Punkt 10 Grundsalg til Hovedpumpestation, Toldbodvej 10 mfl.

Beslutningstema

Beslutning om salg af grundstykke på ca. 621 m2 til Svendborg Spildevand A/S til brug for opførelse af ny hovedpumpestation beliggende på Toldbodvej 10, 5700 Svendborg.

Indstilling

Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalgt, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsens anbefales, at

 

  • Der sker salg af et grundstykke på ca. 621m2 bestående af 2 matrikler 769i, 769k, Svendborg Bygrunde til en pris på 525 kr. pr. m2, dvs. en købesum på ca. 326.025 kr. ekskl. moms. Endelig pris fremkommer ved landinspektørs opmåling af grundstykket.
  • Købsaftalen gøres betinget af at sammenlægning af matriklerne godkendes og endelig accepteres af Geodatastyrelsen (Bilag 2 – Betinget købsaftale)
  • Administrationen bemyndiges til på Kommunalbestyrelsens vegne til at gennemføre handlen.
  • Nettoprovenuet ved salg af grundstykket tilgår kommunens kassebeholdning.
  • Der i det tekniske budget for 2024 tages højde for den mistede lejeindtægt på årligt 50.164 kr.

 

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

 

  • At orientering om salg af ca. 621 m2 bestående af delareal af to matrikler 769i og 769, Svendborg Bygrunde på henholdsvis ca. 32 m2 og ca.  7 m2 samt ca. 582 m2 vejareal fra 7000bu. Tages til efterretning (Bilag 1 – Hovedpumpestation af 1. juli 2022)

Sagsfremstilling

Svendborgs hovedpumpestation skal flyttes fra den nuværende beliggenhed på matr.nr. 30af, Svendborg Markjorder til et cirkulært areal på ca. 621 m2 ved området ved den offentlige havnepark.

 

Pumpestationen opføres som et anlæg på sokkelgrund, jf. Bilag 1 - Hovedpumpestation af 1. juli 2022.

 

Den endelige opmåling af arealet fastsættes når byggeriet er færdig og derfor vil arealet kunne blive større end de 621 m2. Der vil ske regulering via købsaftalen.

 

Lokalplan:

I forbindelse med opførelse af det tekniske anlæg for hovedpumpestationen er der udarbejdet ny lokalplan 666. Lokalplanen giver mulighed for opførelse af pumpestationen i Delområde B.

 

Delområde B skal anvendes til teknisk anlæg i form af hovedpumpestation. Anvendelsen til hovedpumpestationen må kombineres med offentligt byrum, offentlige toiletter, café, informationsspot og lignende. Disse skal være til gavn for offentligheden og har sammenhæng med delområde A. (Bilag 3 – Lokalplan 666, se kortbilag 2)  

 

 

 

Prisfastsættelse:

På grundlag af lokalplanens anvendelsesmuligheder er der indhentet 2 uafhængige vurderinger samt et notat fra ekstern tredjemand grundet forskellige udfald af værdiansættelser af grundarealet. Landinspektørfirmaet LE34 har vurderet prisen på arealet til 0,00 kr. og Nordicals har vurderet prisen til 600,00 kr. pr. m2. LE34 har i deres vurdering ikke medtaget, at anvendelsen på Område B kan indeholde toiletter, café osv. Dette er inddraget i Nordicals vurdering. Dette gav anledning til at tredjemand fik til opgave at give bemærkninger til de to værdiansættelser.

 

Cushmann & Wakefield har vurderet, at henset til grundarealets attraktive beliggenhed samt mulighed for at etablere café og informationsspot i tilknytning pumpestationen, at grundens værdi overstiger 0 kr. og ligger i niveauet mellem 450-600 kr. m2. (Bilag 4 – Notat vedr. grundværdi Cushmann & Wakefield)

 

I dialog med Svendborg Spildevand er prisen for arealet derfor fastsat til et gennemsnit på 525 kr. pr. m2 ekskl. moms ((450 kr. + 600 kr.) /2) Hermed fremkommer købesummen på 326.025 kr. ekskl. Moms, der eventuelt vil blive reguleret i opadgående retning, når pumpestationen står færdig.

 

Svendborg Spildevands bestyrelse er den 14. marts 2023 orienteret købet af grundareal til den vurderede købesum, og det er taget til efterretning. (Bilag 5 – Svendborg Spildevand A_S Bestyrelsesprotokol af 14. marts 2023 med notat + bilag)

 

Adgangsvej:

I henhold til Lokalplan 666 er der to vejadgange til pumpehuset. Service- og brandvej til porten for pumpehuset går via Nordre Kajgade og almindelig bilfærdsel til vedligeholdelse vil være fra Jessens Mole. Der bliver oprettet en privat fællesvej til den nyudstykkede matrikel på 621 m2.

 

Nedlæggelse af vejareal:

En del af arealet, der ønskes solgt og anvendt til en hovedpumpestation, har været offentligt vejareal, som er blevet administrativt nedlagt i september 2022. Inden vejarealet blev nedlagt, har det været i offentlig høring fra den 30. juni til den 2. september 2022. I høringsperioden kom der ingen indsigelser mod nedlæggelsen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Den forventede indtægt ved salget er på ca. 362.025 kr. ekskl. moms (407.531 kr. inkl. moms). Indtægten kan dog kan blive større efter endelig opmåling af arealet.

 

I forbindelse med handlen vil der være udgifter til landinspektør for udstykning, som skønnes at udgøre 25.000 kr.

 

Svendborg Spildevand lejer i dag havnearealet på matr.nr. 30af, Svendborg Markjorder. I forbindelse med anlæggelse af ny pumpestation vil lejekontrakten, hvor nuværende pumpestation er beliggende, blive opsagt. Når den nye pumpestation tages i brug, mister Havnen en lejeindtægt på 50.164 kr. (2023-niveau).

 

Svendborg Spildevand A/S har 6 måneders opsigelse til den 1. april eller 1. oktober jf. gældende lejekontrakt.  (Bilag 6 – Kontrakt om leje af havneareal)

CO2-Konsekvensvurdering

Mindre øgning kan forventes, da der vil ske opvarmning af toiletter, der indbygges i Pumpestationen.

Lovgrundlag

Kommunalfuldmagten samt undtagelsesreglen § 2, nr. 6 i BEK nr. 396 af 3. marts 2023 om offentligt udbud ved salg af kommunens henholdsvis regionens faste ejendomme

Vejloven

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 12-04-2023

Indstilles.

Afbud fra Anders Johansson (C). Som stedfortræder deltog Henrik Nielsen (C).

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 17-04-2023

Orienteringen tages til efterretning.

 

Afbud fra Jørgen Lundsgaard (Liste B).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 18-04-2023

Indstilles.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-04-2023

Godkendt.

 

Afbud fra Per Nykjær Jensen (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V).