Punkt 14 Aftale om offentlig adgang ved tidligere Kogtved Søfartsskole

Beslutningstema

Ejer af tidligere Kogtved Søfartsskole har fremsendt udkast til privatretlig aftale om offentlig adgang til vandet. Udvalget skal træffe beslutning om Svendborg Kommune vil indgå i den tilbudte aftale om offentlig adgang eller om der skal ske en videre kortlægning af mulighederne for at etablere en offentlig sti.

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at

 

  1. Det godkendes, at der indgås privatretlig aftale om offentlig adgang til vandet ved den tidligere Kogtved Søfartsskole som foreslået i udkast til tinglysning.

 

eller

 

  1. Der skal ske en videre kortlægning af forudsætninger for etablering af sammenhængende offentlig sti langs kysten ved Kogtvedvænget.

Sagsfremstilling

Baggrund

Ved vedtagelsen af lokalplan 660 for etageboliger ved den tidligere Kogtved Søfartsskole, besluttede det tidligere Byråd d. 29. juni 2021, at der skulle sikres offentlig stiadgang til vandet via en privatretlig tinglyst aftale med Svendborg Kommune som påtaleberettiget. Byrådets beslutning er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Byrådsbeslutning af 26-06-2021).

 

I hvidbogen som fulgte vedtagelsen af lokalplanen lød anbefalingen i punkt 10.1: At der via en privat tinglyst aftale sikres offentlig adgang til vandet via eksisterende stier. Og at der samtidig sikres mulighed for at opnå adgang til det offentlige stiareal på naboejendommen. Hvidbogen er vedlagt som bilag 2 (Bilag 2. Lokalplan 660 hvidbog endelig vedtagelse).

 

Udkast privatretlig aftale

Svendborg Kommune har d. 12. oktober 2022 modtaget et udkast til en privat aftale fra grundejeren, som skal sikre offentlig adgang til vandet ved Kogtved Søfartsskole. Udkastet til aftalen indeholder et rids, som viser den offentlige adgang fra Kogtvedvænget og ned til vandet, og er vedlagt som bilag 3 (Bilag 3. Udkast deklaration om offentlig tilgængelig sti).

 

Der gives med aftalen offentlig adgang til vandet, men efter grundejers ønske ikke adgang til det sidste stykke af den eksisterende sti hen til badebroen. Der vil i stedet for blive anlagt et nyt mindre stiudlæg, som giver adgang til vandet ud for den tidligere ”kartoffelkælder” som vist på bilag 4 (Bilag 4. Planudsnit, stiadgang).

 

Svendborg Kommune er anført som påtaleberettiget for den private aftale.

 

Mulighed for forbindelse til offentligt stiareal

Den eksisterende private sti ved tidligere Kogtved Søfartsskole er i dag ikke forbundet med den offentlige sti mod øst (matr.nr. 7000bz, Skt. Jørgens, Svendborg Jorder), som er ejet af Svendborg Kommune. Stierne er vist på oversigtskort vedlagt som bilag 5 (Bilag 5. Oversigtskort Kogtvedvænget).

 

Lokalplan 660 § 5.6 giver mulighed for at forlænge eksisterende private sti med den offentlige sti mod øst.

 

Det skal bemærkes, at området derudover er omfattet af den kystbevarende lokalplan 533 for Rantzausmindekysten, men at denne umiddelbart heller ikke er til hindre for, at de to stier kan forbindes.

 

Det er administrationens vurdering, at der med lokalplan 660 er sikret en mulighed for at opnå adgang til den offentlige sti.

 

Der er ikke handlepligt efter lokalplanen, hvorfor en forlængelse af den private sti og en forbindelse til den offentlige sti kun kan ske på baggrund af indgåelse af en særskilt privat aftale herom.

 

I udkastet til aftalen om adgang til vandet vil den eksisterende private sti ikke blive forlænget eller forbundet med den offentlige sti mod øst.

 

Undersøgelse af sammenhængende sti langs kysten

Den offentlige sti er udlagt som offentlig sti gennem lokalplan 244. Der er i dag ikke adgang til den offentlige sti, da stien ikke er forbundet til andre stier og da adgang derfor kun kan ske over private grunde.

 

Nord for den offentlige sti ligger en private grund med etageejendomme (Hillside), mens der mod øst ligger en privat parcelhusgrund med have ned til vandet og længere mod øst hotellet Stella Maris. Der er for ejendommene mod øst ikke udlagt offentlige stier langs kysten.

 

Kommuneplanen 2021-2033 indeholder ligeledes heller ikke en stireservation langs kysten ved Kogtvedvænget.

 

Udlæg af et sammenhængende stiforløb langs kysten ved Kogtvedvænget vil derfor kræve videre kortlægning af forudsætninger for at etablere en sådan sti, fx via ny planlægning/lokalplan herfor eller ekspropriation.

 

Administrationens anbefaling

Administrationen vurderer, at udkastet til den private aftale om adgang til vandet lever op til det tidligere Byråds beslutning af 29. juni 2021. Administrationen anbefaler derfor, at aftalen indgås endeligt med grundejer som foreslået i mulighed A.

 

Videre vurderes det, at der i gældende lokalplan 533 og lokalplan 660 ikke er noget til hindre for, at man kan forbinde til offentlig sti Hillside ved indgåelse af ny privat aftale, hvis man senere ønsker dette.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Den privatretlig aftale i mulighed A om offentlig adgang ved tidligere Kogtved Søfartsskole medfører ingen udgifter for Svendborg Kommune til drift eller vedligeholdelse, da ejer fortsat varetager disse forpligtigelser jf. udkastet til aftalen. Tinglysning af den privatretlige aftale forudsættes afholdt af grundejer.

 

Økonomiske konsekvenser for etablering af en offentlig sti langs kysten i mulighed B vil først blive vurderet i forbindelse med en eventuel videre kortlægning af forudsætningerne herfor.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen.

Lovgrundlag

Tinglysningsloven og Planloven.

Sagen afgøres i

Plan- og Lokalsamfundsudvalget.

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 06-12-2022

Man stemte om indstillingen om forslag A:
 

For stemte Per Nykjær Jensen (V), Arne Ebsen (F) og Jesper Ullemose (V)

Imod stemte Ib Knudsen (Ø).
 

Torben Frost (A), Flemming Madsen (A) og Pia Dam(A) undlod at stemme.

Ib Knudsen Ø) benyttede standsningsretten og begærede sagen i Kommunalbestyrelsen.

 

 

Afbud fra René Haahr(V). Stedfortræder var Jesper Ullemose(V).

 

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 20-12-2022

Liste Ø foreslog, at sagen blev tilbagesendt til behandling i fagudvalget.

 

Man stemte om dette.

For stemte: 14 (A og Ø)

Imod stemte: 14 (V, C, B, O og Arne Ebsen)

Undlod: 1 (Rasmus Fjeldingbjerg Drabe)

 

Dermed bortfaldt forslaget.

 

Man stemte herefter flertalsbeslutningen fra fagudvalget.

For stemte: 15 (V, C, B, O og F)

Imod stemte: 4 (Ø og Flemming Madsen) 

Undlod: 10 (A)

 

Liste Ø kunne ikke støtte, at bygherren dikterer og amputerer adgang til vandet, som ikke i sammenhæng går videre langs kysten af den oprindelige sti. Vi undrer os over at SF og de borgerlige accepterer denne løsning, og sætter privat ejendomsret over fællesskabets krav på fri og lige adgang til vores kyster.

 

Der var afbud fra Torben Frost (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Stina S. Thomsen (Ø), Birger Jensen (V) og Anders Johansen (C).

Som suppleanter deltog henholdsvis Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Johan W. Kristensen (Ø), Jesper Larsen (V) og Michael Bisbo (C).