Punkt 12 Vandtemperaturerne i Svendborg Svømmeland

Beslutningstema

Orientering vedr. vandtemperaturerne i Svendborg Svømmeland.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

 

  • At orienteringen vedr. tages til efterretning

Sagsfremstilling

Vandtemperaturen i Svendborg Svømmeland blev på baggrund af stigende energipriser sænket pr. 1. september 2022:

 

  • Sportsbassinet fra 27 til 26 grader
  • Aktivitetsbassinerne fra 29 til 28 grader
  • Soppebassinet fra 32 til 31 grader

 

Helsebassinet og spabad forblev uændret.

 

Svendborg Svømmeland har siden temperatursænkningen modtaget en del henvendelser fra kunder, som klager over, at det er sværere at holde varmen i bassinerne, og at især børn fryser efter et kortere stykke tid i Svømmeland. Flere giver udtryk for, at den forringede oplevelse får dem til at blive væk.

 

Dette afspejles også i omsætningstallene, som i årets tre første har ligget under niveau. Svendborg Svømmeland har i 1. kvartal 2023 omsat for 237.000 kr. mindre en gennemsnittet af de foregående år.

 

Det er ikke umiddelbart muligt at afdække om sænkning af temperaturerne er den eneste årsag til de faldende omsætningstal. En medvirkende årsag kan være stigning i billetpriserne pr. 1. januar 2023, hvor de fleste billettyper har fået en prisstigning på 6-8%.

 

Det er indtrykket, at kunderne har forståelse for prisstigningen efter flere år på samme niveau, men at en prisstigning i kombination med en forringet oplevelse med de lavere temperaturer er hovedårsagen til faldende besøgstal og dermed omsætning. Det er især besøgstallet i weekender, hvor børnefamilier kommer, der ikke er på niveau med foregående år.

 

En række kommuner har efter måneder med sænkede temperaturer valgt at gå tilbage til de oprindelige vandtemperaturer, og ser man på det aktuelle temperaturniveau i andre fynske svømmehaller, ligger Svendborg med de laveste vandtemperaturer:

 

 

 

Sport

Aktivitet

Børnebassin

Svendborg

 

26

28

31

Bolbro

 

27

30

33

Nyborg

 

26,5

30

32

Faaborg

 

27

30

30

 

Det skal bemærkes, at vi nærmer os en periode, hvor temperaturen og solen er behjælpelig med at kunne holde temperaturerne i Svømmeland, hvorfor forbruget af energi over det næste halve års tid vil være mindre end den beregnede periode fra september-december 2022.

 

Ydermere er der investeret i termotæpper til de varmeste af bassinerne, som lægges over bassiner i lukketiden, hvilket medvirker til at begrænse energiforbruget.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

 Nedsættelse af temperaturerne har jf. beregninger fra Team Energi samlet set været med til at nedbringe forbruget i perioden september til december med ca. 49.000 kWh, som omregnet giver en besparelse på ca. 22.000 kr. (fjernvarmeprisen i 2022) for de 4 måneder i 2022, dvs. 5.500 kr. i snit pr. måned.

 

Administrationen vurderer, at det vil være nødvendigt at hæve vandtemperaturen hurtigst muligt. Merudgiften dækkes af den stigning i besøgstallet, som ændringen forventes at medføre.

CO2-Konsekvensvurdering

Siden 1. september 2022, hvor temperaturerne i Svendborg Svømmelands bassiner blev sænket, vurderes det, at der har været en energibesparelse på ca. 10%. Dette svarer til en årlig CO2 udledning på 14,6 ton CO2.

 

Hæves temperaturen til udgangspunktet, udledes således samme mængde CO

 

Den samlede CO2 udledning for Svendborg Kommune som virksomhed er ca. 6.900 ton CO2 årligt. De 14,6 ton CO2 udgør 0,2% af den samlede CO2 udledning for Svendborg Kommune som virksomhed.

Sagen afgøres i

Teknik- og Miljøudvalget.

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 11-05-2023

Orienteringen tages til efterretning.