Punkt 20 Lukket - Solsikkevej 9 - brug som flygtningebolig og herefter salg af ejendommen

Beslutningstema

Svendborg Kommune skal modtage en flygtningefamilie på 7 familiemedlemmer. Kommunen har en forpligtigelse til at anvise visiterede flygtninge enten et midlertidigt opholdssted eller en permanent bolig.

 

Der skal i den forbindelse tages beslutning om, at ejendommen beliggende Solsikkevej 9, 5700 Svendborg kan bruges som midlertidig bolig for familien, og at når familien fraflytter ejendommen sælges den i udbud.

Indstilling

Direktionen indstiller til Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget til godkendelse at:

 

  • Flygtningefamilien anvises midlertidigt opholdssted i rækkehuset på Solsikkevej 9

 

Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at der overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen godkendes at:

 

  • Rækkehuset beliggende Solsikkevej 9 sælges i udbud når flygtningefamilien fraflytter ejendommen
  • Rækkehuset sælges i udbud til markedspris på det tidspunkt ejendommen fraflyttes
  • Provenu fra ejendomssalget tilgår puljen til ejendomssalg
  • Administrationen bemyndiges på Kommunalbestyrelsens vegne at gennemføre handlen

 

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget at der overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen orienteres om at:

 

  • Differencen mellem egenbetalingen af husleje inkl. forbrugsafgifter og vedligeholdelse dækkes af Kommunale Ejendomme
  • Ejendommen sælges i udbud når der sker fraflytning

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune har en forpligtelse til at anvise et midlertidigt opholdssted eller alternativt en permanent bolig til de flygtninge som Udlændingestyrelsen visiterer til kommunen. Boligen må ikke været placeret i et særligt udsat boligområde eller et ghettoområde.

 

Udlændingestyrelsen oplyser, at kommunen skal overtage integrationsansvaret for en flygtningefamilie, der består af en mor og 5 børn i alderen 7-17 år, samt et medrejsende voksent familiemedlem. Familiens størrelse og sammensætning samt reglerne omkring boligplacering i udsatte boligområder, har vanskeliggjort mulighederne for at finde en egnet permanent bolig til familien. Udlændingestyrelsen forventer, at familien kommer til Svendborg inden årets udgang.

 

Det vurderes, at rækkehuset Solsikkevej 9, som ejes af Svendborg Kommune, vil være egnet som midlertidig boligplacering. Ejendommen indeholder 3 værelser, stor stue, køkken, bryggers, badeværelse og gæstetoilet. Der er en lille have og skur til ejendommen. Markedslejen for boligen ville udgøre 6.500 kr. pr. måned eksklusive forbrugsafgifter som el, vand og varme. Ejendommen er opvarmet med gas.

Den pågældende familie vil i udgangspunktet ikke kunne afholde disse udgifter med den økonomi, de har til rådighed ved ankomst til kommunen, hvorfor boligen ikke kan anvises som permanent bolig. Ved midlertidig indkvartering fraviges reglerne i lejeloven, hvilket bl.a. betyder, at der ved midlertidig indkvartering, jf. Bekendtgørelse om flygtninge og andres betaling for ophold i midlertidige indkvarteringer og opholdssteder er loft over den maksimale egenbetaling. Den maksimale månedlige betaling for en enlig person med og uden børn udgør i 2022 2.402 kr. Egenbetalingen skal dække leje- og forbrugsudgifter. Familien består af 2 enlige voksne og den maksimale egenbetaling er således 4.808 kr.

 

Familien kan bo i ejendommen, indtil familien selv finder en anden bolig, eller til kommunen anviser en anden bolig til familien. Familiens sammensætning og boligbehov kan ændre sig over tiden.

 

Salg af ejendommen

Rækkehuset er beliggende i et blandet boligkvarter. Ejendommen har frem til 1. september 2022 været brugt som støttecenter. Dette er nu lukket ned. Rækkehuset er på 111 m2 i et plan og har et grundareal på 188 m2. Området er omfattet af Kommuneplanen 04.01.B.891 for boligområdet Solsikkevej og har status som et familiehus.

 

Bygningen fremtræder i god stand med moderne køkken og istandsat badeværelse. Den offentlige vurdering er pr. 1.10.2021 840.000 kr. og en grundværdi på 142.000 kr.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ejendommen er ejet af Svendborg Kommune og derfor vil udgifter til vedligeholdelse af bygningen, el, vand og varme skulle dækkes af kommunen, kommunale Ejendomme.

 

Kommunen vil modtage 4.808 kr. pr. mdr. som tilgår CETS.

 

CO2-Konsekvensvurdering

Øgning af CO2, da ejendommens anvendelse ændres fra kontor til familiebolig

Lovgrundlag

Integrationsloven § 12, stk.1, 1.pkt og 3. pkt. samt stk. 2

Lov om almene boliger mv.  jf. § 61a, stk. 1

Bekendtgørelse om salg af kommunale ejendomme

Sagen afgøres i

I henholdsvis Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget – godkendelse af midlertidig boligplacering

og Kommunalbestyrelsen i forhold til efterfølgende salg af ejendommen.

Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 14-11-2022

Godkendt.

Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 07-12-2022

Indstilles.

 

 

Der var afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltog Per Nykjær Jensen (V).

 

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-12-2022

Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.

 

Afbud: René Haahr (V), Stedfortræder: Mette Kristensen (V).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 13-12-2022

Indstilles.

Birger Jensen (V) var fraværende.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 20-12-2022

Godkendt.

 

Der var afbud fra Torben Frost (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Stina S. Thomsen (Ø), Birger Jensen (V) og Anders Johansen (C).

Som suppleanter deltog henholdsvis Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Johan W. Kristensen (Ø), Jesper Larsen (V) og Michael Bisbo (C).