Punkt 17 Center for Tredimensionel Kunst

Beslutningstema

Støtteerklæring til Center for Tredimensionel Kunst.

Indstilling

Direktionen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget samt Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, 

  • at godkende støtteerklæringen til Center for Tredimensionel Kunst.

Sagsfremstilling

Skulpturstøberiet v/Jørn Svendsen har bedt Svendborg Kommune om en støtteerklæring til brug for fondsansøgninger i forbindelse med etablering af Center for Tredimensionel Kunst.

 

Svendborg Kommune har siden ultimo 2021 været inddraget i drøftelser med Jørn Svendsen, Skulpturstøberiet på Løvholmen 8 i Svendborg, om en stor satsning, der skal udvikle den private støberivirksomhed til et Center for Tredimensionel Kunst, kaldet C3DK. Det vil kræve, at Skulpturstøberiet finder en ny platform, som de ønsker skal være i Svendborg, da de betragter Svendborg som er en del af virksomhedens DNA.

 

Skulpturstøberiet har været omdrejningspunkt for skulpturproduktion i Danmark gennem en lang årrække og har samarbejdet med kunstnere i ind- og udland.

 

Center for Tredimensionel Kunst vil være en sammensmeltning af Skulpturstøberiet, Tommerup Keramiske Værksted og udstillingsmuligheder for værker af Anne Marie Carl Nielsen og Kai Nielsen samt mulighed for at vise samtidsværker af nutidige kunstnere, som har tilknytning til Skulpturcentret.

 

Overordnet tænkes C3DK at omfatte:

  • Skulpturstøberi
  • Udstillinger og kunsthal
  • Forskning og vidensudveksling
  • Symposier, workshops og Masterclasses
  • Værksteder og Artist in residence
  • Internationale events og biennaler

 

Det er tanken, at C3DK skal blive en selvejende institution drevet af en fond. Som konsekvens heraf vil Skulpturstøberiet ændre ejerform til at blive en økonomisk bidragsyder til centret.

 

Projektejer har etableret Foreningen for Tredimensionel Kunst, der har til formål at understøtte processen fra skitse til visionen for etableringen af et center for tredimensionel kunst i Svendborg på internationalt niveau. Foreningen har søgt et forprojekt finansieret ved midler fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat samt fra Fonden Sydfyns Elforsyning.

 

Til støtte herfor og for fremtidige fondsansøgninger er der brug for en hensigtserklæring fra Svendborg Kommune.

 

Administrationens bemærkninger

Som nævnte i sagsfremstillingen har der været ført drøftelser mellem Svendborg Kommune og Skulpturstøberiet om mulighederne for en placering af Center for Tredimensionel Kunst i Svendborg. Drøftelser på såvel administrativt som politisk niveau, der har kredset omkring mulige placeringer på Havnen, uden der på nuværende tidspunkt er stillet nogen specifik grund eller bygning i udsigt.

 

Det er der forståelse for hos projektejer, der dog har brug for en hensigtserklæring, der udtrykker Svendborg Kommunes opbakning til visionen om at etablere Center for Tredimensionel Kunst i Svendborg.

 

Ved godkendelse af den fremlagte hensigtserklæring tilkendegiver kommunalbestyrelsen at være indstillet på at støtte realiseringen af projektet og er enige om at stille en grund/og eller en bygning til rådighed på havnen, såfremt finansieringen af projektet realiseres.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 03-04-2023

Indstillingen godkendt.

Anne Katrine Olsen (A) var fraværende. Som suppleant deltog Maria Haladyn (A)

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 11-04-2023

Godkendt.
 

Liste Ø kunne ikke godkende indstillingen.

 

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 17-04-2023

Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.

 

 

Afbud fra Jørgen Lundsgaard (Liste B).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 18-04-2023

Liste Ø foreslog, at man godkendte indstillingen, idet der ikke hermed er givet tilsagn om driftsstøtte og idet der ikke hermed er givet tilsagn om en bestemt grund og/eller bygning.

For stemte: 1 (Ø)

Imod stemte: 7 (A, F, C, V og B).

 

Man stemte herefter om indstillingen.

For stemte: 7 (A, F, C, V og B)

Imod: 0

Undlod: 1 (Ø)

 

Bo Hansen (A) var fraværende.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-04-2023

Godkendt. Liste Ø var imod, idet man ønskede en tydeligere markering af, at der ikke hermed er givet tilsagn om driftsstøtte eller tilsagn om en bestemt grund og/eller bygning.

 

Afbud fra Per Nykjær Jensen (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V).

Lars Erik Hornemann (V) var fraværende.