Punkt 7 Brandsikring af Ollerup Plejecenter

Beslutningstema

Af brandsikkerhedsmæssige hensyn er det nødvendigt at gennemføre byggetekniske udbedringer på Ollerup Plejecenter, så bygningen fortsat kan bruges som plejecenter. Der skal derfor tages beslutning om gennemførsel af de nødvendige udbedringer samt finansieringen heraf.

Ombygningen indebærer en forhøjelse af den månedlige husleje, som skal godkendes af kommunalbestyrelsen, da huslejen stiger med mere end 5 %.

Indstilling

Direktionen indstiller til Senior-, Social-, og Sundhedsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,

 

  • at der søges en anlægsbevilling på i alt 10,270 mio. kr. til udbedring af de byggetekniske forhold på Ollerup Plejecenter.

 

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

 

  • at Svendborg Kommunes andel af omkostningerne på 3,379 mio. kr. ekskl. moms, som vedrører servicearealerne, finansieres af Kommunalbestyrelsens ekstraordinære bevilling på 11 mio. kr., til nødvendige bygningsinvesteringer under anlægspuljen ”Vedligeholdelse af den kommunale bygningsmasse ”.

 

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

 

  • at der bevilges og frigives en anlægsbevilling på 6,891 mio.kr. svarende til beboernes andel af de forventede omkostninger ved renoveringen.
  • at anlægsbevillingen på 6,891 mio. kr. inkl. moms finansieres via låneoptagelse og at ydelserne på lånet indregnes i den fremtidige huslejeberegning.
  • at der optages et lån med en løbetid på maksimalt 30 år.
  • at godkende den månedlige huslejestigning på 20,16 %, som følger af låneoptagelsen.

Sagsfremstilling

Baggrund

Svendborg Kommune igangsatte som følge af daværende transport-, bygnings- og boligministers hyrdebrev af 24. september 2018 om brandsikkerhed i plejeboliger, en brandteknisk gennemgang af relevante plejehjem, herunder Ollerup Plejecenter. Den brandtekniske rapport fra DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, afdækkede forskellige bygningsmæssige udfordringer i forhold til sikring mod brand.

 

DBI anførte bl.a. i rapporten: ”Det er på baggrund af en samlet vurdering af byggeriet, at DBI ikke vurderer byggeriet egnet til anvendelse for ikke-selvhjulpne personer som plejehjem eller lignende uden der gennemføres en opgradering af personsikkerheden i byggeriet.” 

 

På baggrund af den brandtekniske rapport fra DBI blev der udarbejdet en handleplan, som skulle sikre, at de nødvendige udbedringer gennemføres. På Social- og Sundhedsudvalgsmøde den 8. juni 2021 tog udvalget orienteringen om handleplanen til efterretning.

 

DBI anbefalede i sin rapport en nærmere byggeteknisk gennemgang af plejecenteret med henblik på registrering af de brandtekniske forhold og den nødvendige opgradering. Administrationen har bedt Rambøll om en sådan gennemgang. Der foreligger nu et notat, bilag 1 (Bilag 1. Brandteknisk Notat Ollerup Plejecenter, Rambøll), som indeholder udbedringsforslag, så Ollerup Plejecenter kan leve op til det nødvendige sikkerhedsniveau.

 

Nødvendige investeringer

Som oplyst ved mødet i Social- og Sundhedsudvalget den 8. juni 2021, skal der foretages investeringer, for at Ollerup Plejecenter fremadrettet kan anvendes som plejecenter. Det samlede beløb for renoveringen er vurderet til 10,270 mio. kr. Dette beløb inkluderer udover selve renoveringen nødvendig genhusning af beboerne og flytning af inventar.

 

Øget brandsikring, herunder også brandsikring der følger af ufravigelige lovkrav, anses for en forbedring af ejendommen. Forbedringer af kommunalt ejede ældreboliger, kan finansieres via låneoptagelse jf. gældende lånebekendtgørelse. Der er dog ikke låneadgang til den del af renoveringen, som vedrører servicearealerne. Efter den gældende fordelingsnøgle for ejendommen udgør den kommunale andel 3,379 mio. kr. (ekskl. moms) og beboerandelen 6,891 mio. kr. (inkl. moms).

 

Økonomisk betydning for beboere

Beboernes andel af renoveringen finansieres via optagelse af et lån. Ydelserne på lånet skal indregnes i den fremtidige husleje. For en enlig folkepensionist i en plejebolig på 66 m2, med en indkomst på 14.439 kr. om måneden og en formue på 500.000 kr., vil dette betyde en brutto huslejestigning på 1.291 kr. pr. md. eller 20,16 %. Efter boligydelse vil huslejestigningen være reduceret til 20 kr. Se en mere detaljeret oversigt for huslejestigninger ved forskellige formuer og boligstørrelser samt estimeret boligydelse i bilag 2, (Bilag 2. Oversigt af økonomiske konsekvenser for beboere). Som det fremgår af bilaget, så forventes det, at huslejestigningen i mange tilfælde vil blive udlignet af en stigning i boligydelsen. Da bruttohuslejen vil stige mere end 5 % kræver forhøjelsen dog kommunalbestyrelsens godkendelse. 

 

Beboerdemokrati

Beboere og pårørende er orienteret af personalet på Ollerup Plejecenter om den forestående brandsikring og genhusning. Der afholdes informationsmøde for de pårørende på Plejecenter Caroline Amalielund i april 2023 med nærmere orientering om sagen og hvor de pårørende får mulighed for at se de boliger, som beboerne fra Ollerup Plejecenter skal genhuses i.

 

Der vil ske en løbende inddragelse af beboerdemokratiet for at sikre et så åbent, konstruktivt og ærligt samarbejde under hele processen. Efter loven om almene boliger afholdes et ekstraordinært beboermøde den 14. april 2023, hvor beboerne har mulighed for at stemme om forbedringerne og den medfølgende huslejestigning. I tilfælde af, at beboerne skulle stemme imod forbedringerne, vil der blive forelagt et dagsordenspunkt herom.  

 

Tidsplan og genhusning

De nødvendige udbedringer skal foretages hurtigst muligt. Administrationen har allerede gennemført de udbedringer, der var lette at gå til og som ikke krævede genhusning. De resterende udbedringer foretages i etaper og forventes påbegyndt i september 2023. Ved opstart i september 2023 forventes det, at de nødvendige udbedringer er afsluttet i november 2024. 

 

I forhold til omfanget af de nødvendige udbedringer er det nødvendigt, at beboerne bliver genhuset i den periode deres boliger ombygges. For at sikre en samlet genhusning i ældreegnede boliger, hvor der er fællesfaciliteter og aktivitetscenter samt kendt personale, der kan følge beboerne, anbefaler administrationen, at genhusningen foregår på Plejecenter Caroline Amalielund. Her er der i stueplan ledige ældreboliger. Det vil også sikre en hensigtsmæssig ressourceudnyttelse. Dag- og aftenvagter vil følge med fra Ollerup Plejecenter, mens beboerne om natten vil blive tilset af de faste nattevagter på Caroline Amalielund.

 

Egenprojektering samt energiprojekt

Projektet brandsikring af Ollerup Plejecenter egner sig til egenprojektering i administrationen. Administrationen vil derfor selv stå for projektering, udbudsmateriale, byggeledelse mm.

 

I forbindelse med de forestående udbedringer kan der med fordel gennemføres andre projekter, f.eks. energioptimeringsprojekter. Lyskilderne på Ollerup Plejecenter er af ældre dato og kan med fordel udskiftes til mere energieffektive løsninger. En sag, der omhandler energioptimeringsprojektet, indgår som særskilt dagsordenspunkt på møde i Teknik- og Miljøudvalget. 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

For at kunne realisere ombygningen af Ollerup Plejecenter er der behov for en samlet anlægsbevilling på 10,270 mio. kr. Beboernes andel af den samlede bevilling udgør 6,891 mio. kr. inkl. moms. Svendborg Kommunes andel af bevillingen udgør 3,379 mio. kr. eksklusive moms.

 

Beboernes andel på 6,891 mio. kr. finansieres via optagelse af et 30-årigt realkreditlån. Den årlige ydelse på dette lån udgør 367.721 kr. og det vil blive indregnet i den fremtidige husleje. Den månedlige husleje, som opkræves hos beboerne, vil derfor stige med 1.291 kr. svarende til 20,16 % i forhold til lejen pr. 1. april 2023. Beboerne vil dog som hovedregel have mulighed for at få ekstra boligstøtte, hvorfor netto huslejen for langt de fleste af beboerne ikke vil stige.

 

Det vurderes, at Kommunens andel på 3,379 mio. kr. kan finansieres af Kommunalbestyrelsens ekstraordinære bevilling på 11 mio. kr., til nødvendige bygningsinvesteringer under anlægspuljen ”Vedligeholdelse af den kommunale bygningsmasse ”.

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant.

Lovgrundlag

  • Hyrdebrev af 24. september 2018 om brandsikkerhed i plejeboliger fra daværende transport-, bygnings- og boligminister.
  • Bygningsreglementet.
  • Lovbekendtgørelse nr. 1877 af 27. september 2021 om almene boliger m.v.
  • Bekendtgørelse nr. 1580 af 17. december 2013 om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.m.

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 11-04-2023

Indstilles.

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 17-04-2023

Indstillingen henholdsvis godkendes og anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.

 

Afbud fra Jørgen Lundsgaard (Liste B).

Beslutning i Økonomiudvalget den 18-04-2023

Indstilles.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-04-2023

Godkendt.

 

Afbud fra Per Nykjær Jensen (V). Som suppleant deltog Karen Kruse (V).