Punkt 10 Låneoptag til energiinvesteringer 2023

Beslutningstema

Ved møde i Teknik- og Miljøudvalget den 17. april 2023 blev dagsordenspunkt om mulige energiinvesteringer i 2023 behandlet.

 

Udvalget tog orienteringen om tre mulige energiinvesteringer til efterretning og administrationen blev anmodet om at forelægge en beslutningssag til mødet i maj 2023.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

  • At der tages beslutning om, hvorvidt udvalget ønsker at søge en anlægsbevilling til realisering af energiinvesteringer i 2023. 

 

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

  • At der ansøges om en anlægsbevilling på 7,103 mio. kr., som finansieres via lånoptagelse, forudsat udvalgets beslutning om at søge en anlægsbevilling til realisering af energiinvesteringer i 2023 i den kommunale bygningsmasse.
  • At Direktionen udpeger finansiering af låneydelsen ved omprioritering inden for den eksisterende anlægsramme.
  • At anlægsbevillingen frigives og disponeres til nedenstående projekter:

-          Lysprojekt på Ollerup Plejecenter

-          Klimaskærmsprojekt på Ørkildskolen afdeling Øst

-          Klimaskærmsprojekt på Nymarkskolen

  • At brugen af ekstern rådgiver godkendes.

Sagsfremstilling

Administrationen afventer stadig energimærkerapporter for en stor del af kommunens bygningsmasse. Der foreligger for Ollerup Plejecenter og Ørkildskolen afdeling Øst. Desuden er rapporten for Nymarkskolen tæt på at være afsluttet. Som det fremgik af belysning af sagen ved mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 17. april, så var det muligt at foretage energiinvesteringer disse tre steder i 2023.

 

Et billede, der indeholder bord

Automatisk genereret beskrivelse

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Hvis udvalget politisk ønsker at prioritere sagen, søges der en anlægsbevilling på 7,103 mio. kr. til realisering af ”Energiinvesteringer i den kommunale bygningsmasse 2023”, som søges finansieret via låneoptagelse.

 

Svendborg Kommune har mulighed for automatisk låneadgang til energibesparende tiltag jf. bekendtgørelse nr. 1580 af 17. december 2013.

 

Med den nuværende rente vil dette betyde en årlig låneydelse på 0,426 mio. kr., ved en løbetid på 25 år. Første år regnes med ½ ydelse svarende til 0,213 mio. kr. i 2023. Den endelige udgift til renter og afdrag vides dog først på det tidspunkt, hvor lånet konkret optages.

 

Direktionen kan ikke pege på finansiering af låneydelserne. Hvis det politisk ønskes prioriteret, anmodes direktionen om at pege på finansiering af låneydelsen ved omprioritering inden for den eksisterende anlægsramme.

 

Brugen af ekstern rådgiver forventes at overstige den politisk besluttede grænse på 0,15 mio. kr., hvorfor der søges om godkendelse.

CO2-Konsekvensvurdering

Der vil kunne opnås en samlet CO2-reduktion på ca. 40 tons årligt ved en realisering af de tre energiinvesteringer.

Lovgrundlag

Kasse- og Regnskabsregulativet

Bekendtgørelse nr. 1580 af 17. december 2013 om kommuners låntagning og meddelelser af garantier 

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 11-05-2023

Udvalget søger en anlægsbevilling til realisering af energiinvesteringer i 2023 og indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.

Beslutning i Økonomiudvalget den 23-05-2023

Udsat.