Punkt 9 Vind- og solenergi - udvidelse af ramme, ansøgerrunde om vindmøller samt proces for borgerinddragelse

Beslutningstema

Med baggrund i den seneste nationale klimaaftale fra juni 2022 samt den aktuelle energikrise, foreslår administrationen en fornyet beslutning om kapaciteten for sol- og vindenergi i Svendborg Kommune. Endvidere foreslår administrationen, at der igangsættes en ansøgningsrunde for vindmølleprojekter, og at der tilrettelægges en borgerinddragende proces i forbindelse med planlægning for nye solcelleanlæg og vindmøller.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

  • A: At fastholde rammen for planlægning for vind- og solenergianlæg i Svendborg Kommune på 84 ha. solceller og tre vindmøller á 150 meter,
    eller
  • B: At godkende en udvidelse af rammen til 145 ha. solceller og seks vindmøller á 150 meter.
  • At godkende at planlægning for mindre solenergianlæg, som er borgerdrevne, eksempelvis i energifælleskaber, kan ske udenfor rammen for større anlæg.
     

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget,

  • At godkende indkaldelse af ansøgninger til vindmølleprojekter i henhold til de i sagsfremstillingen beskrevne kriterier.
  • At godkende en borgerinddragende proces, som beskrevet i sagsfremstillingen og bilag 4. (Bilag 4. Procesplan for planlægning for sol- og vindenergi).

Sagsfremstilling

Den 29. juni 2021 besluttede det daværende Byråd at fastlægge niveauet for ny planlægning for vedvarende energianlæg i Svendborg Kommune til 84 ha solceller og tre vindmøller á 150 meter frem mod 2030.

 

På den baggrund besluttede Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 3. maj 2022, at igangsætte en indkaldelse af forslag til solcelleprojekter ud fra en række kriterier og inden for rammen på 84 ha.
 

Folketingets klimaaftale

Siden da, har Regeringen og en bred kreds af Folketingets partier i juni 2022 indgået en klimaaftale om grøn strøm og varme i Danmark (Danmark kan mere II). Aftalen indebærer blandt andet en ambition om at firedoble elproduktionen fra sol- og vindenergi på land frem mod 2030. Det kan, som foreslået i aftalen, ske ved på landsplan at tidoble kapaciteten af solceller til ca. 20 GW og fordoble kapaciteten af landvind til ca. 8,2 GW ultimo 2030.

 

Mulig ny ramme for vind- og solenergianlæg

Som følge af klimaaftalen samt en henvendelse fra Svendborg Fjernvarme om vindmøller besluttede Kommunalbestyrelsen den 30. august 2022, at genoverveje den tidligere ramme for sol- og vindenergi.

 

Der foreligger endnu ikke en nærmere plan for kommunernes udmøntning af regeringens klimaaftale. Af uddrag fra møde i KL’s Teknikerkontaktudvalg den 26. august 2022 fremgår det, at det forudsættes, at større statsligt udpegede energiparker på land skal dække 30% af det fremtidige behov for vedvarende energi. Uddraget er vedlagt som bilag 1 (bilag 1. Uddrag fra møde i KL’s Teknikerkontaktudvalg aug2022). Det vil sige, de resterende 70% forventes, at skulle dækkes af en forstærket kommunal planlægning.

 

Under forudsætning af en ligelig fordeling af de resterende 70% mellem alle danske kommuner, har administrationen beregnet, at den nuværende kapacitet i Svendborg Kommune skal øges til 143 MW solceller og 59 MW vindmøller i 2030.

 

Det kan opnås ved opstilling af 145 ha solceller og seks vindmøller á 150 meter i tillæg til alle nuværende anlæg, hvor det forudsættes, at flertallet af alle fungerende eksisterende vindmøller fortsat er i drift i 2030. Der henvises til bilag 2 (Bilag 2. Notat vedrørende rammen for vind- og solenergianlæg), som beskriver baggrundsdata for scenariet for opfyldelse af Klimaaftalen.

 

Indkomne ansøgninger for solenergianlæg

Fristen for indsendelse af forslag til solcelleprojekter udløb den 5. september 2022. Ved fristens udløb var der modtaget 11 ansøgninger, som i alt udgør forslag til 675 ha. solceller. I flere af ansøgningerne indgår også forslag om vindmøller i kombination med solceller. Ansøgerfeltet ses af bilag 3 (Bilag 3. Ansøgninger fra indhentning af forslag til solcelleanlæg). Heraf fremgår, at der er meddelt administrativt afslag til fem af de indkomne ansøgninger på baggrund af en planfaglig vurdering af natur-, kyst- og landskabsmæssige hensyn.

 

For et af projekterne kendes placering og størrelse endnu ikke. Det afhænger af, hvor der kan skabes stort borgerengagement, gerne i form af et energifællesskab. På den baggrund foreslår administrationen, at der fremadrettet kan planlægges for mindre borgerdrevne solenergianlæg udenfor rammen for større anlæg.
 

Ansøgningsrunde for vindmøller

Den 8. november 2022 blev der afholdt et temamøde om de indkomne ansøgninger for solenergianlæg for Plan- og Lokalsamfundsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget samt andre interesserede medlemmer af Kommunalbestyrelsen. På baggrund af drøftelserne på temamødet foreslår administrationen, at der på tilsvarende vis som med solceller igangsættes en ansøgningsrunde om vindmøller. Ansøgningsrunden skal kortlægge, hvor der potentielt er interesse for at opsætte vindmøller som supplement til tre vindmøller ved Broholm, hvor planlægningen allerede er i gang.

 

Administrationen foreslår, at ansøgninger vil blive prioriteret efter følgende kriterier:

 

  • Gruppe på minimum tre vindmøller med en samlet kapacitet på minimum 12 MW
  • Afstand på fire gange møllens højde til nærmeste bolig (eller aftale om nedlæggelse af boliger inden for denne afstand)
  • Synergi med solcelleanlæg
  • Indpasning i omgivelserne og landskabet
  • Lokalt medejerskab
  • Synergi med Svendborg Fjernvarme

 

Administrationen foreslår, at ansøgningsrunden gennemføres fra 9. december 2022 til 20. januar 2023. Herefter foreligger et samlet overblik over potentielle sol- og vindenergianlæg i kommunen, som kan kvalificere en politisk beslutning om, hvilke konkrete solcelle- og vindmølleprojekter, der skal fremmes de kommende år.
 

Proces for borgerinddragelse

Som følge af et politisk ønske om lokalt medejerskab og lokal forankring, foreslår administrationen en borgerinddragende proces, jævnfør bilag 4 (Bilag 4. Procesplan for planlægning for sol- og vindenergi). I første omgang foreslår administrationen, at der i forlængelse af ansøgningsrunden om vindmøller afholdes et borgermøde ultimo januar 2023. Her vil borgerne få mulighed for at høre om forudsætningerne for VE-planlægning og kommentere på de indkomne forslag til konkrete placeringer af solcelleanlæg og vindmøller. Endvidere foreslår administrationen, at de udvalgte projektansøgere har ansvaret for dialog med såvel naboer som lokalråd i de konkrete lokalområder med henblik på at skabe forståelse for og størst mulig opbakning til projektet. Såvel projektejere som kommunen benytter lokalrådene som en væsentlig dialogpart undervejs i processen.

 

Næste skridt

På baggrund af Kommunalbestyrelsens beslutning om en ramme for sol- og vindenergi, indkomne ansøgninger om konkrete solcelle- og vindmølleprojekter samt bemærkninger fra borgermødet vil administrationen udarbejde en sag, hvor Kommunalbestyrelsen skal træffe beslutning om hvilke solcelle- og vindmølleprojekter, der skal arbejdes videre med. Den sag forventes forelagt i februar 2023.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Hvis der igangsættes planlægning for vedvarende energianlæg, og projekterne godkendes samt etableres kan det føre til en ny form for indtægt for de berørte lodsejere. Desuden vil projekterne i etableringsfasen betyde arbejdspladser.

 

I henhold til §14 i Lov om fremme af vedvarende energi skal opstilleren af vindmøller og solcelleanlæg indbetale et beløb til en kommunal grøn pulje. Plan og Lokalsamfundsudvalget vedtog på møde den 8. november kriterier til ”Grøn Pulje” i Svendborg.

CO2-Konsekvensvurdering

Nye og store anlæg til produktion af vedvarende energi vil reducere CO2-udledningen fra elforbruget væsentligt.

Lovgrundlag

Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 (Danmark kan mere II)

Sagen afgøres i

Plan- og Lokalsamfundsudvalget

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 06-12-2022

Udvalget godkendte de beskrevne kriterier for indkaldelse af ansøgninger til vindmølleprojekter og den borgerinddragende proces.

 

 Afbud fra René Haahr(V). Stedfortræder var Jesper Ullemose(V).

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-12-2022

Venstre fremsatte følgende ændringsforslag:

B2: At godkende en udvidelse af den eksisterende ramme på nuværende 3 vindmøller og 84 ha solceller til i alt at udgøre op til 145 ha solceller og op til i alt 5-6 vindmøller af en højde på op til 150 meter. Disse 5-6 vindmøller, inklusive de af et flertal planlagte vindmøller ved Broholm, søges alle placeret ved Svendborg Nord i forbindelse med Svendborg Kraftvarme og/eller langs med Svendborgmotorvejen/areal øst for motorvejen. Alternativt suppleret med øget antal hektar solceller.  

 

Forslaget blev sat til afstemning:

 

For stemte liste V og liste B, imod stemte liste A og liste Ø, dermed falder forslaget.
 

Herefter blev model B sat til afstemning (en udvidelse af rammen til 145 ha. solceller og seks vindmøller á 150 meter), anbefales overfor Økonomiudvalget Kommunalbestyrelsen.
 

For stemte liste A, Liste B og Liste Ø, Imod stemte liste V.
 

Liste V har følgende mindretalsudtalelse:

Venstre bakker op om den grønne omstilling og nødvendigheden af etabling af vedvarende energianlæg i Svendborg Kommune. Dog kan vi ikke godkende forslag B, som beskrevet i indstillingen, idet vi ønsker tilføjet, at placering af de planlagte vindmøller ved Broholm erstattes af etablering af vindmøller ved Svendborg Nord og langs motorvejen, alternativt suppleret med øget antal hektar solceller.  

 

Herefter foreslås, at kriterierne i forhold til lokalt medejerskab og synergi med Svendborg Fjernvarme præciseres således:

  • Lokalt medejerskab i form af, at minimum 40% tilbydes som andele til lokale borgere, forsyningsvirksomheder og andre virksomheder i kommunen.
  • Aftale med Svendborg Fjernvarme om el via direkte linje til produktionsanlæg på Bodøvej og mulighed for medejerskab.


For stemte alle.
 

Det godkendes ligeledes, at planlægning for mindre solenergianlæg, som er borgerdrevne, eksempelvis i energifællesskaber, kan ske udenfor rammen for større anlæg.

 

 

Afbud: René Haahr (V), Stedfortræder: Mette Kristensen (V).

Beslutning i Økonomiudvalget den 13-12-2022

Venstre fremsatte følgende ændringsforslag:

B2: At godkende en udvidelse af den eksisterende ramme på nuværende 3 vindmøller og 84 ha solceller til i alt at udgøre op til 145 ha solceller og op til i alt 5-6 vindmøller af en højde på op til 150 meter. Disse 5-6 vindmøller, inklusive de af et flertal planlagte vindmøller ved Broholm, søges alle placeret ved Svendborg Nord i forbindelse med Svendborg Kraftvarme og/eller langs med Svendborgmotorvejen/areal øst for motorvejen. Alternativt suppleret med øget antal hektar solceller.  

 

Forslaget blev sat til afstemning:

 

For stemte liste V og B. Imod stemte liste A, C, F og Ø, dermed falder forslaget.
 

Herefter blev model B sat til afstemning (en udvidelse af rammen til 145 ha. solceller og seks vindmøller á 150 meter), anbefales overfor Kommunalbestyrelsen.
 

For stemte liste A, C, F, Ø og B. Imod stemte liste V.
 

Liste V har følgende mindretalsudtalelse:

Venstre bakker op om den grønne omstilling og nødvendigheden af etabling af vedvarende energianlæg i Svendborg Kommune. Dog kan vi ikke godkende forslag B, som beskrevet i indstillingen, idet vi ønsker tilføjet, at placering af de planlagte vindmøller ved Broholm erstattes af etablering af vindmøller ved Svendborg Nord og langs motorvejen, alternativt suppleret med øget antal hektar solceller.  

 

Herefter foreslås, at kriterierne i forhold til lokalt medejerskab og synergi med Svendborg Fjernvarme præciseres således:

  • Lokalt medejerskab i form af, at minimum 40% tilbydes som andele til lokale borgere, forsyningsvirksomheder og andre virksomheder i kommunen.
  • Aftale med Svendborg Fjernvarme om el via direkte linje til produktionsanlæg på Bodøvej og mulighed for medejerskab.


For stemte alle.
 

Det godkendes ligeledes, at planlægning for mindre solenergianlæg, som er borgerdrevne, eksempelvis i energifællesskaber, kan ske udenfor rammen for større anlæg.

Birger Jensen (V) var fraværende.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 20-12-2022

Liste B foreslog, at man annullerede det eksisterende vindmølleprojekt ved Broholm. Borgmesteren anbefalede, at man ikke behandlede dette beslutningsforslag, idet der ikke var identitet i forhold det dagsordenssatte punkt.

 

Man stemte derfor om, hvorvidt beslutningsforslaget kunne komme til afstemning.

For stemte: 2 (B)

Imod stemte: 20 (A, C, F, Ø og O)

Undlod: 7 (V)

Liste Bs beslutningsforslag kom derfor ikke til afstemning.

 

Venstre fremsatte følgende ændringsforslag:

B2: At godkende en udvidelse af den eksisterende ramme på nuværende 3 vindmøller og 84 ha solceller til i alt at udgøre op til 145 ha solceller og op til i alt 5-6 vindmøller af en højde på op til 150 meter. Disse 5-6 vindmøller, inklusive de af et flertal planlagte vindmøller ved Broholm, søges alle placeret ved Svendborg Nord i forbindelse med Svendborg Kraftvarme og/eller langs med Svendborgmotorvejen/areal øst for motorvejen. Alternativt suppleret med øget antal hektar solceller.  

 

Forslaget blev sat til afstemning:

For stemte: 9 (V og B)

Imod stemte: 20 (A, C, F, O og Ø).
 

Herefter blev model B sat til afstemning (en udvidelse af rammen til 145 ha. solceller og seks vindmøller á 150 meter), anbefales overfor Kommunalbestyrelsen.
 

For stemte: 21 (A, C, F, Ø og B)

Imod stemte: 8 (V og O).
 

Liste V har følgende mindretalsudtalelse:

Venstre bakker op om den grønne omstilling og nødvendigheden af etabling af vedvarende energianlæg i Svendborg Kommune. Dog kan vi ikke godkende forslag B, som beskrevet i indstillingen, idet vi ønsker tilføjet, at placering af de planlagte vindmøller ved Broholm erstattes af etablering af vindmøller ved Svendborg Nord og langs motorvejen, alternativt suppleret med øget antal hektar solceller.  

 

Herefter foreslås, at kriterierne i forhold til lokalt medejerskab og synergi med Svendborg Fjernvarme præciseres således:

  • Lokalt medejerskab i form af, at minimum 40% tilbydes som andele til lokale borgere, forsyningsvirksomheder og andre virksomheder i kommunen.
  • Aftale med Svendborg Fjernvarme om el via direkte linje til produktionsanlæg på Bodøvej og mulighed for medejerskab.


For stemte alle.
 

Det godkendes ligeledes, at planlægning for mindre solenergianlæg, som er borgerdrevne, eksempelvis i energifællesskaber, kan ske udenfor rammen for større anlæg.

 

Der var afbud fra Torben Frost (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Stina S. Thomsen (Ø), Birger Jensen (V) og Anders Johansen (C).

Som suppleanter deltog henholdsvis Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Johan W. Kristensen (Ø), Jesper Larsen (V) og Michael Bisbo (C).