Punkt 18 Ejendomshandel

Beslutningstema

Status på overdragelse af Svendborg Kraftvarme til Svendborg Fjernvarme A.m.b.A.

Indstilling

Direktionen indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

 

  • at Svendborg Kraftvarme lukkes ultimo 2023

Sagsfremstilling

Kommunalbestyrelsen besluttede på møde den 31. januar 2023 at bemyndige borgmesteren til at indgå en overdragelsesaftale med Svendborg Fjernvarme. Aftalen blev efterfølgende indgået mellem parterne med henblik på overdragelse primo 2024.

 

I mellemtiden har Klima-, Energi- og Forsyningsministeren udsendt et lovforslag om konkurrenceudsættelse af affaldsforbrænding i høring. I høringsudgaven til lovforslaget er der en bestemmelse, der kan give vanskeligheder for den kommende overdragelse af Svendborg Kraftvarmeværk til Svendborg Fjernvarme. Konkret drejer det sig om følgende nye bestemmelse:

 

”For anlæg, der var ejet af en eller flere kommuner den 1. juli 2023, skal en eller flere kommuner have bestemmende indflydelse og eje mere end halvdelen af kapitalandelene i den virksomhed, der driver affaldsforbrændingsanlægget omfattet af § 2 b, stk. 3, så længe anlægget er i drift.”

 

Formålet med bestemmelsen om fortsat kommunal bestemmende indflydelse i selskaber, der driver affaldsforbrænding, er bl.a. at sikre, at affaldsforbrændingsanlæggene ikke skal refinansiere de lån, som Kommunekredit har givet anlæggene. Endvidere er formålet med bestemmelsen at, sikre at forbrændingskapaciteten faktisk nedbringes ved at værkerne lukkes og ikke blot videresælges.

 

På denne baggrund har Svendborg Fjernvarme og Svendborg Kommune i fællesskab afgivet høringssvar den 6. marts 2023, hvor det oplyses, at der allerede er indgået en bindende aftale om, at Svendborg Fjernvarme har erhvervet selskabet og der ønskes en bekræftelse på, at lovforslaget ikke får nogen betydning for denne overdragelse. Hvis ikke dette kan bekræftes, anmodes om, at det sikres, at loven ikke får en utilsigtet tilbagevirkende kraft.

 

Problemstillingen synes ikke løst i et revideret udkast til lovforslag, der er sendt i høring den 30/3 2023.

 

Hvis bestemmelsen i § 2 i vedtages vil det betyde, at Svendborg Kommune ikke efter 1. juli 2023 kan overdrage alle kapitalandelene i Svendborg Kraftvarmeværk til Svendborg Fjernvarme.

 

Høringssvaret er vedlagt som bilag,

 

Kommunalbestyrelsen har tidligere besluttet at Svendborg Kraftvarme ikke skal fortsætte med kommunalt ejerskab.

 

De aktuelle betingelserne for at drive værket videre i forhold til efteråret 2022 er kraftigt forværret, idet indtægtsgrundlaget er faldet betydeligt grundet faldende el-priser, faldende affaldspriser og -mængder samt ændret beregning for prisloften for affaldskraftvarme. Ved fortsættelse af værket i kommunalt regi forventes et underskud i 2024 på omkring 10 mio.kr., som ikke kan opkræves hos Svendborg Fjernvarme og ej heller hos Svendborg Affald på grund af liberalisering af affaldsmarkedet.

 

Helt aktuelt skal der her og nu indgås dels en forpligtende aftale om levering af deNOx anlæg til brug for revideret miljøgodkendelse, hvor prisen er fordoblet siden budgetvedtagelsen og overholdelse af det krævede leverancetidspunkt primo december 2023 er yderst udfordret og dels en aftale med Fjernvarme Fyn om affaldsleverance.

 

Notat fra Svendborg Kraftvarme er vedlagt som bilag.

 

Der har været dialog med bestyrelsesformanden i Svendborg Fjernvarme, der på det foreliggende grundlag ikke ønsker at de aktuelle aftaler indgås og er enig i at værket må lukke. Der vil blive afholdt ekstraordnært bestyrelsesmøde mandag den 17. april 2023. 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Den tidligere oplyste overdragelsespris mv. vil bortfalde. Der er pt ikke et samlet overblik over de samlede konsekvenser ved nedlukning.

CO2-Konsekvensvurdering

Vil alt andet lige påvirke CO2-regnskabet for kommunen positivt

Lovgrundlag

Varmeforsyningsloven

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Økonomiudvalget den 18-04-2023

Sagen blev overført til åben dagsorden.

Indstilles, idet udvalget henstiller, at der hurtigst muligt indgås dialog med Svendborg Fjernvarme med henblik på en fælles ophævelse af aftalen om aktieoverdragelse.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-04-2023

Godkendt.

 

Afbud fra Per Nykjær Jensen (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V).

Lars Erik Hornemann (V) var fraværende.