioner, herunder forslag til placering og sammenhæng med en evt. kommende daginstitution.

 

Der har været afholdt 5 workshops med deltagere fra Svendborg Kommunes ledere- og medarbejderrepræsentanter på det kommende plejecenter, teknisk personale, Seniorråd, Ældresagen samt repræsentanter fra projektledelsen og FAB til afdækning af konkrete krav til rumfunktion og indhold. En af workshoppene omhandlede specifikt afdækning af omfanget af velfærdsteknologi med oplæg fra Public Intelligence.

Der stilles krav til, at byggeriet certificeres til DGNB-guld niveau specielt med fokus på, at

byggeriets samlede CO2 udledning begrænses mest muligt og i øvrigt i henhold til FAB’s

fokusområder indenfor både den økonomiske, miljømæssige og sociale bæredygtighed.

 

ABT 18

Under henvisning til Støttebekendtgørelsens § 30, ønskes fravigelser til ABT 18 godkendt. De af

FAB ønskede fravigelser er en følge af de for alment byggeri gældende forhold. De for dette

projekt ønskede relevante fravigelser er vedhæftet.

 

Bedømmelsesudvalg

Til bedømmelse af prækvalifikationsansøgninger og totalentreprisetilbud er der nedsat et bedømmelsesudvalg. Bedømmelsesudvalget er sammensat af styregruppens formandskab, en konkurrencesekretær og fire hold af fagdommere med ansvar for at bedømme de indkomne ansøgninger/tilbud ud fra hver deres særlige faglige fokusområde. De fire fokusområder er arkitektur, teknik, funktioner og bæredygtighed. FAB og Svendborg Kommune er ligeligt repræsenteret i bedømmelsesudvalget. Se bilag 3 (Bilag 3. Bedømmelsesudvalg).

 

Købsaftale

Købsaftalen er forhandlet på plads mellem Svendborg Kommune og FAB. Begge parter har anvendt eksterne advokater til at sikre, at købsaftalen med dertil hørende bilag omfatter alle juridiske aspekter i den henseende, jf. bilag 4 og bilag 5 (Bilag 4. Betinget købsaftale) (Bilag 5. Øvrige aftaledokumenter).

 

Tildelingskriterier

Tildelingskriterierne til udbuddet er blevet udarbejdet i samarbejde mellem Svendborg Kommune og FAB.

Kontrakten tildeles den tilbudsgiver, der tilbyder det økonomisk mest fordelagtige tilbud, der identificeres på grundlag af tildelingskriteriet ”bedste forhold mellem pris og kvalitet”, jf. udbudslovens § 162, stk. 1, nr. 3.

 

Til brug for identificeringen af det økonomisk mest fordelagtige tilbud, vil bygherre lægge følgende underkriterier til grund for tildelingen af kontrakten:

 

Underkriterie

Vægtning

A. Pris

20 %

B. Arkitektur og kvalitet

40 %

C. Organisation og proces

40 %

 

Der er i underkriterierne lagt stor vægt på, at tilbudsgiver skal dokumentere, at bæredygtighed er indarbejdet i hele projektet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

De 48 almene plejeboliger er planlagt til et samlet boligareal inkl. fællesareal på 3600 m2. som med det aktuelle maksimumsbeløb 2023 – tillagt fastprisregulering/forventet indeksering af entreprisekontrakten og totaløkonomiske merinvesteringer – vil have en anskaffelsessum inkl. moms på 99.666.000 kr. Den kommunale grundkapital udgør 10 % af anskaffelsessummen – ekskl. totaløkonomiske merinvesteringer – lig med 9.927.600 kr.

 

Huslejen er budgetteret til kr. 1.306 kr. pr. m2 ekskl. forsyningsudgifter.

 

Udover den kommunale grundkapital, skal Svendborg Kommune stille garanti for den del af realkreditlånet, som ligger udover 60% af ejendommens værdi. Det er skønnet, at lånegarantien bliver på 88 mio. kr. Garantistørrelsen kan først blive nøje fastlagt ved den endelige vurdering af byggeriet.

 

Servicedelen, der sammenbygges med plejecentret, er på 994 m2, hvoraf aktivitetscenteret udgør de 300 m2. Anskaffelsessummen vil her være 26.549.740 kr. inkl. moms, og anlægsbevilling hertil er afsat i det kommunale budget.

 

Kommunen opkræver med hjemmel i almenboliglovens § 107 et gebyr for støttesagsbehandlingen på 2,5 promille af den godkendte anskaffelsessum ekskl. gebyrer svarende til 312 tkr. Gebyret reguleres endeligt ifm. Skema B.

Lovgrundlag

LBK nr. 1877 af 27-09-2021 om almene boliger mv.

 

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 09-05-2023

Indstillingerne tiltrådt.

 

Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O).

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 11-05-2023

Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.

Beslutning i Økonomiudvalget den 23-05-2023

Udvalget indstiller - grundet et ustabilt marked – at tildelingskriterierne ændres, så økonomien vægter mere. Dette for at understøtte, at projektet kan gennemføres indenfor det afsatte budget. Administrationen bemyndiges til at ændre vægtningen.

Birger Jensen (V) var fraværende.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 30-05-2023

Økonomiudvalgets indstilling godkendt, idet pris vægtes med 40% og Organisation og proces med 20%.

 

Der var afbud fra Karl Magnus Bidstrup (A). Som suppleant deltog Claus Krossteig (A).