Punkt 6 Private Vandværkers takster for 2023

Beslutningstema

Svendborg Kommune har 14 private vandværker, der årligt skal have deres takster godkendt af Kommunalbestyrelsen. Administrationen har modtaget taksterne for 2023 og fremlægges til udvalgets anbefaling.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

 

  • At de 14 private vandværkers takster for 2023 godkendes.

Sagsfremstilling

Hvert år fremsender de private vandværker deres takstblade til endelig godkendelse i Kommunalbestyrelsen. Takstbladet indeholder de takster, som vandværkerne vil opkræve efter i 2023.

 

Det er administrationens ansvar at sikre, at vandværkerne overholder det økonomiske ”hvile-i-sig-selv-princip” og samtidig har tilstrækkelige midler til at kunne klare uventede udgifter. Det økonomiske ”hvile-i-sig-selv-princip” betyder, at et vandværk ikke må tjene penge på at sælge vand og at regnskabet som udgangspunkt skal gå i nul fra år til år.

Et vandværk skal imidlertid også være robust overfor større uventede udgifter, som f.eks. et ledningsbrud eller en erstatningsboring. Administrationen vurderer, at hvis et vandværk har ca. 1 mio. kr. i likvide midler, er det robust over for uventede udgifter.

 

Administrationen har nu modtaget alle vandværkernes takstblade for 2023, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Samlet oversigt over vandværkernes takster 2023).
 

Administrationen vurderer, at Vandforsyningslovens bestemmelser er overholdt ved godkendelse af de respektive vandværkers takstblade, og at vandværkerne overholder eller arbejder mod at overholde det økonomiske ”hvile-i-sig-selv-princip”, jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Administrationens bemærkninger til vandværkernes økonomi).
 

Særligt for 2023 takster

Vandværkernes økonomi er generelt påvirkede af de stigende energipriser. En række af vandværkerne har derfor valgt at hæve vandprisen i 2023. Andre vandværker har derimod valgt at holde taksterne fast og i stedet tære på likviditeten eller holde investeringer i ro med en forventning om, at energipriserne normaliseres igen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen

Lovgrundlag

Vandforsyningsloven

Sagen afgøres i

Kommunalbestyrelsen

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-12-2022

Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.

 

Afbud: René Haahr (V), Stedfortræder: Mette Kristensen (V).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 13-12-2022

Indstilles.

Birger Jensen (V) var fraværende.

Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 20-12-2022

Godkendt.

 

Der var afbud fra Torben Frost (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Stina S. Thomsen (Ø), Birger Jensen (V) og Anders Johansen (C).

Som suppleanter deltog henholdsvis Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Johan W. Kristensen (Ø), Jesper Larsen (V) og Michael Bisbo (C).