Punkt 19 Nyt regulativ for husholdningsaffald

Beslutningstema

Administrationen har sammen med Vand og Affald udarbejdet et udkast til et nyt regulativ for husholdningsaffald (Bilag 1. Udkast til regulativ for husholdningsaffald). Udkastet til Svendborg Kommunes nye regulativ for husholdningsaffald skal i offentlig høring i fire uger. Udvalget skal godkende, at det foreliggende udkast sendes i høring.

Indstilling

Direktionen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget overfor Kommunalbestyrelsen anbefaler,

 

  • at udkastet til Svendborg Kommunes regulativ for husholdningsaffald godkendes til offentlig høring.

Sagsfremstilling

Svendborg Kommunes Byråd godkendte i marts 2020 et nyt regulativ for husholdningsaffald i forbindelse med udrulningen af de nye affaldsordninger (mad/rest, pap/papir, glas/metal og farligt affald).

I 2021 godkendte Svendborg Kommunes Byråd et tillæg til regulativet for husholdningsaffald i forbindelse med nye krav om indsamling af øvrige affaldsfraktioner (plast, mad- og drikkekarton og tekstil).

 

Siden godkendelsen af Svendborg Kommunes regulativ for husholdningsaffald og tillæg har der været flere situationer, hvor tvetydige formuleringer i regulativet har skabt situationer, hvor borgere har tolket regulativet anderledes end Vand og Affald.

 

D. 1. oktober 2022 trådte nye regler i kraft på genbrugsstationerne, som medfører strengere krav til håndtering af asbest.

Fra d. 31. december 2022 har en lovændring desuden medført, at Vand og Affald må indsamle genanvendeligt husholdningslignende affald fra virksomheder, hvis mængden svarer til, hvad der kommer fra en husstand.

 

Administrationen har derfor, i samarbejde med Vand og Affald, revideret formuleringen af flere afsnit i regulativet for at tydeliggøre indholdet samt for at leve op til ovenstående lovændringer.

 

Foruden det ovenstående har Administrationen bl.a. ændret følgende:

 

  • krav til køreveje og adgangsveje
  • ordningen for genbrugsbilen i landområder
  • affaldsordninger på ikke-brofaste øer

 

Krav til køreveje og adgangsveje

Krav til kørefast belægning er ændret til at gælde ud til skel, hvor det før kun var gældende ved afhentning mere end to meter inde på matriklen.

Ved tømning af beholdere på private fællesveje i landzoner er kriterier for vejens bredde blevet præciseret.

Boliger på private veje i landområder med lange indkørsler skal stille affaldsbeholdere ud til matrikelskel eller betale for afhentning inde på grund.

Krav til vendepladser på private veje og private fællesveje er blevet tydeliggjort.

 

 

Genbrugsbilen

Vand og Affald har erfaret, at Genbrugsbilen ofte kører forgæves ned ad private fællesveje i landområder. For at minimere dette, stilles der nu krav til, at boliger på private fællesveje i landområder skal stille genbrugsting samt poser med hhv. plast-, mad- og drikkekarton- og tekstilaffald op til nærmeste offentlige vej på tømmedagen.

Derudover vil listen over genstande, som genbrugsbilen medtager, ikke fremgå af regulativet, men kun på Vand og Affalds hjemmeside. Dette vil sikre, at Vand og Affald løbende kan revidere listen og derved optimere ordningen.

 

Affaldsordninger på ikke-brofaste øer

Drejø, Skarø og Hjortø har deres egne affaldsordninger. Disse har ikke været beskrevet i det tidligere regulativ for husholdningsaffald. Der er derfor blevet tilføjet et bilag, hvori disse beskrives.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Sagen vurderes ikke at have økonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.

CO2-Konsekvensvurdering

Forbedret, da genbrugsbilen ikke skal køre lige så langt.

Lovgrundlag

Affaldsaktørbekendtgørelsen, BEK nr. 1536 af 16/12/2022

Affaldsbekendtgørelsen, BEK nr. 1512 af 10/12/2021

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 17-04-2023

Indstillingen anbefales overfor Kommunalbestyrelsen med bemærkning om, at sagen oplyses yderligere forud for Kommunalbestyrelsens møde med hensyn til dels andre kommuners praksis for krav til køreveje og adgangsveje, dels konkretisering af disse kravene overfor borgerne.

 

Afbud fra Jørgen Lundsgaard (Liste B).

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-04-2023

Godkendt.

 

Afbud fra Per Nykjær Jensen (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V).

Lars Erik Hornemann (V) var fraværende.