Punkt 21 Lukket - Ejendomshandel Tipsvænget

Beslutningstema

Beslutning om køb af SfB´s klubhus beliggende på kommunens grund på adressen Tipsvænget 4, 5700 Svendborg. Klubhuset og grunden er defineret i lokalplanen som del af byggefelt B. (Kortbilag 1 - Tipsvænget 4, 5700 Svendborg)

Indstilling

Direktionen indstiller til godkendelse i Erhvervs- og Turismeudvalget, at:

 

  • Kommunen køber SfB´s klubhus for 1,0 mio. kr.
  • Bygning plus grundstykke sælges efterfølgende ved udbud til en mindstepris på 1,6 mio. kr. med vilkår om at byder kan indgå i dialog med kommunen om indhold af ny lokalplan på del af byggefelt B.

 

Direktionen indstiller til godkendelse til Teknik – og Miljøudvalget, at:

 

  • Kommunen dækker halvdelen af tomgangsomkostninger indtil ejendommen sælges og SfB dækker den anden halvdel.
  • I perioden frem til endelig ny lokalplan foreligger vil ejendommen kunne kortidsudlejes.

 

Direktionen indstiller til beslutning i Økonomiudvalget og endelig godkendelse i Kommunalbestyrelsen, at:

 

  • Kommunen køber SfB´s klubhus for 1,0 mio. kr.
  • Der bevilges og frigives en brutto anlægsbevilling på 1,6 mio. kr., som søges finansieret af et indtægtsbudget på 1,6 mio. kr. 
  • Klubhuset overtages gældfrit, dvs. at SfB indfrier gæld til Nykredit og Nordea og at lejekontrakten mellem SfB og Svendborg Kommune bortfalder i forbindelse med handlen.
  • Bygning plus grundstykke sælges efterfølgende ved udbud til en mindstepris på 1,6 mio. kr. med vilkår om at byder kan indgå i dialog med kommunen om indhold af ny lokalplan på del af byggefelt B.
  • Administrationen bemyndiges til på Kommunalbestyrelsens vegne at gennemføre køb af klubhuset (Bilag 2 - Købsaftale SfB´s klubhus)
  • Administrationen bemyndiges til på Kommunalbestyrelsens vegne at forestå såvel kortidsudlejning som salg af Tipsvænget 4.

Sagsfremstilling

Kommunalbestyrelsen vedtog den 29. marts 2022, at der kunne ske udstykning af grundareal på ca. 3.200 m2, hvor SfB´s tidligere klubhus er beliggende.

 

Via en samarbejdsaftale mellem SfB og kommunen blev ejendommen (grund op ejendom) sat i udbud. Udbudsfristen var i september 2022, men der kom ingen bud ind trods stor interesse for ejendommen. Dette begrundet i, at budgiverne havde ønsker om anvendelser af ejendommen, som den nuværende lokalplan ikke kunne honorere. Herunder evt. brug af ejendommen til undervisning og opførelse af en padelhal.

 

Klubhuset er på 675 m2 og grundstykket udgør 3.007 m2. Klubhuset er opført i 1971 og ombygget i 1984.

 

Kommunen har ved overtagelse af klubhuset en større handlefrihed ved at eje hele ejendommen. Herunder mulighed for bestemmelser om kortidsleje og design af udbudsprocessen, hvis kommunen ikke er afhængig af tredjemand.

 

Købesummen:

Købesummen blev i samarbejdsaftalen mellem SfB og Svendborg Kommune fastsat til henholdsvis 0,5 mio. kr. for grunden og 1,0 mio. kr. for selve klubhuset.

SfB og Svendborg Kommune indgik desuden en aftale om fordeling af købesummen, såfremt der blev opnået et bud udover 1.500.000 kr. Det blev besluttet i udbuddet at sætte en mindstepris på 1.6. mio. kr. Såfremt der ved udbuddet opnås en større mindstepris end 1.600.000 kr., vil der ske en fordeling af merprovenuet på henholdsvis 1/3 til Svendborg Kommune og 2/3 til SfB. Andelen af merprovenuet vil blive udbetalt til SfB via en refusion, når endelig adkomst for tredjemand foreligger.

 

Tomgangsudgifter:

SfB dækker halvdelen af tomgangsudgifter i den periode hvor ejendommen ikke er kortidsudlejet og maksimalt for hele året 2023. Svendborg Kommune dækker den anden halvdel. Omkostningerne ved tomgang forventes at udgøre i alt 81.900 kr. årligt, dvs. 40.950 kr. til hver, såfremt der ikke sker kortidsudlejning.

 

Ny lokalplan:

Området, hvor klubhuset er beliggende, er omfattet af lokalplan 512 - for et område ved Svendborg Idrætscenter til rekreative formål; idræts- fritids- og kulturformål. 

 

Det har i forbindelse med det tidligere udbud været drøftet hvad den nuværende lokalplan kan rumme af aktiviteter. Mange af de indkomne bud og ønsker til den fremtidige anvendelse af området har ikke kunne imødekommes. På den baggrund vil Svendborg Kommune udbyde ejendommen med vilkår om at der udarbejdes en ny lokalplan for området, som skal understøtte den fremtidige anvendelse. Udbuddet vil stille en række krav til den fremtidige anvendelse, sådan at det sikres, at den nye aktivitet på området hænger sammen med det overordnede rekreative formål for området ved Svendborg Idrætscenter. Den nye lokalplan udarbejdes i samarbejde med den nye grundejer.

 

Der laves en særskilt politisk dagsorden for selve igangsættelsen af den nye lokalplan, på baggrund af udbuddet.

 

Lukket dagsordenspunkt

I normalforretningsordenens § 1, stk. 2, jf. Indenrigsministeriets cirkulære 1969 129, er der angivet nogle sagskategorier, der som udgangspunkt skal behandles for lukkede døre. Herunder hører sager om køb og salg af fast ejendomme. Sager om køb af ejendom er en objektiv oplysning som ikke er fortroligt, mens alle oplysninger om prisfastsættelse samt oplysninger om faktiske forhold, der underbygger overvejelser om pris og handelsvilkår vil være fortrolige. I denne sag skal pris og købsvilkår være fortrolig ind til dagsorden er godkendt.  På denne baggrund behandles sagen som lukket dagsordenspunkt.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er behov for en anlægsbevilling på 1,6 mio. kr. til dækning af køb af klubhus, handelsomkostninger samt andel af tomgangsudgifter. Anlægsbevillingen søges finansieret via et indtægtsbudget på 1,6 mio. kr.

 

Stempel og tinglysningsomkostninger ved købet af klubhuset udgør 7.750 kr.

 

Tomgangsudgifterne er estimeret til at udgøre 81.900 kr. ekskl. moms pr. år, hvoraf Svendborg Kommune dækker 40.950 kr. og SfB dækker 40.950 kr. Det samlet beløb omfatter tilsyn med ejendommen, udgifter til el, vand og varme, vedligeholdelse, forsikring og alarm. Den forventede leje er estimeret til ca. 14.900 kr. pr. måned plus forbrugsudgifter. 

 

Ejendommen er ikke særskilt vurderet.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Kommunalfuldmagten

Bekendtgørelse om salg af kommunale ejendomme BEK nr. 396 af 3. marts 2021

Forvaltningslovens § 27 og straffelovens §§ 152 og 152c-f angående tavshedspligt.

Indenrigsministeriets cirkulære 169 129

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 07-12-2022

Indstilles.

 

 

Der var afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltog Per Nykjær Jensen (V).

 

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-12-2022

Indstillingen godkendt.

 

 

Afbud: René Haahr (V), Stedfortræder: Mette Kristensen (V).

 

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 13-12-2022

Indstilles.

Birger Jensen (V) var fraværende.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 20-12-2022

Godkendt.

 

Der var afbud fra Torben Frost (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Stina S. Thomsen (Ø), Birger Jensen (V) og Anders Johansen (C).

Som suppleanter deltog henholdsvis Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Johan W. Kristensen (Ø), Jesper Larsen (V) og Michael Bisbo (C).