Punkt 8 Lukning af Svendborg Kraftvarme P/S

Beslutningstema

Kommunalbestyrelsen har truffet beslutning om, at Svendborg Kraftvarme P/S skal lukke. Dette skal senest ske i 2029, såfremt ejerskabet allerede nu overgår til Svendborg Fjernvarme.

Som en forudsætning for, at kraftvarmeanlægget kan lukke, skal Kommunalbestyrelsen godkende et projektforslag efter varmeforsyningsloven.

 

Svendborg Kommune har udarbejdet et projektforslag ”Nedlæggelse af Svendborg Kraftvarme P/S (SKV)”, der udviser negativ samfundsøkonomi ved lukning af Svendborg Kraftvarme.

Der er i den forbindelse bevilliget dispensation fra Energistyrelsen for negativ samfundsøkonomi, og det er derfor muligt at godkende projektforslaget. Sagen forelægges til beslutning.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, 

  • At projektforslaget fra Svendborg Kommune om ”Nedlæggelse af Svendborg Kraftvarme P/S (SKV)” godkendes i henhold til varmeforsyningslovens og projektbekendtgørelsens bestemmelser.

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune er varmeplanmyndighed. Hvis et kraftvarmeanlæg nedlægges, eller hvis et varmeforsyningsselskab ønsker at ændre i energiformen, skal der indsendes et projektforslag, som kommunen skal godkende.

 

Byrådet besluttede den 24. november 2020, at Svendborg Kraftvarme P/S skal lukke senest i 2022.

 

Kommunalbestyrelsen besluttede den 26. april 2022 at forlænge driftsperioden til udgangen af november 2023, da der på dette tidspunkt kræves en ny miljøgodkendelse med afledte investeringer.

 

Kommunalbestyrelsen besluttede den 20. september 2022 at driftsperioden forlænges til 2029, med forventning om, at ejerskabet overgår til Svendborg Fjernvarme.

 

Der pågår pt. forhandlinger med Svendborg Fjernvarme om overtagelsen med henblik på en politisk beslutning i december 2022. Hvis der ikke opnås en aftale om overtagelse, er det nødvendigt med en projektgodkendelse nu, af hensyn til implementering af kommunalbestyrelsens beslutning af 26. april 2022.

 

Projektforslag

Rådgivningsselskabet COWI har den 10. februar 2022 indsendt et projektforslag om ”Nedlæggelse af Svendborg Kraftvarme P/S (SKV)” jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Projektforslag). Projektforslaget er udarbejdet for Svendborg Kommune i samarbejde med Svendborg Fjernvarme. I projektforslaget søges der om at lukke Svendborg Kraftvarme, og kilden til fjernvarme bliver primært erstattet af varme fra Svendborg Fjernvarmes eksisterende varmepumpe. Der søges desuden om, at drivmidlet til varmepumpen kan være el fra nettet og el fra egne naturgasmotorer. I den nuværende godkendelse af Svendborg Fjernvarmes varmepumpe er denne udelukkende drevet af el fra egne naturgasmotorer. Der er dermed også søgt om at ændre energiformen på Svendborg Fjernvarme.

 

Projektforslaget viser en negativ samfundsøkonomi på cirka 224 mio. kr. over en 20-årig periode ved lukning af Svendborg Kraftvarme P/S. Resultatet er robust i forhold til ændrede forudsætninger med blandt andet kalkulationsrente, brændselspriser og affaldsmængder. Ved væsentligt mindre affaldsmængder vil den positive samfundsøkonomi ved at fortsætte drift af Svendborg Kraftvarme minimeres. Det er desuden vist, at der er et bedre samfundsøkonomisk resultat ved at anvende el fra nettet og el fra gasmotorerne på varmepumpeanlægget end udelukkende el fra gasmotoranlægget.

 

Jævnfør projektforslaget vil der være begrænsede omkostninger for varmeforbrugerne i forbindelse med lukningen af Svendborg Kraftvarme P/S. Det er estimeret, at der vil være en øget omkostning på cirka 176 kr. ved lukningen af Svendborg Kraftvarme P/S, for en standard forbruger med et årligt forbrug på 18,1 MWh. De økonomiske konsekvenser for varmeforbrugerne er præget af usikkerhed på grund af den nuværende og fremtidige udvikling i energipriserne.

 

Dispensation

Kommunalbestyrelsen kan, som udgangspunkt efter varmeforsyningsloven, ikke godkende et projektforslag med negativ samfundsøkonomi. Det er dog muligt at søge om dispensation hos Energistyrelsen.

 

Administrationen har udarbejdet en dispensationsansøgning til Energistyrelsen, som blev politisk godkendt af Økonomiudvalget den 19. april 2022.

Dispensationsansøgningen blev sendt til Energistyrelsen den 5. maj 2022.

I ansøgningen argumenteres der for, at der bør meddeles dispensation for kravet om positiv samfundsøkonomi ved gennemførsel af projektforslaget for lukning af Svendborg Kraftvarme P/S.

 

Energistyrelsen har den 7. november 2022 givet dispensation til, at kommunalbestyrelsen kan godkende projektansøgningen, selvom der er negativ samfundsøkonomi jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Energistyrelsens afgørelse om dispensation).

 

Det skal bemærkes, at Energistyrelsen anbefaler, at beregningerne opdateres med de nuværende priser på brændsel eventuelt via følsomhedsberegninger. Energistyrelsen anbefaler desuden, at der vurderes yderligere på varmeforsyningssikkerheden for forbrugerne. De bemærker dog samtidigt, at hvis projektforslaget opdateres og derved ændres, gælder dispensationen ikke for det ændrede projektforslag.

 

Høring

Miljø- og Naturudvalget har den 7. december 2021 forhåndsgodkendt, at projektforslaget kan sendes i høring. Projektforslaget er sendt i fire ugers høring hos relevante forsyningsselskaber (Evida, Svendborg Fjernvarme, Ollerup - V. Skerninge – Ulbølle Fjernvarme og FLOW Elnet) i perioden fra den 24. februar 2022 til 24. marts 2022.

Der indkom høringssvar fra FLOW elnet med bemærkning vedrørende el-forsyningssikkerhed til Svendborg Fjernvarme. 

 

Godkendelse

Administrationen har lavet et udkast til projektgodkendelsen jævnfør bilag 3 (Bilag 3. Udkast til projektgodkendelse), hvor der er foretaget en energimæssig, samfundsøkonomisk og miljømæssig vurdering af projektet. Projektgodkendelsen gives med vilkår om, at Svendborg Kraftvarme P/S skal lukkes senest i 2029.

 

Administrationen konkluderer, at projektforslaget kan godkendes, ifølge kravene i projektbekendtgørelsen og i varmeforsyningsloven, idet der er givet dispensation fra kravet om positiv samfundsøkonomi fra Energistyrelsen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

 I og med selskabet Svendborg Kraftvarme P/S vil hensætte til nedlukningsomkostninger og forpligtelser, vil der ikke, ud over aktiekapitalen, være andre økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune.

CO2-Konsekvensvurdering

Ved lukningen af Svendborg Kraftvarme P/S vil der ske en markant reduktion af den lokale CO2-udledning jævnfør projektforslaget. Konsekvensen på den globale CO2-udledning vil være afhængig af, om affaldet fra Svendborg Kraftvarme P/S fortsat afbrændes andetsteds samt om denne forbrænding sker med CO2-fangst og lagring eller med fortrængning af andre fossile brændsler.

Lovgrundlag

Varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen.

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-12-2022

Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.

 

Afbud: René Haahr (V), Stedfortræder: Mette Kristensen (V).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 13-12-2022

Indstilles.

Birger Jensen (V) var fraværende.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 20-12-2022

Godkendt.

 

Der var afbud fra Torben Frost (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Stina S. Thomsen (Ø), Birger Jensen (V) og Anders Johansen (C).

Som suppleanter deltog henholdsvis Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Johan W. Kristensen (Ø), Jesper Larsen (V) og Michael Bisbo (C).