Punkt 9 Takster for brug af kommunale arealer til kommercielle arrangementer

Beslutningstema

I de senere år er der kommet nye kommercielle arrangementer på de grønne områder. Sagen forelægges med henblik på kommunalbestyrelsens beslutning om udvidelse af takstopkrævningen, så den gælder alle kommercielle arrangementer. Dermed sikres ligebehandling af alle kommercielle arrangementer.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

 

  • At godkende, at opkrævningen af leje med de nuværende takster fremover omfatter alle kommercielle arrangementer på grønne områder og pladser.

Sagsfremstilling

Udvalget for Miljø og Teknik fastlagde i 2013 lejen for brug af kommunens cirkuspladser i Christiansminde og Idrætscenteret på Ryttervej.

 

I de senere år er der kommet nye kommercielle arrangementer på de grønne områder. Særlig bliver der afholdt store og velbesøgte koncerter på Høje Bøge Stadion og i Krøyers Have, hvor der hidtil ikke er betalt arealleje.

 

Kommunen må ikke udleje pladser og grønne områder til kommercielle arrangementer uden at opkræve leje. Med kommerciel virksomhed menes virksomheder, selskaber og foreninger, som drives med henblik på at skabe omsætning og fortjeneste. I henhold til kommunalfuldmagten må kommunen ikke yde støtte til kommerciel virksomhed eller aktivitet.

 

Der skal derfor være ligebehandling, så alle kommercielle arrangementer betaler leje for brug af de kommunale arealer. Lejen er også med til at betale for opretning af det slid, som arrangementerne påfører arealerne.

 

Kommunen må gerne støtte foreninger under folkeoplysningsloven og gratis udlåne grønne arealer og pladser til foreninger, der afholder offentlige arrangementer.

 

Kommunen må ikke opkræve leje for brug af offentligt vejareal.

 

De primære områder, hvor opkrævning af arealleje er aktuel:

  • Christiansminde
  • Idrætscenteret på Ryttervej
  • Høje Bøge stadion
  • Krøyers Have
  • Skt. Jørgens Park

 

Eksempler på arrangementer, der vil komme til at betale leje for brug af grønne områder er:

 

  • Hansted Live
  • Kulinarisk Sydfyn
  • 5700 Summer
  • Høje Bøge Open Air
  • FH Sydfyns 1. maj arrangement i Krøyers Have
  • Varesalg fra kommunale arealer, f.eks. af nytårsfyrværkeri

 

Det er ikke muligt at lave en præcis opgørelse over, hvilke ekstra udgifter arrangementerne påfører kommunen til opretning af skader og slid, f.eks. i Krøyers Have og på engen i Christiansminde. Omfanget af slid og skader afhænger meget af vejret under arrangementerne og varierer derfor fra år til år. Erfaring fra Christiansminde tyder på, at areallejen dækker en betydelig del af omkostningerne ved udbedring af skader og slid fra særligt de store arrangementer.

 

Arrangørerne står selv for oprydning efter arrangementet og betaler selv udgifter til strøm. Strøm etableres særskilt til hvert arrangement på arrangørens foranledning, da det kræver store strømstyrker.

 

Taksterne for arealleje i andre kommuner er meget forskellige og vanskelige at sammenligne, fordi de er fastlagt på forskellig måde. Der er vedlagt en oversigt over areallejen i 15 andre kommuner som bilag 1 (Bilag 1. Takster for lån af kommunale arealer).

 

Svendborgs arealleje ligger blandt de højeste på oversigten.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Taksten er i 2023 på 3.337 kr. pr. spille-/arrangementsdag for de første fire dage og derefter halv takst. Lejen reguleres hvert år jf. nettoprisindekset. 

 

Administrationen kan efter vurdering af arrangementets størrelse og/eller varighed nedsætte taksten med 50% samt opkræve betaling for rådighedsdage til halv takst, når arrangementet optager pladsen i flere dage, uden at der åbent for publikum.

 

Indtægten fra areallejen var i 2022 på 58.350 kr.

 

Hvis det besluttes at udvide opkrævningen til at omfatte alle kommercielle arrangementer, skønnes den årlige indtægt at stige med 30-50 %. Den øgede indtægt vil blive anvendt til at udbedre det slid som arrangementerne giver på arealerne.

CO2-Konsekvensvurdering

Sagen har ingen konsekvenser for CO2 - udslippet

Lovgrundlag

Kommunalfuldmagten

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen.

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 17-04-2023

Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
 

 

Afbud fra Jørgen Lundsgaard (Liste B).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 18-04-2023

Indstilles.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-04-2023

Godkendt.

 

Afbud fra Per Nykjær Jensen (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V).